Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii va avea Direcţie de achiziţii publice pentru licitaţiile naţionale

Guvernul a aprobat, ieri, înfiinţarea Direcţiei de achiziţii publice din Ministerul Sănătăţii, în care vor lucra 15 persoane, urmând să se ocupe de organizarea licitaţiilor naţionale pentru unele medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale.

În şedinţa de ieri a Guvernului a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea şi completarea HG 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, care prevede înfiinţarea Direcţiei de achiziţii publice, care va avea în atribuţii organizarea licitaţiilor naţionale.

"Decizia de astăzi înseamnă încă un pas pe care îl facem pentru organizarea licitaţiilor de la nivel naţional. Am transformat departamentul de achiziţii într-o unitate puternică, în care vor lucra 15 oameni", a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Decizia vine după ce, în urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat actului normativ care permite Ministerului Sănătăţii să organizeze licitaţii centralizate.

Ministerul Sănătăţii a fost desemnată unitate de achiziţii centralizată care va încheia acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va organiza achiziţii la nivel naţional pentru unele medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale, tipul produselor urmând să fie stabilit prin ordin de ministru.

Potrivit ministrului Sănătăţii, până la demararea procedurilor de achiziţie centralizată, spitalele vor face achiziţii pentru această perioadă, de două - trei luni, dar nu pe termen lung.

"Prin această nouă abordare, urmărim reducerea preţurilor pentru produsele pe care le cumpărăm. Este ştiut faptul că dacă achiziţionezi o cantitate mai mare de produse, preţul scade. De asemenea, urmărim creşterea competiţiei între producători şi importatori, dar şi să eliminăm situaţiile în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente şi material sanitare ale spitalelor", spunea ministrul Sănătăţii săptămâna trecută.

Raed Arafat a dat asigurări că Ministerul Sănătăţii va realiza procedurile de licitaţie în mod transparent, înaintea licitaţiilor urmând să fie organizate conferinţe cu ofertaţii pentru a studia şi a face propuneri pentru caietul de sarcini.

Licitaţiile centralizate vor duce la economii care pot fi dirijate tot în sistem şi cu aceeaşi sumă s-ar putea trata 1.200 de pacienţi, în loc de 1.000, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Făcând referire la reproşul că licitaţiile centralizate ar reprezenta "o abordare comunistă", ministrul Raed Arafat a dat exemple de ţări care au ales această abordare, printre care Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia şi, în unele domenii, SUA.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că în Croaţia, prin această abordare s-au realizat economii de 20 la sută, precizând că aceşti bani pot fi redirijaţi tot în sistemul sănătăţii.

Ministrul a vorbit despre diferenţele "enorme" care există între preţurile de achiziţie de echipamente şi materiale de la un spital la altul, chiar în cazuri în care ofertantul este acelaşi. Un preţ unitar ar însemna să se poată achiziţiona, de exemplu, mai multe stenturi cu aceeaşi sumă, iar în loc de 1.000 de pacienţi, s-ar putea trata 1.200, a explicat Raed Arafat.

Totodată, ministrul a spus că în cazul mănuşilor folosite la examinarea pacienţilor, pe care se cheltuiesc milioane de lei anual, există şi diferenţe de preţ de patru ori de la un spital la altul, estimând că s-ar putea cheltui de două - trei ori mai puţin pe aceste produse prin licitaţie centralizată.

Raed Arafat a mai explicat că nu se doreşte organizarea de licitaţii centralizate "pentru fiecare lucru care se cumpără", ci în special pentru echipamentele necesare în volum mare.

Prin această abordare s-ar rezolva şi problema întreruperilor livrării, care apare pentru că se organizează "licitaţii mici, de fiecare dată când ne trezim că nu mai avem materialul respectiv", a mai spus ministrul Sănătăţii.

"Acordul cadru pe o durată mai lungă îţi permite să ai o stabilitate în sistem (...) poţi să ai un stoc tampon", a explicat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a vorbit la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform şi despre introducerea unui cod de etică al licitaţiilor, cu câteva principii simple, printre care prevederea ca în cazul în care o companie a câştigat licitaţia şi nu poate livra produsele respective, aceasta să fie pusă pe o listă pentru doi - trei ani şi să nu mai poată participa la alte licitaţii organizate de Ministerul Sănătăţii în această perioadă.

O altă idee avansată de Raed Arafat în privinţa organizării licitaţiilor a fost aceea ca, în cazul unui ofertant unic, să se treacă la o altă fază a negocierii şi să nu se accepte neapărat preţul acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii va avea Direcţie de achiziţii publice pentru licitaţiile naţionale.
 Vizualizări articol: 783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii va avea Direcţie de achiziţii publice pentru licitaţiile naţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei