Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 dec 2014 - Anul XIX, nr. 288 (5797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Mai aproape de împlinirea unui vis

Banii strânşi în urma Galei „Top 10 Suceveni” 2013, o garanţie pentru viitorul unui tânăr grafician

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Banii strânşi în urma Galei „Top 10 Suceveni” 2013, eveniment exclusiv caritabil, îl ajută pe adolescentul Nicu Titus Ungureanu, în vârstă de 16 ani, să îşi îndeplinească visul de a ajunge arhitect. La ediţia a II-a a Galei „Top 10 Suceveni”, desfăşurată pe 13 decembrie 2013, din vânzarea invitaţiilor, din donaţii şi banii proveniți de la licitațiile organizate în cadrul evenimentului s-au adunat 33.900 de lei (339 de milioane de lei vechi). Banii au ajuns la Nicu Titus Ungureanu, acum elev în clasa a X-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, secţia arhitectură. Povestea lui Nicu, prezentată în cadrul galei, sub forma unui film video, i-a impresionat pe toţi cei prezenţi. Talentat, sensibil, modest, generos, Nicu este un adolescent care a reuşit să depăşească drama de a fi abandonat de părinţi, la vârsta de opt luni, într-un leagăn de copii, la o vârstă la care o simplă îmbrăţişare l-ar fi făcut fericit. O minune a făcut ca la vârsta de doi ani şi jumătate Nicu să fie luat de un asistent maternal, un „părinte” de profesie, în grija căruia este şi acum. Elena Nemţişor l-a îndrăgit de la prima vedere şi l-a crescut pe băiat ca pe propriul copil. Femeia este pensioară şi are un venit de nici 600 de lei. Nicu nu şi-a cunoscut părinţii. Este un adolescent firav, dar cu o putere interioară deosebită ce îl face să viseze că într-o zi va deveni un mare artist. La 10 ani şi-a dat seama că îi place mult desenul, în special grafica, şi a început să lucreze.

Graficianul, tânărul sensibil care emană multă bucurie atunci când este întrebat de talentul lui, de aspiraţiile lui în lumea artei, de ceea ce vrea să devină în viaţă, nu le poartă pică părinţilor care l-au abandonat. Ceea ce-şi doreşte mult Nicu este să progreseze, să obţină rezultate foarte bune la învăţătură şi să intre printre primii la Facultatea de Arhitectură.

 

„Vreau să mă asigur că atunci când voi ajunge la facultate nu voi fi nevoit să cer de la nimeni nimic”

Într-o discuţie recentă pe care am avut-o cu Nicu, tânărul ne-a spus că banii pe care i-a primit după Gala „Top 10 Suceveni” 2013 sunt păstraţi într-un cont, pentru că, ne-a explicat adolescentul, „vreau să mă asigur că atunci când voi ajunge la facultate, unde cerinţele sunt mult mai mari, nu voi fi nevoit să cer de la nimeni nimic. Voi folosi aceşti bani pentru dezvoltarea mea personală, să îmi cumpăr materiale didactice, cărţi, să particip la cursuri de specialitate, pe lângă cursurile de la facultate. Cam asta aş vrea să fac cu banii de la Gală. De aceea, nu am vrut să cheltuiesc din ei, pentru că nu ştiu cât de greu va fi peste câţiva ani şi vreau să fiu independent”.

Graficianul este în clasa a X-a C, având-o ca dirigintă pe profesoara Raluca Schipor. În timpul liber, Nicu a ales să meargă la două cursuri organizate de Palatul Copiilor Suceava. La Cercul de artă textilă, coordonat de profesoara Cristina Hreamătă Macoveiciuc, şi la Cercul de pictură, condus de profesoara Petra Rusu, adolescentul merge cu mare plăcere, „pentru că îmi dezvolt imaginaţia, desenez, pictez, urmăresc deprinderea dexterităţii conceperii unei imagini, folosesc mai multe materiale, ceea ce este foarte important în artă, învăţ să combin culorile, contrastele, armonia culorilor, să înţeleg simţul culorii. Vreau să îmi dezvolt mai multe laturi”.

 

„Pentru că este foarte serios, eu cred că va avea un traseu frumos în artă”

La Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Nicu Ungureanu studiază obiecte de specialitate cu profesorul Călin Baban, care, aşa cum spunea artista Lucia Puşcaşu, „are statura unui artist şi a unui cadru didactic care poate fi luat ca exemplu”. Nicu  are doar note de 10 la obiectele de specialitate, dar şi la Istoria artei, obiect pe care îl studiază cu profesoara Raluca Schipor, care ne-a spus că „Nicu a evoluat foarte frumos. Este un elev model, are note bune. Este din ce în ce mai serios, pasionat în principal de grafică şi desen. Pentru că este foarte serios, realizează studii realiste, eu cred că va avea un traseu frumos în artă”.

 

„Este un copil bun, sufletist, înţelegător”

Elena Nemţişor, mama, cum îi spune Nicu, este cel mai bun prieten al adolescentului, dar şi cel mai mare critic al lui. Cu emoţie ne-a spus că este foarte fericită pentru Nicu, pentru că are o siguranță pentru viitor. „Doamne fereşte, mi se întâmplă mie ceva, ştiu că el se va descurca. Banii sunt la bancă şi o să-i folosească la studii. Acest gest enorm pe care l-au făcut oamenii care au participat la Gală îl obligă practic să învețe mai mult, să fie mai conștiincios, mai bun. Până acum sunt mulţumită. Are note bune, studiază mereu, desenează, pictează, tot ce este legat de artă, de frumos îl preocupă. Eu aş vrea să citească mai mult, din mai multe domenii, pentru a-şi forma o cultură generală bogată. Mă bucur, de asemenea, că nu s-a schimbat de când ştie că are bănuţii lui în cont. Nu a cerut nimic deosebit. Este un copil bun, sufletist, înţelegător”, a spus femeia care l-a ajutat pe Nicu să treacă peste drama de a fi abandonat de părinţi.

 

Pregăteşte o nouă expoziţie personală

În primăvara anului viitor, Nicu vrea să organizeze a doua expoziţie personală. Deja a făcut o selecţie, 30 de lucrări de grafică şi pictură, pe care ar vrea să le aşeze pe simeze, pentru ca publicul larg să le privească, să „citească” mesajul ce se ascunde în spatele fiecărui tablou semnat de el. „Îmi place ceea ce fac şi nu mi-am schimbat visurile: vreau să devin arhitect, vreau să lucrez în domeniul artei. În clasa a XI-a, anul viitor, am posibilitatea să particip şi la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, pentru a-mi măsura capacităţile şi cu alţi elevi din ţară. Anul acesta am obţinut nenumărate diplome şi premii la concursuri judeţene şi naţionale organizate de Palatul Copiilor. Voi continua să trimit desene de-ale mele şi la alte concursuri”, ne-a mai spus Nicolae Titus Ungureanu, care le-a mulţumit din nou tuturor oamenilor de bine care au avut şi au încredere în el şi care îl ajută să fie mai aproape de visul lui, acela de a deveni arhitect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banii strânşi în urma Galei „Top 10 Suceveni” 2013, o garanţie pentru viitorul unui tânăr grafician.
 Vizualizări articol: 1707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Banii strânşi în urma Galei „Top 10 Suceveni” 2013, o garanţie pentru viitorul unui tânăr grafician4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei