Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 feb 2015 - Anul XX, nr. 45 (5857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Nici Beethoven nu te salvează de ştreang

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marea muzică s-a dovedit prea moale pentru a rezista eroziunii timpului. Azi ea e un simplu moft pentru snobărimea care vine în sălile de concert să-şi admire toaletele. Supusă vremurilor moderne, tot mai înclinate către valorile materiale, muzica s-a ciuruit şi a mucegăit ca o bucată de brânză franţuzească. Puccini, Mozart, Rossini, Brahms şi Beethoven nu mai sunt nici pe departe cei care au fost cândva. Chiar dacă şi-ar reuni forţele artistice, ei tot nu ar mai reuşi, cu harurile lor însumate, să mai ţină pasul cu pragmatismul zilelor de azi.

Degeaba îţi pui în căşti „Nunta lui Figaro”, „Madame Butterfly” sau „Bărbierul din Sevilla”. Degeaba încerci să pluteşti ca un lebădoi pe „Lacul lebedelor”. Când vine banca să te bărbierească de rată, degeaba îi fluieri arie după arie şi sonată după sonată. Degeaba încerci să îi înduioşezi pe portărei cu „Ave, Maria” de Schubert. Degeaba te străduieşti să îi încânţi cu Beethoven, când datornicii îţi bat la uşă cu forţă, ca în celebra Simfonie a Destinului: „Pam-pam-pam-pam!” Hai, scoate banii şi lasă prostiile! Dacă n-ai bani, eşti zvârlit fără milă în colbul drumului.

Pam-pam-pam-pam! Primele măsuri din „Simfonia destinului” au sunat şi pentru unul dintre soliştii Operei din Iaşi, un tânăr de 34 de ani. Nici măcar pe el muzica nu l-a salvat. Sufocat de datorii, înghesuit de dictatura comisioanelor fără limită, omul a cântat joi, pentru ultima oară, în „Bărbierul din Sevilla”. Iar duminică şi-a pus ştreangul de gât, în casa din care urma să fie dat afară, răpind această plăcere sistemului bancar.

În tot acest timp, şefa sa, madam Beatrice Rancea, se epila inghinal, bea cafele şi se curta cu primarul pesedist, numărându-şi banii rezultaţi din tunurile artileriei sale financiar-artistice.

Fiindcă arta e aceeaşi pentru toţi cei ce o slujesc, dar foloasele aduse de artă sunt numai pentru o mână de aleşi.

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici Beethoven nu te salvează de ştreang.
 Vizualizări articol: 2258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Nici Beethoven nu te salvează de ştreang5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tărhană cu fân de urzici Marțea Trăsnetelor este o zi deosebit de periculoasă. Mai este numită și Marțea Sântoaderului, pentru că începând de atunci, timp de 9 zile, se țin Caii lui Sântoder, divinități malefice despre caare se spune că sunt pe... Citeşte