Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 105 (5312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preda: Pericolul acum e în zona premierului, pentru că are o majoritate de 70%

 

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, joi, că România are acum un Executiv dualist, care funcţionează mai raţional, în baza unui regim de coabitare, în care factorul tare este premierul, care beneficiază de o majoritate de 70%, "pericolul" fiind mai degrabă aici decât în zona preşedintelui.

"Avem un Executiv dualist, care funcţionează mai raţional, e de cooperare instituţională decât de conflict, e un regim de coabitare, în care factorul tare e primul-ministru pentru că beneficiază de o majoritate parlamentară de 70%. Pericolul e mai degrabă în acea zonă decât în zona preşedintelui, care nu a avut o majoritate de 70% decât în timpul guvernării PSD-PDL", a susţinut Preda.

El a arătat că în vara anului 2012, odată cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, a debutat o criză care încă nu s-a terminat.

"Am văzut că se discută, încă, de o problemă care a apărut în miezul acelei crizei. Primul-ministru a mers la Bruxelles să discute despre numirea procurorilor, iar azi discutăm despre acelaşi episod. Asta arată că în România crizele se rezolvă foarte greu, dar sunt optimist, cred că suntem aproape de sfârşitul crizei regimului", a spus Preda.

Europarlamentarul PDL a apreciat că în 2012 în România avut loc o criză severă de regim, care poate fi explicată în termenii tradiţionali ai ştiinţei politice.

"Aşa cum e prevăzută, suspendarea e o moţiune de cenzură îndreptată împotriva şefului statului, nu a premierului, adică a celeilalte părţi a Executivului. Moţiuni de cenzură împotriva premierului au existat şi au trecut două, în cazul Boc şi Ungureanu. Au existat suspendări. Această decizie care o repeta pe cea din 2007 a condus la instabilitate politică majoră, la o criză a regimului, la o situaţie în care mecanismele instituţionale nu-ţi permit să păstrezi stabilitate, pace publică, previzibilitate. Totul pare răsturnat, se produce agitaţie pe care nimic nu mai pare să o stăpânească", a spus Preda.

El a menţionat că acea criză de regim a căpătat şi o dimensiune europeană.

Cristian Preda a făcut aceste declaraţii în intervenţia sa la evenimentul de lansare a cărţii "Statul sunt eu! O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012", ai cărei autori sunt Alexandru Radu şi Daniel Buti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preda: Pericolul acum e în zona premierului, pentru că are o majoritate de 70%.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preda: Pericolul acum e în zona premierului, pentru că are o majoritate de 70%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei