Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 sep 2012 - Anul XVII, nr. 204 (5109)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Washington Times: Problemele economice şi politice îi determină pe români să tânjească după comunsim

 

Lupta în desfăşurare între premier şi preşedinte în timp ce economia suferă a determinat mulţi români să tânjească după o revenire la comunism deoarece ei cred că reformele democratice şi de liberalizare a pieţei din ultimele două decenii au eşuat, relatează Washington Times, în ediţia electronică.

Peste 53 la sută dintre români au declarat luna trecută pentru agenţia de sondare Public Affairs că ar prefera să trăiască în regimul lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu doi ani, 44 la sută dintre români s-au declarat în favoarea reinstaurării regimului comunist.

Creşterea nemulţumirii faţă de democraţia şi piaţa capitalistă a intervenit după ani întregi de probleme economice şi politice.

Ioan Ivaşcu, în vârstă de 59 de ani, specialist în IT din Bucureşti, este unul dintre cei care îşi amintesc de trecut şi susţin că situaţia este de departe mai rea în prezent. "Acum, tinerii nu au nici o idee despre ce se va întâmpla cu ei după terminarea şcolii", declarat el. "Noi nu am avut niciodată astfel de probleme. Am avut o perspectivă de viitor. Am ştiut din primul an ce vom face", a adăugat el.

Odată cu îndepărtarea de la putere a comunismului, economia de piaţă a oferit oportunităţi pentru îmbogăţire, dar a şi încetăţenit o cultură a corupţiei capitaliste.

Analiştii susţin că în fostul bloc sovietic s-a impus corupţia unei noi ordini. Nu mai este micul schimb de cadouri sau şpăgi pentru a avea acces la bunuri şi servicii care nu erau accesibile la liber în regimul comunist. Noua mită a început cu nou-formatele partide politice care ofereau contracte publice în schimbul fondurilor de campanie.

"Oamenii simt că de creşterea economică şi transformare beneficiază doar câţiva - cei care sunt apropiaţi de cercul celor care iau decizii", a declarat Miklos Marschall, director adjunct al Transparency International.

"Elitele - cu câteva excepţii - sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere şi unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizări (ale întreprinderilor de stat) au fost efectuate în manieră coruptă şi nu deschis şi pe baza competiţiei.

Corupţia a contribuit la o diviziune acută între bogaţi şi săraci, vizibilă peste tot, în special pe drumurile ţării unde maşini luxoase se întâlnesc cu căruţe trase de cai. Noile clădiri de sticlă se înalţă lângă case pe jumătate dărâmate. Capitala, Bucureşti, se laudă cu zeci de magazine de designeri de lux, deşi produsul intern brut este de 12.600 de dolari pe an cap de locuitor.

Mulţi au fost entuziasmaţi când România a aderat la UE în 2007, dar recentele critici pe care Uniunea le-a adresat României au creat nemulţumire. Astfel, protestatarii de la Bucureşti au afişat mesaje care avertizau UE: "Amintiţi-vă, aceasta nu este ţara voastră".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Washington Times: Problemele economice şi politice îi determină pe români să tânjească după comunsim.
 Vizualizări articol: 827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Washington Times: Problemele economice şi politice îi determină pe români să tânjească după comunsim5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 1 sep 2012, 11:22:35
Este evident , trebuie doar să deschizi ochii
Toţi rostogolesc spre viitor datoriile
Plafonul lor se tot ridică , se-mpuţinează banii
Iar ţările vor da faliment , cu zecile

Din motive electorale sau/şi din nepricepere
Sacrificăm ziua de mâine pentru o iluzie
Totul pe o carte : să fiu la conducere !
Şi asta ( nu cred doar eu ) e cea mai proastă decizie

Dansând ca un păianjen pe o farfurie fierbinte
Economia României trăieşte .. pe datorie
Şi asta pare să nu înţeleagă carmolitul preşedinte
Că mai multă datorie generează mai multă sărăcie
1.1  RE: * trimis de
( 1 sep 2012, 15:50:40
Ovidiu mai bine mergem sa bem o bere,ca e mare plictiseala azi pe forumul gazetei asteia de doua parale,apropo parca imi este dor de cota de ulei,zahar,faina si cei 10 litri de benzina pe luna...!
2.   Republica socialista romania trimis de
( 2 sep 2012, 09:22:42
trrbuie sa multumim tovarasului iliescu ptr situatie

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei