Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 aug 2012 - Anul XVII, nr. 195 (5100)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Decizia CC e nedreaptă şi împotriva legilor democratice, dar va fi respectată şi implementată

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că decizia Curţii Constituţionale va fi respectată şi implementată, însă aceasta este "nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor".

Premierul a spus că speră şi îşi doreşte ca decizia Curţii Constituţionale să pună capăt unei crize politice care a făcut rău României şi care "va lăsa urme clare în societatea românească".

"Am un mesaj foarte clar către cetăţenii României, un mesaj de stabilitate şi de încredere în ceea ce înseamnă viitorul ca ţară şi viitorul ca popor", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că decizia CC va fi respectată şi implementată, chiar dacă este "nedreaptă, adoptată împotriva legilor democratice şi împotriva majorităţii absolute a cetăţenilor acestei ţări".

 

„Regret că am acceptat cvorum 50%, pentru că ne-am lăsat păcăliţi de nişte oameni necinstiţi”

Ponta şi-a exprimat regretul că, împreună cu Crin Antonescu, a acceptat un cvorum de 50% la referendum, pentru că acest prag de participare la vot a fost folosit cu rea credinţă de "nişte oameni necinstiţi", el făcând referire la Traian Băsescu şi la şase judecători ai CC.

Primul-ministru a fost întrebat de jurnaliştii acreditaţi la Palatul Victoria dacă îşi reproşează ceva în calitate de şef al Executivului în legătură cu referendumul.

"Da. Categoric, da. Dacă aş fi ştiut atunci că ceea ce, domnul Antonescu şi cu mine, cu bună credinţă am făcut acceptând cvorumul de 50%, va fi folosit cu rea credinţă de Traian Băsescu care a boicotat referendumul şi de judecătorii de la CC, cei şase, care n-au vrut să ţină cont de realitate, da, asta regret. Regret că ne-am lăsat cu toţii păcăliţi de nişte oameni necinstiţi", a spus Ponta.

 

„Miza în CC era de fapt că o convingă pe Aspazia Cojocaru să voteze pentru Băsescu”

Victor Ponta a declarat că miza la nivelul Curţii Constituţionale a fost de fapt ca judecătorul Aspazia Cojocaru să voteze pentru menţinerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, iar judecătorii nu au ţinut cont de datele solicitate Guvernului.

"Astăzi am realizat şi noi, cei din Guvern, şi cred că toată lumea că de fapt nu s-a dorit nici un moment să se afle cu adevărat câţi români sunt în acest moment cu drept de vot în ţara noastră, e drept că am aflat acest lucru, dar nu asta a fost preocuparea Curţii Constituţionale, preocuparea a fost de a mai convinge un judecător, de fapt o doamnă judecătoare să treacă în tabăra celor care îl susţin pe preşedintele Băsescu. (...) De fapt, cei de la Curte nu vroiau decât să o convingă pe doamna Cojocaru să voteze, nici nu au luat în seamnă ce am trimis noi şi atunci mă întreb de ce nu au convins-o de pe 3 august, că, uite, am mai pierdut 20 de zile inutil", a susţinut Ponta.

El a mai apreciat că la nivelul Curţii Constituţionale a fost luată "o decizie pur politică".

"Azi am constatat că de fapt miza era să convingă un judecător", a mai spus premierul.

Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, pentru "Gândul", că Aspazia Cojocaru, judecător propus de PSD la Curtea Constituţională, a înclinat balanţa la CC în favoarea lui Traian Băsescu.

"Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a precizat Predescu.

În articol se arată că au votat pentru validarea referendumului Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader, toţi trei din tabăra USL, iar pentru invalidarea referendumului au votat Augustin Zegrean (preşedinte), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc "din tabăra PDL-Băsescu", Puskás Valentin Zoltán, propus de UDMR, şi Aspazia Cojocaru, propusă de PSD în CC.

 

„Voi propune o amplă reformă constituţională - atribuţii mai clare, control între puteri”

Victor Ponta a anunţat că va propune "o amplă reformă constituţională" astfel încât noua lege fundamentală să prevadă atribuţii mai clare ale instituţiilor, precum şi un sistem de control între puteri şi mijloace astfel încât să fie evitate pe viitor "tragedii" precum "regimul Băsescu".

"Trăgând învăţămintele după aceastră experienţă în care s-a dovedit că în România nu funcţionează regulile democratice, adică voinţa poporului exprimată în mod legal şi instituţional poate fi înfrântă de către un singur om care şi-a construit un sistem de protecţie din instituţii ale statului, voi propune în cadrul Guvernului, după care, evident, Parlamentului şi poporului român, o reformă constituţională care să asigure pe viitor că România după 1989 - iată, s-a întâmplat în 2012 - nu mai poate fi o ţară la bunul plac al unei singure persoane care îşi construieşte un regim represiv, cu care poate lupta împotriva voinţei clar exprimate în mod democratic de către poporul român", a declarat primul-ministru.

Potrivit acestuia, noul sistem constituţional trebuie să prevadă atribuţii mult mai clare ale preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului, astfel încât să existe cu adevărat un sistem de control între puterile statului.

"Trebuie să găsim toate metodele constituţionale, democratice pentru ca pe viitor tragedia produsă poporului român de regimul Traian Băsescu să nu mai poată fi repetată", a explicat Ponta necesitatea proiectului de reformă constituţională.

Premierul a precizat că noua lege fundamentală trebuie să asigure şi depolitizarea CC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Decizia CC e nedreaptă şi împotriva legilor democratice, dar va fi respectată şi implementată.
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Decizia CC e nedreaptă şi împotriva legilor democratice, dar va fi respectată şi implementată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ..... trimis de
(22 aug 2012, 12:46:09
prostu si cu prostii...ponta si cu usl...:)))))),majoritatea absoluta e aia care se pisha pe refendum si pe comunisti...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei