Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 130 (5337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Olteanu: România trebuie să investească în educaţie pentru a fi competitivă, urmând modelul Irlandei

România ar trebui să aloce fonduri importante pentru educaţie din banii de la Uniunea Europeană aprobaţi pentru 2014-2020, urmând modelul Irlandei, care a investit în educaţie şi a ajuns o ţară bogată, decalajele de competitivitate educaţională fiind foarte mari faţă de alte ţări din cauza sărăciei.

"E foarte scump să ai o educaţie de calitate, dar poţi o ai cu condiţia să nu încerci să fugăreşti toţi iepurii de pe pajişte, noi nu suntem o ţară atât de bogată încât să prindem toţi iepurii, dar putem să fugărim un iepure despre care ştim că este cel care ne va face foarte mulţi pui sau pe care-l putem tunde o dată pe săptămână şi să ne dea blană. Educaţia poate fi această viziune şi există ţări care au mers în această direcţie şi care au arătat că sunt un model de succes. Irlanda este exemplul perfect: săracă, prăpădită, cu emigraţie covârşitoare - 90% dintre irlandezi trăiesc în afara Irlandei - şi la un moment dat, întrebaţi de un sponsor generos către ce vor să direcţioneze banii pe care i-a pus la dispoziţie, irlandezii au spus că vor preponderent în educaţie. Şi-au devenit o ţară bogată, inclusiv după cea mai faimoasă criză. Investiţiile se fac acolo pentru că au la ce oameni să meargă, care creează valoare adăugată, idei, patente, care pun inteligenţa în funcţiune", a declarat vineri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la un seminar pe tema capitalului uman.

El a arătat că modelul şi soluţia există deja, precum şi exerciţiul bugetar 2014-2020 în care România va beneficia de fonduri din partea Uniunii Europene, acelaşi sponsor ca în cazul Irlandei.

"Există în acest moment o dezbatere instituţională, care probabil va fi şi publică, referitoare la direcţiile către care vrem să alocăm banii respectivi. Există iată aceste oportunităţi, dar trebuie să mutăm discuţia de la palierul de administrare la palierul de guvernare, aici cred că se poate face diferenţa", a adăugat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR apreciază că orizontul anului 2020 este, din perspectiva educaţiei, prea aproape, pentru că oamenii pe care România i-ar vrea în 2020 absolvenţi capabili sunt deja în şcoala românească, destul de avansaţi, decalajele fiind colosale faţă de alte state.

"Eu vă spun cu sinceritatea celui care şi-a dat copiii la o şcoală neromânească, să zicem aşa. Decalajele sunt colosale dintr-un motiv foarte simplu: nu sunt bani. Într-o ţară săracă în comparaţie cu cei cu care noi ne comparăm, că noi nu ne comparăm cu media lumii - dacă ne-am compara cu media lumii am sta bine - noi ne comparăm cu cei care vrem să ne comparăm. Suntem săraci, nu poţi să-ţi permiţi să aloci la fel de mulţi bani decât dacă ai o viziune de leadership", a afirmat Olteanu.

El a mărturisit că prioritatea sa fundamentală, ca părinte, este ca pe termen mediu să aibă resursele financiare care să-i permită să ţină copiii la acea şcoală, pentru că altfel aceştia ar pierde ritmul.

"Percep din discuţiile pe care le am cu prieteni, cunoscuţi din alte ţări care au genul acesta de viziune dramatic de competitivă că pentru un copil în Elveţia la 6 ani se consideră că n-ar fi rău să ştie 5-6 limbi străine, că pentru un copil în Marea Britanie se consideră că dacă încep şcoala la 3 ani este târziu şi, dacă nu te înscrii mai devreme în toate acele etape pregătitoare, rişti să nu prinzi şcolile bune, pe bani, chiar dacă plăteşti", a mai spus Olteanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olteanu: România trebuie să investească în educaţie pentru a fi competitivă, urmând modelul Irlandei.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olteanu: România trebuie să investească în educaţie pentru a fi competitivă, urmând modelul Irlandei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei