Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 feb 2015 - Anul XX, nr. 44 (5856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Delaţiunea, o industrie înfloritoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva săptămâni petrecute departe de viaţa boemă şi lipsită de griji ridicată pe bani din afaceri cu statul sau cu administraţiile publice locale au darul de a schimba mentalităţi.

Şi nu mă refer aici la cei care pleacă în concediu pe Coasta de Azur sau în Alpii din Austria, ci la un alt tip de „călătorie”. Una în care se merge cu cătuşe la mâini şi despre care nimeni nu ştie când se termină. O „excursie” în care nu prea îţi alegi colegii de cameră şi în care nisipul de la Mediterana se vede doar la televizor, acolo unde acesta există.

Valul de reţineri şi arestări din ultimele luni a condus la necesitatea extinderii spaţiilor destinate persoanelor private de libertate. E un semn că acţiunile DNA şi DIICOT nu se vor opri.

Totuşi, nu vreau să vorbesc aici despre ceea ce se vede deja cu ochiul liber la toate posturile de televiziune şi prin toate ziarele tipărite sau online. De ceva vreme a apărut un nou fenomen care înfloreşte de la o zi la alta: delaţiunea.

Oameni care până mai ieri erau puternici pe poziţii şi îşi permiteau să persifleze tot ce era în jur şi-au dovedit micimea la scurt timp după ce au ajuns după gratii. Iar pentru a-şi salva pielea au găsit calea cea mai simplă pentru ei: să-şi toarne cu sârg colegii alături de care au furat. Probabil se merge pe principiul împreună la bine, împreună şi la greu, ceea ce nu este rău, pentru că în felul acesta reuşim să aflăm şi noi cine şi cum a furat în aceşti ani.

Numai că, acest proces are şi partea lui perversă, în sensul că sediile din ţară ale DNA-ului vor fi luate cu asalt de toţi cei care cred că ştiu despre existenţa unor fapte penale. Cu siguranţă vor fi şi plângeri întemeiate, cu documente, nume şi fapte, dar va fi şi mult balast, poveşti nemuritoare puse pe hârtie din bârfa străzii.

Suntem într-o etapă extrem de agresivă a delaţiunii, iar dacă nu se va interveni pentru a stopa plângerile cu tentă şi nefondate riscăm să blocăm activitatea parchetelor şi, în special, a DNA-ului, instituţie la care românii încep să se uite ca la un soi de sfânt.

Sper să existe şi o parte pozitivă, în sensul că oamenii care îşi propun să se  căpătuiască rapid din bani furaţi să se gândească de câteva ori înainte de a-şi băga mâna unde nu trebuie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delaţiunea, o industrie înfloritoare.
 Vizualizări articol: 4077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Delaţiunea, o industrie înfloritoare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Moș Neagu, hai să-ț’ fack tot Io* Ratingul trimis de
(25 feb 2015, 13:45:54
Cam ciudată opinia dinspre finalul editorialului referitoare la escaladarea denunțurilor iepurești, bazate pe fabulații, aberații, invenții și scorneli.

De ce mi se pare ciudată este pentru că sistemul acesta al normativelor penale își are propriile sisteme de reglaj.
Astfel, nu cred că nu știai că o mărturie mincinoasă este INFRACȚIUNE și se pedepsește cu pârnăica.

Referitor la denunțurile fundamentate pe Radio Șanț, de asemenea este prevederea referitoare la „Inducerea în eroare a organelor judiciare” 268 N.C.p (fostul denunț calomnios din V.C.p.)
Iacătă cam la ce trebuie să mediteze „glumeții” * puși pe șotii vindicative:

„(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Deci, per ansamblu, ipoteza escaladării denunțului calomnios își are, de la sine, propriul mecanism de reglaj.
-----
* Printre glumeții art. 268 N.C.p aflându-se inclusiv mult-iubita mea pretenuță-jude – Lola Cicci di Tormenta!
We will see!hurry up
După ce scoț achitare pe fuckătura aceea de dosar, urmează penal pe 268, civil pe încălcarea dreptului la viață privată cu obținerea unor daune materiale corespunzătoare și a unor despăgubiri morale care să acopere, proporțional, atingerea adusă dreptului personal nepatrimonial.
Unde mai pui sesizarea către CSM, referitoare la starea de țâcneală a Lolei.
Are treabă de amu, săraca imprudentă guralivă.
2.   Dezvoltă... trimis de
(25 feb 2015, 18:32:37
Încerci să ne spui ceva? Dacă tot mi-ai adus aminte... ai mai rezolvat ecuația aia grea, cu o necunoscută, sau i-o lași tot lui Sergiu?winking

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de cartofi Toate activitățile desfășurate în Lunea Curată au ca scop curățirea. Se spală foarte bine toate vasele ți ustensilele cu care s-au preparat până atunci „mâncăruri de dulce”. Nu scapă din această curățenie generală nici... Citeşte