Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iun 2016 - Anul XXI, nr. 127 (6240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Africanii sunt mult mai europeni decât candidaţii noştri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Progres, civilizaţie, schimbare” sunt doar trei dintre cuvintele care se repetă atât de des în gura candidaţilor la primării, că par ticuri verbale în campaniile electorale ca asta de amu’. Între ele, se mai strecoară şi câte o „Europă” bârzoietă, să fie treaba completă.

Vorbe goale, care nici măcar nu mai sună din coadă, cum se exprima Eminescu la vremea lui, care nu diferă mult de a noastră.

Un simplu drum cu automobilul de la Suceava la Iaşi, de exemplu, te convinge că valabile sunt şi rămân doar antonimele celor trei noţiuni vehiculate. „Stagnare” sau chiar „regres” - în loc de progresul mult trâmbiţat; „necivilizaţie” dusă până la abrutizare, în loc de civilizaţie; împietrire în timp, în loc de schimbare. Bre băieţi, dacă aşa tare iubiţi progresul, de ce n-aţi făcut naibii un drum ocolitor, care să nu-l silească să traverseze Fălticeniul prin centru pe acela care bate ruta Suceava-Iaşi? Şi de ce a fost necesară vizita preşedintelui Iohannis pentru ca şi drumul ăsta existent – unul ca vai de el! - să fie reparat?

Ah, civilizaţilor! Africanii ăia care trăiesc în copaci şi îşi pun o frunză peste puţă sunt de o sută de ori mai europeni ca voi.

Au căruţe africanii? Avem şi noi, numai că ale noastre, fiindcă suntem europeni, se plimbă pe Drumul European. Legea le interzice, dar Legea Junglei – în fapt, singura valabilă în România – le admite. Pe lângă căruţe, zboară tiruri grele cât un bloc de locuinţe şi automobile supersonice, conduse de înapoiaţi cu maniere africane.

Practic, suntem în aceeaşi situaţie, de 26 de ani. Mai cutezaţi să aduceţi în discuţie „schimbarea”? Care „schimbare”, progresiştilor?

Unul se oferă să pună „Suceava în mişcare”, altul ne îndeamnă să „mergem înainte”, deşi se vede cu ochiul liber că stăm. Un al treilea ne anunţă că „Suceava suntem noi”.

Ei nu mă-nnebuni? Te juri pe roşu că-i aşa? Eu cred, dimpotrivă, că Suceava sunteţi voi. Din păcate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Africanii sunt mult mai europeni decât candidaţii noştri.
 Vizualizări articol: 1993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Africanii sunt mult mai europeni decât candidaţii noştri4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei