Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2012 - Anul XVII, nr. 169 (5074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsură

Irlanda a eliminat restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

 

Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria, măsuri care datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică.

Măsura vine în urma unei scăderi puternice a numărului de români şi bulgari care călătoresc în Irlanda în căutarea unui loc de muncă. În plus, aceasta vine la câteva luni de la solicitarea Comisiei Europene către guvernul irlandez de a examina necesitatea actuală a restricţiilor.

"A devenit clar că baza pentru continuarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari este discutabilă", arată un comunicat al Departamentului irlandez pentru muncă, afaceri şi inovaţie.

"Astfel, guvernul a decis avansarea imediată a datei de acces pe piaţa muncii al cetăţenilor bulgari şi români", adaugă Departamentul.

Examinarea care a urmat solicitării Comisiei Europene de a analiza eliminarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii a ţinut cont printre altele de numărul de aplicaţii pentru permise de muncă venite din România şi Bulgaria.

"De la un vârf în 2003, numărul celor care căutau un loc de muncă în Irlanda a scăzut semnificativ începând cu 2007".

"În 2003 aproximativ 3.600 de permise de muncă erau solicitate de cetăţenii celor două state, ajungând la 500 de aplicaţii în 2011", mai arată comunicatul citat de Irish Times.

 

Câmpeanu: Decizia Irlandei, pas firesc în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români

Decizia Irlandei de ridicare a restricţiilor reprezintă un pas firesc către aplicarea principiului liberei circulaţii în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români, într-o Uniune Europeană cu ţeluri şi idealuri comune, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu îşi exprimă satisfacţia faţă de recenta decizie a guvernului irlandez de ridicare a restricţiilor privind accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă.

"Măsura adoptată de guvernul irlandez va contribui substanţial la intensificarea dialogului economic şi politic dintre ţările noastre. Consider că această decizie reprezintă un pas firesc către aplicarea principiului liberei circulaţii în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români, într-o Uniune Europeană cu ţeluri şi idealuri comune. Mobilitatea lucrătorilor este un subiect extrem de relevant în special în contextul european actual în care statele membre sunt încă afectate de criza economică. În acelaşi timp, mobilitatea lucrătorilor este un proces care, nerestricţionat, asigură flexibilitatea pieţei forţei de muncă şi echilibrul între cerere şi ofertă", a spus Mariana Câmpeanu, citată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii

Ministrul Muncii a precizat că deşi guvernul irlandez anunţa, în decembrie 2011, că va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, din cauza creşterii numărului de şomeri, semnalul politic transmis vineri de autorităţile irlandeze reconfirmă eforturile depuse de România în direcţia ridicării tuturor restricţiilor impuse de statele membre care menţin astfel de măsuri.

"De asemenea, doresc să reconfirm angajamentul guvernului de la Bucureşti de a continua toate aceste demersuri menite să instaureze un context firesc, de altfel, al egalităţii în drepturi pentru toţi cetăţenii europeni", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Până la luarea acestei decizii, lucrătorii români care doreau să lucreze în Irlanda aveau nevoie de permis de muncă.

Numărul cetăţenilor români care au ales Irlanda ca destinaţie de emigrare a rămas relativ stabil în primii cinci ani după aderarea României la Uniunea Europeană.

Autorităţile irlandeze nu deţin o evidenţă exhaustivă a cetăţenilor români care locuiesc în Irlanda, deoarece cadrul normativ intern nu impune obligaţia înregistrării cetăţenilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene care şi-au exercitat dreptul de şedere pentru perioade mai mari de trei luni.

Singurele cifre cu privire la prezenţa cetăţenilor români pe teritoriul Irlandei pot fi extrase din rapoartele autorităţilor irlandeze privind permisele de muncă emise cetăţenilor români. Cu excepţia anilor 2007 şi 2008 când au fost emise 14.525 respectiv 6.762 permise, în ultimii trei ani, cifrele s-au stabilizat la 2.624 în anul 2009, 3.002 în anul 2010, 3.841 în anul 2011, 1169 (ianuarie-aprilie) în anul 2012, a precizat Ministerul Muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Irlanda a eliminat restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.
 Vizualizări articol: 949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Irlanda a eliminat restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei