Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 68 (5275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zeci de persoane în costume naţionale şi cu steaguri româneşti, la liceul din Covasna în semn de solidaritate cu eleva cu bentiţă tricoloră

 

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri românesţi s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lulu, aproximativ 25 de persoane, între care şi copii, s-au adunat în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, unde au venit cu steaguri ale României, adulţii fiind îmbrăcaţi în costume populare româneşti, iar copiii având bentiţe tricolore.

 Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare româneşti.

Acţiunea a fost una de solidaritate cu eleva de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

 Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, echipa de control a Ministerului Educaţiei a ajuns vineri dimineaţă la Liceul "Korosi Csoma Sandor", unde face verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi ameninţată pe o reţea de socializare.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".

 "Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi - n.r.) la prânz un raport", spunea Keresztely.

De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

 Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".

 Ministerul Educaţiei a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, "valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane".

Conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna susţine că persoanele care au ameninţat-o pe eleva care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului sunt din afara unităţii de învăţământ şi că nu este cazul să fie aplicate sancţiuni în şcoală, dorindu-se aplanarea "oricărui conflict"

 Potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, în şcoala mixtă a primat întotdeauna "toleranţa, respectul faţă de identitatea etnică şi culturală a fiecărui elev şi a fiecărui profesor".

  Conducerea unităţii de învăţământ susţine că va acorda o atenţie prioritară aplanării acestei situaţii pentru a se revenirii la echilibru, "cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acţiune premeditată".

 

"Considerăm că, în această situaţie, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale. Din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese faptul că ameninţările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara şcolii, persoană pe care nu o cunoaştem", se arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de persoane în costume naţionale şi cu steaguri româneşti, la liceul din Covasna în semn de solidaritate cu eleva cu bentiţă tricoloră.
 Vizualizări articol: 1925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Zeci de persoane în costume naţionale şi cu steaguri româneşti, la liceul din Covasna în semn de solidaritate cu eleva cu bentiţă tricoloră4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tricolorul romanesc trimis de
(23 mar 2013, 11:12:24
UDMR a facut parte mereu din guvernul si parlamentul Romaniei.Au contribuit alaturi de partidele romanesti la conducerea tarii.Si a fost o colaborare foarte buna.In guvernarea PDL situatia s-a schimbat.UDMR pur si simplu a santajat PDL pentru a sustine aceasta guvernare.Au fost impuse masuri care au transformat judetele Harghita si Covasna in enclave unguresti.In legea invatamantului s-a hotarat la geografia si istoria sa se invete in limba maghiara.de asemenea ca facultatea de medicina de stat sa se faca in limba maghiara.Nu mai vorbesc de legile discriminatorii privind administratia locala sau de situatia steagurilor si insemnelor nationale.Ultimul proiect era regionalizarea tarii in care una din regiuni ar fi fost tinutul secuiesc.
1.1  RE: Tricolorul romanesc trimis de
(23 mar 2013, 12:07:35
1. Lecția de gramatică: UDMR... au contribuit.

2.Acum cu Abramburica ministru al învățământului se va da o nouă lege pentru a îndrepta lucrurile. Potrivit acestei noi legi, la Facultatea de Filologie din Cluj- secția maghiară, limba maghiară se va studia în.... românește.

3. Regiunea istorică Bucovina, cărei regiuni dragnea-pontocratice îi va reveni?
1.2  RE: Tricolorul romanesc trimis de
(23 mar 2013, 13:41:14
Lectia de gramatica: Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania ...A CONTRIBUIT.
1.3  RE: Tricolorul romanesc trimis de
(23 mar 2013, 23:30:44
Lambada, citește comentariul lui radumamii și îți vei da seama. Eu am subliniat greșeala lui.
1.4  RE: Tricolorul romanesc trimis de
(24 mar 2013, 09:34:23
corect,sorry
2.   Tricolorul romanesc trimis de
(23 mar 2013, 11:15:14
Întrebată dacă îi urăşte pe maghiari, Sabina Elena a răspuns: "Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Nu am declarat aşa ceva. Urăsc faptul că ei mă urăsc".Sabina a trezit în noi românismul acela care există în stare latentă, pe care nu îl manifestăm. Ne-a surprins pe toţi cu curajul ei.

2.1  RE: Tricolorul romanesc trimis de
(23 mar 2013, 12:19:11
Sabina-Elena, o adolescentă de 15 ani, a făcut un gest plin de teribilism, specific adolescenților de vârsta ei, neștiind ce amploare va avea acesta. Din nefericire, un copil a devenit arma cu care se razboiesc niște adulți care la rândul lor se lasă manipulați de o șleahtă de politicieni pentru a li se abate atenția de la problemele sociale ale țării.
A rezolvat ponta problema citostaticelor? A rezolvat privatizarea Oltchim? A rezolvat în schimb problema plagiatului, dovedindu-se că nu a plagiat. Propun Academiei Române să schimbe din dicționar înțelesul cuvântului "plagiat", prin adăugarea următorului text: "nu se consideră plagiat dacă autorul este un mincinos notoriu aflat în funcția de prim-ministru"
3.   * trimis de
(23 mar 2013, 12:02:28
supraevaluându-ne obscuritatea şi promiscuitatea
tratând halimaia din jur ca fiind normalitate
nu facem decât să acceptăm că realitatea
e ceea ce ne oferă actuala ... actualitatehappy

în vesela vale a lacrimilor româneşti
unde necazul ţi-e mai aproape decât propria-ţi piele
vine un copil şi te-nvaţă (cum) să dăruieşti
privindu-te, zâmbindu-ţi, făr' nimic a-ţi cerehappy
4.   Invatamantul romanesc... trimis de
(23 mar 2013, 13:58:12
Se dovedeste a nu fi tocmai romanesc si nici bazat pe toleranta. Mai intai, eleva a fost acuzata de "teribilism", deci "fapta" de a purta tricolorul romanesc nu a fost... tolerata (initial) de invatamantul... romanesc. Apoi, in urma scandalului, conducerea liceului da un comunicat despre... toleranta. La fel si Min.Educatiei, care ar trebui sa se numeasca Ministerul Reeducarii Fortate, sau Ministerul Adevarului, dupa scrierea lui Orwell, 1984. Regimul aflat la putere pare mai interesat de buletine biometrice si de micro-ciparea populatiei, decat de respectarea drepturilor cetatenilor romani. Steagul romanesc este valabil si pentru acei etnici maghiari, pentru ca ei au cetatenie romana. Daca ei resping tricolorul nostru, atunci nici sa nu aiba cetatenie. Ma intreb daca in Slovacia ungurii fac la fel.
5.   REMEMBER trimis de
(23 mar 2013, 14:24:31
PTR FELIX:
SE VOR REZOLVA SI PROBLEMELE DE LA MECHEL,INSA VOR TREBUI SA SCANDEZE,,STALIN SI POPORUL RUS,LIBERTATE NE-AU ADUS''-ADICA LIBERTATE TOTALA DE LA LUCRU,,LIBER'' IN BUZUNARE SI IN MATZE!!!
SIGUR IN POARTA POATE SA APARA O PANCARTA, PE CARE SA SCRIE,,PE AICI NU SE TRECE''!!!CHIAR ATAT DE TICALOSI SUNTEM???IATA CA UN COPIL,NE DA LECTII!!!
6.   INTREBARE trimis de
(23 mar 2013, 14:27:46
FELIXE,INCA NU TE-AU GASIT ,,ORGANILY'' LU RADU???POATE ACUM ABIA INVATA ENGLEZA
APOI VOR SOSI!
6.1  RE: INTREBARE trimis de
(23 mar 2013, 23:45:49
Monte, oricâtă engleză ar învăța, sunt ușor de identificat pentru că accentul bolșevic nu îl pot înlătura.

Mă alătur rugăminții altor colegi de forum să nu mai scrii cu majuscule pentru că sunt deranjante. Dacă eu nu-mi vedeam numele pomenit la începutul comentariului tău, nu l-aș mai fi citit.
7.   Catre Felixsecuristul trimis de
(23 mar 2013, 16:17:40
Vad ca folosesti acest forum pentru a induce atacul la persoana.M-am mai confruntat cu o situatie de acest gen.Eu zic sa-ti canalizezi energia creatoare asupra comentariilor politice si social economice si nu asupra persoanei mele.Eu sunt colegul tau de forum si rolul nostru aici nu este sa ne tragem la turloaie reciproc.Asta o faci pe terenul de fotbal.Tot bati toba cu Oltchim.Tin sa-ti amintesc ca aceasta intreprindere a fost capusata in timpul guvernarii PDL.Daca vezi care sunt firmele capusa ai sa intelegi esenta problemei.Cat despre plagiat dai dovada de ipocrizie.Toata lumea plagiaza sau compileaza incepand cu lucrearea de diploma,cu doctoratul,masteratul si toate celelalte.S-a gasit acuma lupul moralist.
7.1  RE: Catre Felixsecuristul trimis de
(23 mar 2013, 23:40:56
Radumamii, nu este niciun atac la persoană. Dar îmi dau seama că tu faci parte din batalionul "lupta de intoxicare online" al USL-amului. Te erijezi în "societatea civilă" și folosești pluralul, când tu ești doar un individ care se reprezintă pe el însuși. Eu îți propun să vorbești în nume propriu, eventual și în numele lui ABCDAR. Pentru a ne putea da seama cât de apreciate sunt comentariile tale, propun redacției Monitorului să dea posibilitatea să se dea "upvote" sau "downvote" pentru orice comentariu (ca pe site-ul Hotnews). Accepți provocarea?
8.   Radu al cui esti tu dar esti varza. trimis de
(23 mar 2013, 17:32:52
Fapta acestui copil de 15 ani ne aduce aminte ca "NOI SINTEM ROMANI" este jalnic.
Pune si tu macar odata politica deoparte si realizeaza un lucru pe care poate nici eu, nici tu, si nici altcineva nu a avut curajul sa-l afirme si sustina indiferent de repercursiuni.
Vreau sa te intreb doar un singur lucru? ESTI ROMAN SAU POLITRUC ELECTORAL PE TERMEN NELIMITAT?
9.   RADULE????????????? trimis de
(23 mar 2013, 18:50:38
Nimic de spus?
Eu iti dau tema de discutie si tu nimic.
Iti promit ca sint politicos. Nimic de zis?
Zii ceva politic ca te pricepi dar iutate la titlul acestui articol.
Nimic?
Sint dezamagit de time.
Scrie si tu ceva ca sa pot sa te taxez politicos.
Nimic?
10.   Catre Bucovinean trimis de
(23 mar 2013, 19:56:16
Nu am inteles nimic din ce ai zis.Am sa incerc sa raspund la ce am inteles totusi sau cred ca am inteles.Mi-ai pus o intrebare.Daca sunt roman sau politruc electoral pe termen nelimitat.Raspunsul este urmatorul:sunt roman,nu sunt politruc pentru ca este un cuvant care a disparut ,nu mai este actual.In schimb fac parte din socitatea civila pe termen nelimitat.
11.   Un raspuns cprect. trimis de
(23 mar 2013, 21:09:30
Un raspuns care m-a face sa imi schimb radical parerea despre tine.
In raspunsul tau ai adus in fata un lucru mult mai important decit ce ai scris in ultinele saptamini. Uit ce ai scris si atit timp cit atit timp cit pui spiritul civic inaintea politici o sa fii prietenul meu cel mai bun. In acelasi timp sper ca ai inteles un lucru. ABSENTEISMUL POLITIC DE LA ULTIMELE ALEGERI ESTE REZULTATUL A PESTE 20 DE ANI DE POLITICA IN INTERES PROPRIU AL PARTIDULUI SAU ALIANTEI DE LA GUVERNARE. Se vede, se simte si miroase urit. Te-ai gindit vre-o data ce ar iesi la alegeri daca ar vota aproximativ 80-90% din populatia Romanie? Ce s-ar intimpla daca30-40% din populatia cu drept de vot, cei care nu voteaza, ar vota pentru un partid nationalist? Sper ca ai inteles cit de aproape de prapastie sintem.
Eu nici nu vreau sa ma gindesc dar istoria imi da dreptate.
Rolul nostru in societatea civila nu este altul decit de a sanctiona si critica orice greseala politica, de orice fel ar fi ea.
Ceea ce faci tu la vot este o optiune personala si nu se discuta aici.
Ai inteles ceva?
Intr-o scena politica suprasaturata alimentat de o criza economica nu s-a intimplat niciodata nimic bun. Vezi exemplul comunist si fascist de la inceputul secolului 19-lea.
11.1  RE: Un raspuns cprect. trimis de
(24 mar 2013, 00:49:23
Fii atent...Riști să intri sub incidența proverbului...spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești.happy
11.2  RE: Un raspuns cprect. trimis de
(24 mar 2013, 09:38:20
Multumesc pentru sfat. Desi m-a refeream varianta de prieten virtual, dar imi asum riscul daca reusesc sa-l fac sa inteleaga lucrurile asa cum sint.
Asta inseamna sa iasa din "cocina urit mirositoare" care este politica romaneasca unde statea el si era ametit de "mirosuri" si sa-si schimbe lista de prioritati. Sa fie roman in primul rind cu simt civic ceea ce a recunoscut deja singur in comentariul precedent. Astept acum vre-o manifestare a acestuia.
Am incercat sa fiu politicos cu el si sa-i argumentez cu exemple ceea ce spun.
In ultimele zile s-a mai linistit cred ceea ce este un semn bun.
Daca citesti ce scria acum vre-o doua saptamini si ce scrie astazi o sa vezi diferenta.
Ai vre-o alta parere?

12.   Un raspuns corect trimis de
(24 mar 2013, 12:14:03
Cand un partid care a avut puterea si guvernarea a facut nenorociri,a guvernat prin incompetenta si coruptie si a sfidat cerintele si dorintele populatiei nu va mai fi votat si va fi debarcat de la putere(ciolan).Asa se intampla mereu.Acest lucru este un postulat.Asa s-a intamplat si cu guvernarea PDL.Pentru a reusi aceasta debarcare a trebuit ca PDL sa fie invins de principalul partid de opozitie USL.Si populatia si eu am dat un CEC in alb USL.Dar asta nu inseamna ca avem vreo garantie ca aceasta coalitie va indeplini promisiunile luate in fata noastra.Sau poate le va indeplini .Trei luni i-am lasat sa se organizeze si sa se acomodeze.De acum inainte stam pe ei cu ochii ca pe butelie.
12.1  RE: Un raspuns corect trimis de
(24 mar 2013, 12:35:14
Un raspuns teoretic cugetat, corect si impartial.
Sper sa pui si in practica ceea ce scrii aici la fel de impartial.

12.2  RE: Un raspuns corect trimis de
(24 mar 2013, 12:46:03
Împărtăşind cu mulţi ce trebuie doar al nost’ să fie
N-aducem decât grotescul peste curatul din ochi
Asta a aneantizat prezentul peste-a noastră Românie
Ce seamănă c-un cortegiu plimbat duios de pochi

FMI-ul ne dă sinuzită psihică .. împrumutându-ne
Cât să ne ţină mintea ocupată cu dobânzi
Nu ne mai auzim copii, şi nici pe noi, plângându-ne
Suntem prea ocupaţi să fim mult prea flămânzi

Cinstea şi virtutea …la prima tranşă s-au pierdut
Patriotismul ?! ce cuvânt o mai fi şi acesta ?
Credeţi-mă, va fi mult chiar şi ZERO ABSOLUT !!!
Nu că n-avem leac, nu ştim nici care-i pesta

Neruşinarea e cuplată la “ evoluţia ” românească
Şi mii de interese ne strâng inima-n chingi
Pescuim cu heringi să prindem o şchioapă broască
N-ai nici o şansă, frate, astfel , să învingi !!!

12.3  RE: Un raspuns corect trimis de
(24 mar 2013, 13:05:48
De-ar fi vreodata prin absurd
Si-ai termina cu scrisul
Ar crede toti de pe aici
Ca te-a lovit succesul.
12.4  RE: Un raspuns corect trimis de
(24 mar 2013, 14:18:48
de-ar fi să tac ( cum îţi doreşti )
doar de lehamite-aş face-o
dar ( pân'atunci ) de ce citeşti ?surprise
când vezi o strofă..ucide-o !nerd

13.   România te iubesc ! trimis de
(24 mar 2013, 13:46:28
Copy,paste,cum face prostul forumului :„Manifestările dușmănoase și criminale ale unor descreierați,de altă etnie,sunt porniri bolnăvicioase,încurajate de un partid rasist(no name),care are o doctrină fascistă,antiromâneasc� trebuie oprite până nu e prea târziu.În cadrul așa-zisului partid(no name) se proslăvește o politică periculoasă.Ei îi socotesc pe români o rasă inferioară.În gândirea membrilor acestui partid dăinuiesc teorii horthysto-naziste,prin care își propun nimicirea neamului românesc .”
13.1  RE: România te iubesc ! trimis de
(24 mar 2013, 13:50:55
Textul este preluat din „Condeiul ardelean ”. Mergeți la sursă și o să găsiți și numele partidului .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei