TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
 
miercuri, 1 iun 2016 - Anul XXI, nr. 127 (6240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,8745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,0209 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Punct final în dosarul privind devalizarea SC MES SA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Duduman, fostul director al SC MES SA Suceava, a fost condamnat definitiv ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit deciziei magistraţilor, Duduman va sta la puşcărie pentru o perioadă de 6 ani. În acelaşi dosar a fost condamnat cu executare şi fostul executor judecătoresc Cezar Ţugui. Pedeapsa în cazul său este de 5 ani de închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Andrei Duduman, fiul directorului SC MES SA, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. În cazul său, se poate spune că soluţia instanţei supreme este una favorabilă, şi asta pentru că iniţial Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Fostul consilier juridic de la MES, Liliana Vasilisa Daniliuc, a primit tot 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, o pedeapsă similară fiind dictată şi faţă de Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman. Şi în cazul Lilianei Vasilisa Daniliuc soluţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost una favorabilă în contextul în care la Suceava primise 5 ani cu executare.

În cazul celor două persoane condamnate cu executare, respectiv Dumitru Duduman şi Cezar Ţugui, acestea urmează a fi duse la Penitenciarul Botoşani pentru a-şi ispăşi pedepsele pronunţate de judecători.

 

Cum a fost devalizată SC MES SA Suceava şi cum a trucat licitaţiile executorul judecătoresc Cezar Ţugui

Devalizarea societăţii s-a produs în trei etape. Este vorba de licitaţiile organizate de executorul judecătoresc Cezar Ţugui în mai multe zile din 2008, în urma cărora au fost vândute opt curţi clădiri în suprafaţă de 14.668 mp, patru terenuri în suprafaţă de 9.857 mp şi bunuri mobile, mai exact 30 de maşini şi utilaje industriale. Procurorii DNA Suceava au ajuns la concluzia că, în calitate de executor judecătoresc, Cezar Ţugui a organizat licitaţii fără a avea acest drept, „având obligaţia de a declina competenţa de organizare a licitaţiilor în favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava”.

Interesant este că o bună parte din banii încasaţi de Cezar Ţugui cu ocazia licitaţiilor au fost utilizaţi în scopuri personale. Astfel, din suma de 360.384 de lei, de la licitaţiile din 15 şi 27 mai 2008, executorul judecătoresc a plătit rate la leasing auto, în valoare de 34.399 de lei, cotizaţii la Camera Executorilor, impozite şi taxe locale datorate de propriul birou de executări, în sumă de 123.642 de lei, iar altă sumă, respectiv 202.342 de lei, a reprezentat retrageri în numerar care au fost folosite în interes personal, inclusiv despăgubiri în alte dosare de executare. Pentru licitaţia din 31 martie 2008, Cezar Ţugui avea de încasat un onorariu de 105.356 de lei, din care au ajuns efectiv în buzunarele sale 12.162 de lei.

 

A falsificat procese-verbale de licitaţie

Procurorii au constatat că în procesul-verbal de licitaţie aferent datei de 31 martie 2008 s-au făcut falsuri grosolane. În respectivul proces-verbal se menţionează că licitaţia a avut loc în acea zi, între orele 10.00-12.00. În ceea ce priveşte licitaţia din 5 iunie 2008, procesul-verbal conţine menţiunea că suma de 220.017 lei încasată de la SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL şi SC Ady Logistics SRL a fost distribuită către BCR Suceava. În realitate, banii au fost viraţi către SC Friuli Orlandi SRL, SC Giacmello Spa şi către buzunarul lui Cezar Ţugui.

 

Cum s-a constituit grupul infracţional organizat

Procurorii au explicat şi cum a luat fiinţă acest grup infracţional, avându-i pe Ţugui şi Duduman drept principali stâlpi.

„În perioada martie-iunie 2008, împreună cu învinuiţii Duduman Dumitru, Duduman Andrei şi Daniliuc Liliana Vasilisa au constituit un grup în vederea comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin organizarea de licitaţii la BEJ Cezar Ţugui la datele de 31 martie 2008, 15 mai 2008 şi 27 mai 2008, respectiv prin înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul SC MES SA Suceava la 17 aprilie 2008, 20 mai 2008, aflate sub sechestrul instituit de executorul fiscal, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate de această societate bugetului de stat în cuantum de cca. 1.765.770 euro”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Duduman a umflat artificial datoriile către propria firmă

Un alt personaj principal din această fraudă de mari proporţii este Dumitru Duduman, director al SC MES SA Suceava, dar şi administrator al SC MWM SRL Suceava. Procurorii au stabilit că Duduman l-a ajutat cu intenţie pe Ţugui pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către statul român. Mai mult, anchetatorii au descoperit că în zilele de 13 şi 28 martie 2008, Dumitru Duduman a semnat patru bilete la ordin ce au fost depuse spre decontare la BCR Suceava, asta în condiţiile în care „ştia că vor fi refuzate la plată, deoarece nu exista disponibilul necesar în cont şi, mai mult decât atât, contul indicat în aceste instrumente de plată era supus măsurii de poprire, ce a fost dispusă de DGFP Suceava”.

Deşi cuantumul real al datoriilor SC MES SA către SC MWM SRL la data de 31 martie 2008 era de 1.204.827 de lei, executorul judecătoresc Cezar Ţugui a acceptat cele patru bilete la ordin, în valoare totală de 2.782.292 de lei.

 

Spălare de bani, marca Dumitru Duduman

Printre acuzaţiile aduse lui Dumitru Duduman se numără şi cea de spălare de bani. În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că în cursul lunii iunie 2008, în calitate de asociat şi administrator al SC MWM SRL, a vândut prin mai multe contracte de vânzare-cumpărare 25 de bunuri mobile achiziţionate la licitaţiile fantomă organizate de Cezar Ţugui. O parte din maşini şi utilaje au ajuns la SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, iar altele la SC Grivco SRL Bucureşti.

„Totodată, trei dintre maşinile - utilaje provenite din comiterea de infracţiuni au fost înstrăinate succesiv folosind metoda suveică prin firmele SC Ady Logistics SRL Suceava, SC MWM SRL Suceava, SC Grivco SRL Bucureşti, fiind în cele din urmă dobândite şi ajungând în proprietatea şi folosinţa SC MWM SRL Suceava, unde Dumitru Duduman avea calitatea de administrator şi asociat”, se arată în rechizitoriu.

 

A pus mâna pe două secţii ale MES prin intermediari

Cu ocazia anchetei au rezultat şi alte detalii care creionează modul în care Dumitru Duduman a dus spre faliment SC MES SA Suceava. Mai precis, în perioada decembrie 2006 - ianuarie 2007, respectiv iulie 2008 - septembrie 2009, în calitate de director general, acţionar şi administrator la SC MES SA a desfăşurat operaţiuni comerciale cu SC MWM SRL Suceava fără a înştiinţa Consiliul de Administraţie şi cenzorii. Procurorii au descoperit şi că SC MWM SRL a achiziţionat prin intermediari Secţia de îmbuteliere Oxigen şi Secţia prelucrări uşoare, hala sculărie, dar şi că din contractele de închiriere încheiate, SC MES SA avea de încasat de la firma privată a lui Dumitru Duduman suma de 1.337.054 de lei, din care s-au plătit efectiv doar 82.530 de lei.

 

Lanţul slăbiciunilor, completat cu Daniliuc şi Şelaru

Lanţul acţiunilor comise de familia Duduman şi executorul judecătoresc Cezar Ţugui a fost completat cu Liliana Vasilisa Daniliuc. În calitate de acţionar, secretar al şedinţelor Consiliului de Administraţie şi consilier juridic al SC MES SA, Daniliuc a participat la pseudo-licitaţiile organizate de Cezar Ţugui, semnând procesele-verbale de adjudecare, deşi era la curent cu faptul că aceste licitaţii sunt ilegale.

În această adevărată caracatiţă a fost atras şi Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman.

 

Ce sume au de plătit inculpaţii din acest dosar

În afara condamnărilor privative de libertate, instanţa a decis că oamenii care au contribuit la distrugerea SC MES SA Suceava trebuie să plătească şi anumite sume de bani.

„Obligă, în solidar, inculpaţii Ţugui Cezar, Duduman Dumitru, Duduman Andrei şi Daniliuc Liliana Vasilisa, ultimii trei inculpaţi în solidar şi cu părţile responsabile civilmente SC MES SA Suceava, SC MWM SRL Suceava şi SC Ady Logistics SRL Suceava să plătească părţii civile ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi suma de 7.748.707 lei despăgubiri civile şi accesoriile fiscale ce se vor calcula de la data săvârşirii infracţiunii şi până la plata efectivă a prejudiciului”, se arată în condamnarea pronunţată de Curtea de Apel Suceava, aspect menţinut şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dumitru Duduman a fost obligat şi la plata a 101.292 de lei, din care 86.292 de lei reprezintă diferenţa de onorariu către expertul care a lucrat în acest dosar şi care are de încasat suma de 95.192 de lei.

De asemenea, Cezar Ţugui, Dumitru Duduman, Andrei Duduman şi Liliana Vasilisa Daniliuc au fost obligaţi la achitarea de cheltuieli de judecată de câte 15.000 de lei fiecare, în timp ce Liviu Şelaru are de achitat 13.000 de lei.

Instanţa a mai hotărât să menţină sechestrul asigurător pe apartamentul şi maşina lui Dumitru Duduman, dar şi asupra bunurilor pe care acesta a încercat să le facă dispărute din curtea SC MES SA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punct final în dosarul privind devalizarea SC MES SA.
 Vizualizări articol: 5796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Punct final în dosarul privind devalizarea SC MES SA5.056

Facos Suceava
Iulius Mall Suceava
LaStrada - Incaltaminte - Piele - Blanuri - Accesorii
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Toyota - Noul Yaris Hybrid
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei