Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 mar 2016 - Anul XXI, nr. 73 (6186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


O revistă de acum 90 de ani şi o cugetare din Coran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mi-am petrecut în cel mai paşnic mod sfârşitul trecut de săptămână. Am răsfoit şi am citit colecţia săptămânalului „Oglinda Lumii”, varianta românească a prestigiosului magazin „Weltspiegel”. Revista – 16 pagini, preţ 7 lei, 300 de lei abonamentul anual – era din 1926, ceea ce vine acum nouă decenii. S-ar zice că a trecut o căruţă plină de ani, în care România nu s-a schimbat mai deloc. Iar în privinţa scriiturii gazetăreşti, chiar a regresat cu paşi mari şi apăsaţi.

Revista avea rubrici atractive, din care nu lipseau tendinţele modei, anecdotele, cuvintele încrucişate, sportul şi curiozităţile. Subliniez că 95% dintre anecdotele respective le-am recunoscut cu simpatie, pentru că se numără printre bancurile pe care ni le zicem azi unul altuia. În paginile dedicate modei, am remarcat ochelarii pentru îndrăgostiţi, cu rame în formă de inimă. Din păcate, ochelarii pentru dezdrăgostiţi, cu rame în formă de flacon cu otravă, lipseau.

Din rubrica de cultură generală am aflat că prima maşina de măturat strada cu perii şi furtun a fost folosită la Londra, în 1890. Maşina era trasă de cai. Şi când te gândeşti că destule oraşe româneşti de azi mai folosesc ca forţă măturătoare... măturătorul de stradă. Care e un ţigănuş nostalgic cu ţigara în gură, care dă agale din braţe, în ritmul unui cântec fluierat cu dor.

Pe lângă plăcerile pure ale lecturii, astfel de publicaţii te fac să te tragi de şireturi cu nişte clasici. Dansatoarea Isadora Duncan, proaspăta văduvă a poetului Esenin, rămasă cam cu punga goală, îşi manifesta intenţia de a publica cele circa o mie de scrisori de dragoste primite în decursul vremii de la fel de fel de inşi. Care inşi nu erau foarte fericiţi să afle asta.

Am ajuns şi la rubrica „Vorbe de duh”. Care conţine fructe din gândirea unor Platon, Cicero sau Rousseau. Dar şi o cugetare din care aflăm că „Raiul e pentru cei care-şi pot controla mânia”. Surpriza uriaşă vine din provenienţa acestei cugetări: Coranul.

Rămâne o enigmă pentru mine cum de asemenea învăţături blânde au creat aşa nişte criminali în masă, cum sunt teroriştii musulmani.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O revistă de acum 90 de ani şi o cugetare din Coran.
 Vizualizări articol: 1803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
O revistă de acum 90 de ani şi o cugetare din Coran4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura însiropată Simplă şi rapidă, fără aspect sofisticat şi arome exotice, această prăjitură pufoasă şi moale surprinde prin delicateţea gustului şi te face să mai vrei...Avem nevoie de:1 cană făină, 1 cană zahăr, 5 ouă, o lingură ulei, o lingură apă, 2-3 plicuri... Citeşte