Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 dec 2016 - Anul XXI, nr. 287 (6400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Ecouri târzii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revista „Dacia literară” pregăteşte un număr dedicat Colocviului Naţional de Poezie, Iaşi, 1978 – eveniment pe care unii l-au considerat „un reper în destinele poeziei române postbelice”, alţii l-au perceput doar ca „viforos”, în vreme ce aprecierile „organelor” (vezi „Cartea albă a Securităţii” p. 141-142) sunt de-a dreptul aiuristice: „O răbufnire plină de pornografie şi vulgaritate, o dezlănţuire a mahalalei, numai ciomagul mai lipsea”. Ecourile Colocviului încă nu s-au stins, drept pentru care par justificate tentativele de reevaluare a evenimentului, spre a fi aşezat la locul ce i se cuvine în istoria literelor române.

Cea mai sigură cale capabilă să ofere o imagine cât mai apropiată de realitate rămâne publicarea in extenso a intervenţiilor – multe surprinzător de curajoase şi de explicit expuse, chiar dacă n-au lipsit şi luări de cuvânt inutil ireverenţioase ori teribiliste. Fusesem, până atunci, implicat în organizarea a patru ediţii ale Festivalului Naţional (apoi internaţional) de Poezie „Mihai Eminescu”. În cartea editată de Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor la a 65-a aniversare, pag. 119-122, este publicată lista participanţilor la Festivalul ieşean, cu 130 de nume – aproape că se suprapune peste tabelul participanţilor la Colocviul de poezie. N-au lipsit la ediţiile Festivalului din 1970, 1972, 1974, 1977, ca şi la Colocviul din 1978, Şt. Aug. Doinaş, Ana Blandiana, Laurenţiu Ulici, N. Manolescu ş.m.a.

Numai că nu s-au înregistrat, atunci, tranşantele atitudini opozante şi, fireşte, reacţia cvasiunanimă de solidarizare din 1978 cu „dizidenţa”. Care-s explicaţiile? Am organizat şi următoarea ediţie a Festivalului „Eminescu”, în 1980, cam cu tot aceeaşi listă de participanţi români, cu o desfăşurare, să-i spun astfel, „calmă”, în pofida faptului că, între timp, asupra vieţii literare şi literaturii în sine se abătuseră noi rafale de jugulări şi obstrucţii. Cum au fost „indicaţiile”, participanţii au fost strategic risipiţi în grupuri mici, pe la diferite şezători în teritoriu, fără vreun conclav de dezbateri, programul incluzând doar un spectacol festiv mamut şi lecturi în faţa unui public restrâns, din medii puţin interesate de avatarurile vieţii literare româneşti.

N-a mai existat niciodată prilejul unei atât de memorabile ieşiri decise în agora precum a oferit Colocviul de Poezie! (De altfel, după „surpriza” de la Iaşi, au fost interzise ani în şir toate adunările scriitoriceşti, inclusiv cele de alegeri şi s-au anulat Colocviile ce urmau să aibă loc, de Proză şi Critică) Se pot avansa diferite ipoteze menite să explice individualitatea Colocviului, precum şi radicalizarea lui, probabil, nepremeditată. Prima şi cea mai la îndemână ar fi aceea că, în literatură, se ajunsese, prin constanta „strângere a şurubului” începând cu 1971, pur şi simplu la... terminarea filetului, depăşindu-se, adică, limita suportabilului, prin continuă agresare a libertăţii de creaţie. Nu trebuie, însă, uitat că şi în sala Teatrului Naţional, şi în aceea a Bibliotecii Universitare, s-au făcut auzite nu puţine aluzii la cultul personalităţii, la libera circulaţie a ideilor, la precaritatea nivelului de trai, venite de la tribună, dar şi detectabile în rumoarea generală a sălii, în care se împleteau comentariile exclamative ale publicului cu acelea ale scriitorilor participanţi. Din acest punct de vedere, îmi îngădui să consider conclavul poetic din 1978 un semnal desluşit al unei opoziţii faţă de politica oficială – nu numai culturală – venit din oraşul în care fălticeneanul afirmat la Iaşi, Labiş, a dat semnalul dezgheţului în poezia română, tot aşa cum, în sfera politicului (păstrând, desigur, proporţiile) de la Iaşi au pornit şi primele semnale ale revoluţiei de la 1848, şi ale celei de la 1989.

În luna mai a aceluiaşi an s-a desfăşurat, la Cluj, Colocviul Naţional de Dramaturgie. Teatrul era, în acea vreme, şi mai „hingherit” decât poezia. Am condus una dintre şedinţe şi pot afirma că, deşi s-ar putea vorbi despre o tonalitate generală revendicativă, Colocviul clujean a fost departe de temperatura dezbaterilor de la Iaşi. Drept pentru care şi referatul, şi luările de cuvânt au fost publicate, pe când cele ieşene, niciodată – aşa că se încearcă acum reconstituiri din înregistrări ocazionale, fatal incomplete. În a doua zi a Colocviului, „forurile” erau alarmate de-a binelea. Ca gazdă organizatoare, am fost invitat să intervin cumva pentru „potolirea spiritelor”. Aveam, pe biroul de la Editura „Junimea”, o placă de la protecţia muncii: „Nu lucraţi sub tensiune!” Am adus-o în sala Colocviului şi am instalat-o pe masa prezidiului. „Detensionarea” a durat un minut-două; după ceva haz, totul a revenit la „primejdioasa” normalitate... 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ecouri târzii.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ecouri târzii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei