Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 aug 2012 - Anul XVII, nr. 194 (5099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Din mers...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Călătorind prin ţară, mai intri în vorbă cu unul, cu altul. La o bere, la o cafea, la pestriţul târg din jurul mănăstirilor, la pompa de benzină, la micul dejun de la pensiune, se-ntâmplă să conversezi cu necunoscuţi. După obişnuitele amabilităţi banale, începe tatonarea politică: interlocutorul vrea să se asigure că n-are în faţă un adept al celeilalte tabere. Cel puţin asta era regula până acum trei-patru săptămâni. În ultima vreme, tatonările preliminare au dispărut. Discuţia începe direct şi abrupt: „Domnule, m-am săturat!”, „Ajunge, terminaţi odată!”, „Nu mai suport, nici televizorul nu-l mai deschid!”. Doar susţinătorii fanatici, fie dintr-o tabără, fie din cealaltă, mai încearcă să-şi susţină până-n pânzele albe poziţiile lor încremenite. În parcarea Hotelului Grand din Târgu Mureş (apropo: excelentă aici, impecabilă, comportarea personalului), am primit şi o explicaţie, evident, cam bizară, menită să justifice patosul combatanţilor. N-ar fi vorba doar despre interese şi iar interese, ci de o cauzalitate... chimică! O distinsă doamnă cu părul alb, care, dimineaţa, ştergea ca şi mine roua de pe parbriz având, tot ca şi mine, radioul deschis (la ea vorbea unul Boureanu, la mine, un anume Dogaru), mi s-a confesat şoptit: „Dragă domnule, ăştia au un anume chimism în organism, cu formule diferite, care-i obligă s-o ţină gaia-maţu pe-o singură strună. Nu-i clinteşti nici cu tancul; poate, cine ştie, cu seringa...”

                                                           *

Cum se vede la avizierele primăriilor rurale, funcţionează acum o nouă limbă de lemn – aceea în care se redactează proiectele europene. Nu-i la îndemâna oricui, drept pentru care au apărut specialişti ce îşi cer drepturile pentru a compune vorbirea de carton. Nu-i cum să se sape un şanţ fără a se aminti despre dezvoltarea durabilă, bugetul consolidat şi, desigur, despre iniţiativa locală conjugată cu bunăvoinţa sectorială europeană. Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi noua limbă de lemn, altfel adio fonduri europene!

                                                            *

Urmăresc de multă vreme o familie de berze care şi-a cocoţat cuibul pe un stâlp din capătul satului Sasca. Primăvara vin doi cocostârci, toamna, pleacă patru. În martie viitor, iar vin doi, în septembrie, se duc patru. Cei care se întorc la cuib sunt părinţii sau noua generaţie? Cum şi de ce se mistuie două păsări an de an? Ce se întâmplă cu perechea cealaltă? Berzele bătrâne dispar la traversarea Mediteranei (totdeauna amândouă?) sau tinerii îşi află altă patrie? Mister.

                                                           *

Mi se plânge proprietara unei pensiuni din preajma Putnei: „În plin sezon, nu trec de 60% camere ocupate. N-am cum plăti ratele la bancă, împrumut în dreapta şi-n stânga, doar-doar or veni şi vremuri mai bune. Satul e plin de turişti, mulţi rămân peste noapte, fiindcă-i capăt de traseu, dar ni-i fură localnicii, care-i momesc în casele lor cu closetul în curte – fiindcă practică tarife la jumătate ori chiar pe sfert. Nu taie chitanţe, nu plătesc impozite, iar eu stau cu ditamai vila goală.” Şi chiar aşa-i, am fost singur în toată căsoaia ultramodern dotată. Parcă, totuşi, s-ar mai întrezări o soluţie în afara hăituirii gazdelor localnice cu Fiscul şi Poliţia: scăderea tarifelor la pensiunile oficializate. Dar nimeni nu se-ndură să coboare cât de cât preţul-standard de 120 de lei pe noapte...

                                                             *

S-a micşorat ziua, soarele-i deja tomnatic, plouă pe sponci, râurile s-au prizărit de tot. La Năsăud, Someşul Mare e cât Bahluiul, abia mai susură printre pietroaie, la Lăzarea, Mureşul îl treci cu piciorul, la Bicaz, lacul s-a ghemuit ca niciodată. După toate cele, seceta ne mai lipsea!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din mers....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Din mers...5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ajunge! Suntem terminati. trimis de
(22 aug 2012, 12:18:24
De fapt, exista un chimism care ne forteaza (prin rusinea obrazului) sa nu ne-o dea Base' in gura (asa le-a spus grevistilor de la metrou, in 1998!). Mu.. cum spune boul (numai boul e consecvent, dadea sefu' suprem interviu la B1tv). Daca ungurii din Ardeal spun ca exista un "chimism" al impotrivirii la basism si mirosul aferent, in ceea ce-i priveste pe politicieni, ar trebui sa fie morti de mirosul a 7,4 milioane de oameni, mase ca nu trag arome atat de mari cat... ala. De unu' singur. Nu va culcati pe laurii "revolutiei".
1.1  RE: Ajunge! Suntem terminati. trimis de
(22 aug 2012, 12:22:05
Erata.
Am gresit. In loc de "mase ca nu trag arome", a se citi "mase care nu trag arome". Va era foame. Ati mancat doua litere. Vorba lu' Badea, mancati Snickers. Da cartonas rosu foamei!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei