Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 7 (7008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel mai vechi monument istoric din Moldova va fi restaurat și inclus în circuitul turistic

Cel mai vechi monument istoric din Moldova va fi restaurat cu bani europeni. Este vorba despre situl arheologic de la Tirighina-Barboși, care va fi pus în valoare în cadrul unui proiect derulat de Primăria Galați în valoare de peste 15 milioane de lei, informează MEDIAFAX.

Primăria Galați a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale referitor la punerea în valoare a complexului de la ieșirea din oraș. Investiția are valoarea de peste 15 milioane de lei, din care 8,5 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

„Este un proiect care a luat naștere în urmă cu nouă ani. Ideea principală este obținerea finanțării pentru refacerea cetății Tirighina, un proiect care se ridică la valoarea de 15 milioane de lei”, a declarat presei primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu.

De-a lungul timpului, zona în care se afla castrul roman a fost neglijată de autorități și s-a umplut de gunoaie, iar hoții au furat piatra din interior. În urmă cu șapte ani, Direcția de Cultură a organizat o acțiune de ecologizare, iar specialiștii Primăriei Galați au conceput primul proiect privitor la punerea în valoare a sitului arheologic.

După mai multe eșecuri, municipalitatea gălățeană a reușit să semneze un contract în urma căruia complexul va fi restaurat, conservat, dotat și pus în valoare, prin includerea în circuitul turistic. Concret, monumentul de importanță națională va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu și un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.

„Nu s-a făcut nimic pentru castrul roman nici în perioada comunistă, nici după anul 1990. Anul zero a fost în 2012, atunci Direcția de Cultură a organizat o acțiune de ecologizare pe bază de voluntariat, cu sprijinul elevilor, studenților și al Primăriei. Am scos de acolo 16 camioane mari pline cu deșeuri. Atunci am decis să luăm taurul de coarne și am organizat prima ediție a Festivalului Antiquitas Rediviva. După, autoritățile locale au făcut primul proiect de punere în valoare a sitului arheologic. Acolo se vor amenaja o alee de acces, o parcare, un muzeu de sit, un amfiteatru. Elementele importante vor fi restaurate, zidul de incintă, turnul din centru. În paralel vor continua cercetările arheologice la fața locului, acolo este un castru roman construit peste o așezare dacică, în total sunt vreo 20 de hectare”, a spus, pentru MEDIAFAX, consilierul Direcției de Cultură Galați, Marius Mitrof.

Situl arhelogic de la Tirighina-Barboși conține un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche așezare dacică.

Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos și este așezat peste o rezervație paleontologică de fosile de moluște vechi de 400.000 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai vechi monument istoric din Moldova va fi restaurat și inclus în circuitul turistic.
 Vizualizări articol: 961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai vechi monument istoric din Moldova va fi restaurat și inclus în circuitul turistic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chișca din cartofi Preparatul, numit și cârnați de cartofi sau ”cârnați păcăliți”, este de origine rusă sau ucraineană, dar se pregătește și prin Bucovina, mai ales acolo unde există populație ucraineană. Rețeta poate fi considerată economică,... Citeşte