Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 aug 2012 - Anul XVII, nr. 193 (5098)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Pianiştii mor fără muzică de fanfară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Abia zilele trecute, cu o întârziere regretabilă de o lună, am aflat despre decesul lui Jon Lord, pianistul şi stâlpul monumentalei formaţii de muzică rock Deep Purple. Am aflat târziu, mă simt vinovat. Asta se întâmplă dacă nu mai am răbdarea să lecturez ziarele până la ultima ştiruţă de pe ultima pagină, strecurată cu litere mărunte cât boabele de nisip, pentru a-i arăta lipsa de importanţă...

În urmă cu câţiva ani, mai precis în anul 2008, un alt mare pianist de muzică rock pe care îl admiram, Richard Wright, de la formaţia Pink Floyd, a trecut în lumea umbrelor. Ştirea a apărut tot cu litere mici, din alte ziare lipsind cu totul, şefii publicaţiilor respective considerând-o lipsită de sexăpil pentru cititorii lor.

Ambii mari pianişti rock - şi Lord, şi Wright - au fost în plus compozitori, lor datorându-li-se multe dintre imnurile rock care au încântat şi încântă câteva generaţii de tineri. 

Dar mie îmi vine să întreb altceva: oare de ce moartea ăstora a fost atât de discret tratată, iar la Amy Winehouse sau Michael Jackson s-a făcut aşa un tămbălău mondial, de gândeai că nu de înmormântări era vorba acolo, ci de nunţi cu sute de naşi şi cu alai lung cât coada de cometă? Cum de s-a scris că Michael Jackson s-a cărat la ceruri, să tragă o cântare cu îngerii şi să se scarpine la puţă, cum făcea mereu pe scenă, că probabil îi forfoteau păduchii laţi în chiloţi!?

Sunt de acord că lui Lord sau lui Wright nici nu le-ar fi plăcut un tămbălău de prost gust ca la decesul lui Jackson sau Winehouse, dar aici alta este miza. O miză mult mai înaltă, care constă în a atrage atenţia asupra operelor create de nişte mari artişti.

Dacă nişte puştani de liceu aud vorbindu-se despre dispariţia pianiştilor de la Deep Purple şi Pink Floyd, este posibil să le fie stârnită curiozitatea şi să se apuce de cotrobăit nu departe, ci pe atât de îndemânosul YouTube. Să asculte câteva cântece din curiozitate, să li se deschidă gustul. Astfel, arta a avea doar de câştigat.

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pianiştii mor fără muzică de fanfară.
 Vizualizări articol: 954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pianiştii mor fără muzică de fanfară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei