Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 283 (5490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect pentru ca pacienţii să recupereze mai uşor banii daţi în spital pe medicamente şi analize

Spitalele ar putea fi obligate să treacă, în fişa de externare, medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile plătite de pacient, astfel încât acesta să-şi recupereze mai uşor banii, propune dr. Sorin Paveliu, într-un proiect în atenţia ministrului Sănătăţii şi a preşedintelui CNAS.

Medicul Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, explică proiectul într-o scrisoare deschisă trimisă marţi ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Paveliu este promotoruil Legii 157/2008 care prevede că pacienţii care şi-au plătit medicamentele sau investigaţiile paraclinice în timpul internării în spital beneficiază, în baza unei dovezi, chitanţe sau facturi, de rambursarea tuturor cheluielilor făcute în această perioadă. Tot el a iniţiat Legea 123/2008 care interzice alimentele nesănătoase în şcoli.

În scrisoarea deschisă, Paveliu îi felicită pe ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS pentru că s-au angajat să sancţioneze pe cei care vor mai obliga pacienţii să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare, pe durata internării într-un spital public. Pe de altă parte, însă, el propune o soluţie pentru ca pacientul să recupereze mai repede sumele cheltuite, în condiţiile în care, în opinia lui, cadrul legislativ actual nu elimină "bariera birocratică".

"Va felicit pentru această poziţionare de partea pacienţilor pe care îi reprezentaţi. Totuşi, normele de aplicare a acestui drept înscris în Legea 95/2006, aşa cum a fost inclus prin legea 157/2008, permit instaurarea unor bariere birocratice peste care pacienţii pur şi simplu nu pot trece. Drept urmare, va înaintez o propunere de modificare a HG-ului pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prin care evidenţierea acestor cheltuieli să devină obligatorie şi în sarcina spitalului. Pentru că pacienţii trebuie să treacă de bariera birocratică a solicitării în scris şefului de secţie şi managerului aprobarea rambursării, propun instituirea obligaţiei spitalului de a înscrie în scrisoarea medicală întocmită la externare a tuturor medicamentelor, materialelor sanitare şi investigaţiilor la care pacienţii aveau dreptul gratuit şi au fost nevoiţi să le achiziţioneze personal", se arată în scrisoarea deschisă către autorităţi.

Potrivit propunerii lui Paveliu, decontarea acestor cheltuieli se va face la nivelul preţului plătit de spital la ultima achiziţie a respectivelor medicamente sau materiale, iar în cazul investigaţiilor, la preţul de decontare practicat de CNAS în ambulator pentru acestea.

Totodată, propune Sorin Paveliu, sumele astfel evidenţiate devin creanţe ale spitalului şi vor fi înregistrate ca atare în contabilitatea proprie, în cazul în care nu sunt decontate la externare.

În plus, termenul maxim de plată este de 30 de zile, după care se vor aplica majorările percepute de stat pentru neplata la timp a contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate de către asigurat, mai propune Paveliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect pentru ca pacienţii să recupereze mai uşor banii daţi în spital pe medicamente şi analize.
 Vizualizări articol: 953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect pentru ca pacienţii să recupereze mai uşor banii daţi în spital pe medicamente şi analize0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei