Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 283 (5490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poliţiştii răniţi grav în misiuni ar putea rămâne angajaţi, la munca de birou

Poliţiştii care, în urma rănilor suferite în timpul serviciului, sunt încadraţi în gradul III de invaliditate ar putea cere să rămână angajaţi, pe funcţii care nu implică efort fizic, iar copiii şi soţii acestora s-ar putea angaja în MAI, potrivit unui proiect de ordin de ministru.

Proiectul de Ordin al ministrului Afacerilor Interne privind măsurile de sprijin acordate poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate şi familiilor acestora, precum şi familiilor poliţiştilor decedaţi a fost supus marţi dezbaterii publice.

Potrivit proiectului de act normativ, un poliţist rănit în timpul activităţii şi încadrat în gradul III de invaliditate, ceea ce înseamnă că şi-a pierdut jumătate din capacitate de muncă, poate cere să rămână angajat al Ministerului Afacerilor Interne pe o funcţie care nu implică efort fizic.

"Se creează astfel posibilitatea menţinerii în activitate, la cerere, a poliţistului încadrat în gradul III de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia într-un accident de muncă, pe alte funcţii unde îşi poate valorifica experienţa profesională", a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Şi poliţiştii al căror contract de muncă încheiat cu MAI a încetat după ce au fost încadraţi în gradul III de invaliditate vor putea cere reangajarea odată cu intrarea în vigoare a actului normativ.

Poliţiştii încadraţi în gradul III de invaliditate vor putea fi menţinuţi în activitate dacă există un post vacant, sunt îndeplinite cerinţele de ocupare prevăzute în fişa postului şi există avizul favorabil al Comisiei.

Din decizia medicală emisă de Comisia de expertiză medico-militară teritorială şi avizată de Comisia centrală de expertiză medico-militară, solicitată ca document justificativ, trebuie să rezulte că încadrarea în gradul de invaliditate şi clasarea ca inapt pentru serviciul poliţienesc are ca legătură de cauzalitate un accident de muncă cercetat şi înregistrat conform legislaţiei în vigoare.

Domeniile de activitate în care poliţistul poate fi menţinut în activitate sau renumit în funcţie sunt: asigurare logistică/tehnico-materială; financiar-contabil; asistenţă medicală; asistenţă juridică; informare şi relaţii publice; resurse umane; învăţământ; analiza informaţiilor; cercetarea şi prevenirea criminalităţii; cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă; comunicaţii şi tehnologia informaţiei; secretariat şi informaţii clasificate; management organizatoric şi operaţional; exploatare tehnică.

Cererea vor fi soluţionate în maximum 45 de zile de la data înregistrării.

Poiectul de ordin prevede şi posibilitatea angajării în funcţii de poliţist sau personal contractual, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, la cerere, a copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii sale în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Aceste măsuri de protecţie sunt aplicabile şi soţului, respectiv soţiei poliţistului.

De asemenea, copiii aflaţi în întreţinerea poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii acestora într-un accident de muncă, vor putea fi înmatriculaţi sau transferaţi în instituţiile de învăţământ ale MAI, adică la Academia de Poliţie sau şcolile de subofiţeri.

Pentru înmatricularea într-o instituţie de învăţământ a MAI, copilul poliţistului trebuie să promoveze probele eliminatorii, respectiv examinarea medicală şi evaluarea psihologică, precum şi verificarea aptitudinilor fizice.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că proiectul de act normativ asigură transpunerea într-un cadru legal a prevederilor din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, privind protecţia specială de care poate beneficia un poliţist în activitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii răniţi grav în misiuni ar putea rămâne angajaţi, la munca de birou.
 Vizualizări articol: 925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţiştii răniţi grav în misiuni ar putea rămâne angajaţi, la munca de birou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei