Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 117 (5324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dragnea spune că stabilirea reşedinţelor regionale este penultima decizie privind regionalizarea

 

Vicepremierul Liviu Dragnea spune că stabilirea reşedinţelor regionale este "decizia care naşte cele mai multe patimi", astfel că aceasta va fi penultima etapă în acest proces, adăugând că Ministerul Dezvoltării a făcut un sondaj privind preferinţa oamenilor pentru viitoarele capitale regionale.

Liviu Dragnea a spus, la Iaşi, la o dezbatere privind regionalizarea, că stabilirea finală a reşedinţelor regionale va fi penultima decizie în cadrul procesului de regionalizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Decizia va fi luată înainte de a fi realizate alegeri pentru structurile regionale. Deci reşedinţa va fi stabilită după ce vor fi stabilite regiunile. Este practic penultimul pas din acest proces şi trebuie să recunosc că este decizia care naşte cele mai multe patimi şi care naşte cele mai multe controverse. Cea mai profundă competiţie este subiectul care a generat deja foarte multe negocieri între partide, între oameni, între comunităţi, oameni de afaceri, sindicate", a afirmat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai spus că în anumite regiuni "trăiesc nişte oameni inteligenţi şi orientaţi", care au început să strângă în jurul lor suficiente forţe pentru a propune în final sediul regiunii.

El a spus că Ministerul Dezvoltării a comandat un sondaj privind preferinţa oamenilor pentru viitoarele capitale regionale.

Potrivit lui Dragnea, locuitorii din cele şase judeţe din nordul Moldovei au spus, în proporţie de 48 la sută, că reşedinţa regiunii ar trebui stabilită la Iaşi, în timp ce 12,2 la sută au răspuns că reşedinţa ar trebui să fie Suceava.

În Regiunea de Nord-Vest, 63,2 la sută din cei intervievaţi au spus că reşedinţa regiunii trebuie să fie la Cluj.

În Regiunea Banat, 69,5 la sută din cei care au fost întrebaţi au spus că reşedinţa trebuie să fie la Timişoara, iar în Oltenia, 59,8 la sută din locuitori au nominalizat Craiova.

"În Muntenia, lucrurile încep să se complice. Pentru că Muntenia este singura regiune care e complet diferită de celelalte regiuni. Şi anume polul de creştere este în afara regiunii. Deci este o regiune care are în mijloc o gaură, care e Bucureşti, care este în altă regiune acum - regiunea Bucureşti-Ilfov. Una din marile probleme ale acestei regiuni o reprezintă faptul că fluxurile de care vorbeam mai devreme, fluxurile umane, mişcările economice, comerciale, traseele, tot magnetismul se duce către Bucureşti, care este în exteriorul regiunii Muntenia. Multă resursă umană pleacă din judeţele din Muntenia către Bucureşti. Multă expertiză pleacă către Bucureşti. Multă forţă de muncă pleacă către Bucureşti. Asta înseamnă că Bucureştiul este un fel de aspirator care trage din regiunea Muntenia şi scoate în afara regiunii Muntenia dezvoltare şi bunăstare şi expertiză. Şi de aici se naşte întrebarea firească. Nu cumva e mai bine ca Bucureştiul să fie inclus în regiunea Muntenia? Şi în această perioadă se analizează foarte serios care sunt avantajele şi dezavantajele. Pentru că pot apărea dezavantaje serioase în ceea ce priveşte accesul fondurilor europene pentru restul regiunii dacă intră şi Bucureştiul în această regiune", a declarat Liviu Dragnea.

El a spus că în Muntenia 28 la sută dintre locuitori vor ca sediul regional să fie la Ploieşti, în timp ce 12,5 la sută au indicat Piteştiul.

Acelaşi sondaj prezentat de Dragnea arată că în regiunea Sud-Est, locuitorii susţin în procent de 23,8 nominalizarea Constanţei drept reşedinţă regională, în timp ce Brăila şi Galaţi au ponderi apropiate, 14,4, respectiv 14,8 la sută.

Liviu Dragnea a spus că în regiunea Centru concurenţa cea mai mare este între Sibiu şi Braşov.

"28,7 la sută spun că sediul ar trebui să fie în Braşov, 25,7 la sută spun că sediul ar trebui să fie în Sibiu, 15,2 la sută că ar trebui să fie în Târgu Mureş, 14,5 la sută că ar trebui să fie în Alba Iulia, 4,2 la sută la Miercurea Ciuc, 2,4 la sută în Sfântu Gheorghe. Aici va fi, cred, cea mai grea decizie care va trebui luată. Şi anume, cu stabilirea reşedinţei regiunii. Este o competiţie serioasă, o competiţie aproape egală între Sibiu şi Braşov, cu argumente şi pentru una şi pentru alta", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

El a mai spus că există o soluţie şi anume ca reşedinţa regiunii să fie într-un judeţ, iar Prefectura Regională să fie în alt judeţ.

"Trebuie să ne gândim dacă nu cumva ăsta e un model care ne poate fi de folos dincolo de faptul că mai ostoieşte aceste supărări. Dar, trecând peste asta, dacă nu cumva, din punct de vedere funcţional, nu cumva este mai eficient. O întrebare cu un posibil risc ar putea fi funcţionalitatea sistemului pentru situaţii de urgenţă. Dar merită analizat şi merită discutat", a apreciat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, formula optimă ar fi ca viitoarea reşedinţă regională să nu concentreze toate instituţiile regionale.

Dragnea a spus că "poate e bine ca fiecare reşedinţă de judeţ să devină pol de dezvoltare, să înceapă să primească fonduri şi să înceapă să se dezvolte", iar în fiecare judeţ să existe una, două sau trei instituţii regionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragnea spune că stabilirea reşedinţelor regionale este penultima decizie privind regionalizarea.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dragnea spune că stabilirea reşedinţelor regionale este penultima decizie privind regionalizarea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei