Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 68 (5275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

„Dialogul Artelor”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

„Dialogul Artelor”, manifestarea itinerantă care a debutat la Vatra Dornei şi a poposit apoi la Câmpulung Moldovenesc, a ajuns, pe data de 21 martie, când s-a sărbătorit Ziua Mondială a Poeziei, la Gura Humorului.

 

În dialog artele plastice cu literatura beletristică şi cu literatura de specialitate, poezia, muzica şi dansul modern cu folclorul

Organizată de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava, în parteneriat cu Cenaclul de Pictură şi Grafică „Dimitrie Loghin”, Primăria oraşului Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, manifestarea cu genericul „Dialogul Artelor” a fost întâmpinată de humoreni cu bucurie şi interes.

Muzeul local a devenit scena unui mare spectacol în care, aşa cum a remarcat la deschidere directorul instituţiei, prof. Elvira Romaniuc, au intrat în dialog „artele plastice cu literatura beletristică şi cu literatura de specialitate, poezia, muzica şi dansul modern cu folclorul”.

Salutul oficial a fost adresat participanţilor de consilierul judeţean col. (r) Ioan Abutnăriţei, care, în calitate de membru în Comisia pentru cultură şi însoţitor al manifestării itinerante, a subliniat faptul că „CJ Suceava a făcut un efort financiar deosebit pentru ca o echipă aleasă de oameni să transmită un mesaj cultural şi să răspândească un important număr de cărţi unui public cât mai larg”.

 

Manifestarea s-a desfăşurat alternând secvenţele de spectacol cu prezentările de carte

Moderată de directorul muzeului humorean, prof. Elvira Romaniuc, manifestarea s-a desfăşurat alternând secvenţele de spectacol cu prezentările de carte.

Dacă pictorul Grigore Micu, preşedintele Cenaclului de Pictură şi Grafică „Dimitrie Loghin”, a deschis „Dialogul Artelor” prezentând „Grupul celor 5” expozanţi (alcătuit din membri ai cenaclului - Ana Candrea Constantin, Doina Vianora Catargiu, Cristina Hreamătă Macoveiciuc, Iosif Csukat şi Grigore Micu), invitând publicul să vizioneze expoziţia din foaierul muzeului, lansările de carte, pe care autorii le-au comentat, au vizat volumele „Cioban la stele” (Cartea a II-a), de Dumitru Brădăţan, „Păstoritul şi folclorul păstoresc în Obcinile Bucovinei”, de Filon Lucău Dănilă (care, în calitate de meşter iconar, a expus câteva icoane pe sticlă), „Debutul ontologiei scrierilor mele”, de Amallya Elena Istrati, „Chemări de toacă”, de dr. Constanţa Cristescu (care a prezentat şi „Ghidul iubitorilor de folclor”, editat de CCPCT Suceava) şi „Calendarul popular bucovinean” şi „Zona etnografică Dorna”, autor Mihai Camilar.

 

Recital de poezie contrapunctat cu acorduri de muzică folk

Autorii cărţilor şi-au deschis sufletul în faţa publicul participant, adresând salutări de „bună primăvară” (Dumitru Brădăţan), mărturisindu-şi mândria că aparţin unui anumit areal („Sunt mândră că sunt humoreancă!” - poeta Amallya Elena Istrati, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Nr. 1  Gura Humorului), motivându-şi şi explicându-şi scrierile („O carte dedicată unui segment de spiritualitate ortodoxă” - dr. Constanţa Cristescu) sau accentuând anumite particularităţi zonale („Bucovina este singura regiune din ţară care cuprinde şase zone etnografice” - Mihai Camilar).

Aplauze au primit tinerii dansatori Ruxandra Ionaşcu şi Tudor Vasilcovici, care au oferit publicului câteva mostre de dans clasic şi modern, dar şi grupul vocal-instrumental „Ciutura” din Băişeşti, care a creat momente autentice de folclor.

Fiind Ziua Internaţională a Poeziei, poeta Carmen Veronica Steiciuc a susţinut un recital în care au răsunat versurile lui Ion Pribeagu, Nichita Stănescu, Magda Isanos, Octavian Paler... dar şi ale humoreanului George Gavrilean. Recital contrapunctat cu acorduri de muzică folk de Mihaela Grădinariu şi Călin Brăteanu, care, în încheiere, i-a asigurat pe toţi cei prezenţi, prin interpretarea unei binecunoscut piese a lui Bob Dylan, că „Sfârşitul nu-i aici”. Şi, într-adevăr, „Dialogul Artelor” va continua şi în alte localităţi ale judeţului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dialogul Artelor”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.
 Vizualizări articol: 2055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Dialogul Artelor”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei