Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 dec 2014 - Anul XIX, nr. 288 (5797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Învierea printr-un nou ficat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Natura ne înzestrează la născare cu un ficat, cu rol esenţial în buna funcţionare a organismului. Ne batem joc de el, de parcă am căpăta anual câte unul nou. Alcool, alimentaţie, stres. Factori care ciugulesc ficatul ca vulturul acela din legendă.

În mod cert, coma hepatică e printre cele mai dezgustătoare dezlănţuiri ale violenţei umane. E momentul când ficatul e complet ciugulit. Nu mai poate filtra toxinele, pe care sângele le preia şi le duce direct la creier, provocându-i bolnavului o nebunie profundă. Cel în cauză nu mai ţine cont de nimic. E în stare să ucidă. Trebuie legat de pat, ca să poată fi stăpânit.

Cam 450 e numărul celor care au beneficiat de transplantului de ficat în ţara noastră. Primul român s-a bucurat de acest tip de operaţie în anul 2000. La Spitalul Fundeni. Trăieşte şi acum.

Profesorul Irinel Popescu este tăticul acestui tip de intervenţii. Care pretinde compatibilităţi fizice. Care se confruntă cu raritatea donatorilor. Care presupune liste lungi de aşteptare şi speranţe scurte.

Uneori, câte un pilos sare peste rând. Vezi cazul lui Arşinel. Sau se înnoieşte cu un ficat la o clinică din străinătate. Vezi cazul rockerului Minculescu.

Raritatea donatorilor. Cei salvaţi ar fi putut fi mult mai numeroşi. Dar, ca întotdeauna, biserica ortodoxă română s-a băgat şi aici. Opunându-se, cum îi este felul. De aceea, familiile nu prea sunt de acord ca organele celor morţi să fie donate. Că doar nu te poţi prezenta la judecata de apoi, descompletat de un organ sau mai multe. Gândire de trib african.

În ultimii ani, biserica s-a lăsat înduplecată. Mai ales după ce unii popi s-au văzut confruntaţi şi ei cu nevoia de ficat nou. Au căzut şi ei de acord cu profesorul Irinel Popescu, care susţine că „transplantul de organe e mai mult decât un act tehnic. E cel mai uman act posibil, cel mai dumnezeiesc.”

Pe 9 mai se serbează Ziua Internaţională a Transplantului. Hai s-o serbăm şi noi, că nu se ştie.  

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Învierea printr-un nou ficat.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Învierea printr-un nou ficat5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei