Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 iun 2012 - Anul XVII, nr. 143 (5048)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Gest

Adrian Năstase a lăsat "un fel de testament public"

 

Fiul cel mare al fostului premier Adrian Năstase, Andrei Năstase, anunţă că astăzi va citi la Spitalul Floreasca scrisoarea lăsată de tatăl său, despre care spune că este "un fel de testament public".

"Voi citi mâine (n.r. – astăzi), de ziua tatălui meu, la spitalul unde este internat, scrisoarea lăsată de dânsul....«un fel de testament public»... Doresc să mi se alăture toţi cei care, trecând peste raţiuni politice, pot asculta testamentul celui care, pentru mine, este, înainte, tatăl şi nu politicianul Adrian Năstase. Cred că tata are acum, mai mult ca niciodată, nevoia să ştie că nu este singur. Să simtă de această zi a lui când, cu ajutorul lui Dumnezeu, va putea implini 62 de ani de viaţă că încă sunt oameni care-l privesc ca noi...", scrie Andrei Năstase pe Facebook.

Annţul lui Andrei Năstase vine după ce tatăl său, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri noapte, după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa, el provocându-şi o rană în zona gâtului cu un pistol. Fostul premier a fost operat la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, pentru îndepărtarea ţesuturilor distruse pe traseul glonţului. Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi prezintă risc de infarct.

Adrian Năstase le-a cerut permisiunea poliţiştilor să îşi ia nişte cărţi din biroul său, potrivit surselor citate.

Fostul premier a profitat de moment şi ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol. Unul dintre poliţişti a încercat să îl oprească, dar fostul premier s-a rănit în zona gâtului. Ambulanţa l-a dus pe Năstase la Spitalul Floreasca.

Adrian Năstase s-a împuşcat cu un revolver Smith &Wesson, calibrul 38. Anchetatorii au ridicat hainele pe care le purta în momentul incidentului.

Adrian Năstase avea patru plăgi în urma tentativei de sinucidere de miercuri seară.

Glonţul cu care fostul premier a vrut să se sinucidă a intrat în corpul acestuia prin partea stângă, zona muşchiului sternocleidomastoidian, a trecut pe lângă cartilagiul tiroidian, apoi a ricoşat sub claviculă şi a ieşit prin dreapta, prin muşchiul deltoid.

 

Lascăr: Adrian Năstase a fost norocos, nu i-au fost afectate structuri anatomice vitale

Operaţia fostului premier Adrian Năstase - efectuată în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, pentru îndepărtarea ţesuturilor distruse pe traseul glonţului - s-a încheiat în jurul orei 11.00, după circa 60 de minute.În sala de operaţie s-a aflat o întreagă echipă medicală pluridisciplinară.

Adrian Năstase a fost operat, sub microscop, în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, deoarece a fost  o intervenţie chirurgicală de mare fineţe, au declarat surse medicale.

Adrian Năstase a fost norocos, pentru că nu i-au fost afectate structuri anatomice vitale, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, potrivit căruia, la operaţia de ieri, medicii au realizat tot ce şi-au propus.

"Din fericire, nu au fost leziuni vitale. Nu va rămâne cu sechele, ci cu cicatrice", a mai spus Lascăr.

Medicul a precizat că fostul premier va mai rămâne în spital aproximativ 14 zile.

 

Rus a discutat cu Năstase şi şi-a dat seama că acesta ar putea recurge la sinucidere

Ministrul de Interne Ioan Rus i-a telefonat lui Adrian Năstase miercuri seară, în urma discuţiei cu acesta dându-şi seama că fostul premier nu era dispus să ajungă în situaţia de a pleca la arest cu poliţiştii şi că "a luat deja o altă decizie", sinuciderea, scrie gandul.info.

 

Ioan Rus a confirmat pentru gandul.info că a avut această discuţie cu fostul premier.

Surse apropiate familiei Năstase au declarat pentru gandul.info că Ioan Rus şi-ar fi dat seama că Adrian Năstase este dispus să comită gestul sinuciderii şi a încercat să ia măsuri pentru a preveni tragedia, atât cât i-a permis legea: a chemat o ambulanţă în apropierea străzii Zambaccian şi a dispus ca pentru aducerea lui Adrian Năstase la arest să fie trimişi doar poliţişti în civil, pentru a nu adânci starea de depresie a fostului premier.

Premierul Victor Ponta a fost informat de discuţia dintre Rus şi Năstase şi de faptul că fostul premier ar putea să recurgă chiar şi la sinucidere, scrie gandul.info.

Ministrul Rus i-a explicat lui Năstase că sunt două variante pentru aducerea sa la arest: să vină el singur, de bunăvoie, la arestul Poliţiei Capitalei (varianta cea mai bună) sau să vină poliţiştii la el acasă pentru a-l aduce.

Lui Adrian Năstase i s-a explicat la telefon că poliţiştii trebuie să îşi facă datoria şi să respecte procedurile, iar el, pentru a evita imagini degradante la televizor, ar trebui să le deschidă uşa şi să le permită să bage maşina în garaj: "Să nu se ajungă la mascaţi, la sărit gardurile, pentru că râde lumea de noi, ajungem la CNN", i-ar fi spus ministrul, potrivit surselor citate.

Pentru a evita imaginile compromiţătoare cu Adrian Năstase dus la arest, au fost trimişi la domiciliul său din Zambaccian numai poliţişti în civil şi maşini civile de poliţie. O maşină de salvare a fost amplasată în apropierea casei lui Adrian Năstase.

Totuşi, ministrul Rus şi-a dat seama că Adrian Năstase nu era dispus să ajungă în situaţia de a pleca la arest cu poliţiştii şi că "a luat deja o altă decizie": sinuciderea.

"Părea clar că nu va pleca de acolo şi că a luat o altă decizie", au declarat sursele gandul.info.

Ioan Rus şi Adrian Năstase se cunosc de aproximativ 15 ani, Rus fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Adrian Năstase.

 

Dragnea: Nu e în regulă ca Năstase să fie sacrificat pentru a da un exemplu către Bruxelles

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că - decizia în cazul lui Adrian Năstase, de condamnare la închisoare, este un semnal pentru Bruxelles şi că nu este în regulă ca acesta să fie sacrificat ca exemplu.

"Mie mi se pare un preţ mult prea mare plăti - în motivarea primei instanţe, dacă nu greşesc la un moment dat se spune într-o propoziţie că este nevoie de această condamnare pentru a se da un semnal de alarmă către toţi politicienii din România. Dacă asta a fost motivaţia şi Adrian Năstase trebuia să fie condamnat ca să dăm un semnal către Bruxelles, nu e în regulă. Un om care a făcut atât de mult pentru ţara lui să fie sacrificat ca exemplu, nu e în regulă", a comentat Dragnea.

El a menţionat că înainte de anunţarea deciziei instanţei fostul premier nu-şi făcea foarte multe probleme, considerându-se nevinovat.

"Era un om care, ştiind că este nevinovat, nu-şi făcea foarte multe probleme în ceea ce priveşte decizia instanţei. Este unul care a crezut şi acum crede în nevinovăţia lui, ştiindu-se complet nevinovat", a susţinut Dragnea.

El a mai menţionat că probabil în zilele următoare va afla răspunsul la această chestiune.

 

Mitrea: Năstase a cedat, îmi pare rău; ar fi culmea cinismului să fie graţiat de Băsescu

Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat, ieri, că Adrian Năstase a cedat, fiind "bombardat" de toate instituţiile şi a mărturisit că nu se aştepta la gestul pe care acesta l-a făcut, însă o eventuală graţiere din partea preşedintelui Traian Băsescu ar fi, în opinia sa, "culmea cinismului".

Mitrea a susţinut că Năstase este recunoscut de toată lumea drept cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România, iar acum este în spital pentru că a încercat să se sinucidă în urma unei decizii exagerate.

"Nu ştiu ce să vă spun şi nici nu îmi vine să comentez ce s-a întâmplat aseară. Ce s-a întâmplat ieri dimineaţă cred că este o chestiune care nu trebuia să se întâmple. Nu vreau să intru să judec acum judecătorii, că nu e treaba mea, dar eu cunoscând o bună parte din ce s-a întâmplat în campanie, că doar eu am condus-o, n-am în memorie nic iun element care pe Adrian Năstase să îl poate duce într-o zonă a ilegalităţii", a spus Miron Mitrea.

Despre o eventuală graţiere a lui Adrian Năstase, Mitrea a spus: "Nu pot să mă pun în locul lui Traian Băsescu, nu vreau să spun ceea ce gândesc şi încerc să nu spun ceea ce gândesc. Vom vedea cum vor evolua lucrurile din punct de vedere legal, al căilor legale de atac. Nu ştiu dacă Traian Băsescu are în cap ideea să îl graţieze după ce l-a fugărit şase ani. Ar fi chiar culmea cinismului, dar, sigur, orice este posibil la Traian Băsescu".

 

Cazacu: Procedurile la CEDO şi în România nu implică suspendarea executării pedepsei pentru Năstase

Toate procedurile făcute de avocaţi în cazul lui Adrian Năstase, atât la CEDO, cât şi la organele judiciare din România, nu implică suspendarea executării pedepsei în cazul fostului premier, care poate fi pusă în aplicare şi în aceste condiţii, a declarat avocatul Ion Cazacu.

"Procedura la CEDO şi celelalte proceduri folosite de noi nu înseamnă o suspendare a executării pedespei. Pedeapsa poate fi pusă în aplicare de organele abilitate din România, aceste proceduri merg fără suspendare", a spus Cazacu, aflat la reşedinţa din Zambaccian a familiei Năstase.

El a adăugat că şi dacă vor avea succes la CEDO, aceasta va fi o "problemă de imagine" întrucât până atunci pedeapsa va fi executată în întregime.

"Sper că vom avea succes la CEDO, dar va fi doar o problemă de imagine. Până atunci pedeapsa va fi executată. După o soluţie favorabilă la CEDO există proceduri care presupun revizuirea cauzei, dar până atunci pedeapsa va fi executată", a mai spus avocatul fostului premier.

El a precizat că cererea de amânare a executării pedepsei a fost depusă joi după-amiază, iar întrebat dacă ar putea fi formulată o cerere de graţiere, avocatul a spus că nu s-a consultat cu clientul său în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrian Năstase a lăsat "un fel de testament public".
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Adrian Năstase a lăsat "un fel de testament public"5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Politicienii si justitia.....! trimis de
(22 iun 2012, 14:33:33
Nu cred ca gestul nobil...de onoare a acestui emerit senior...lasa loc de comentarii ! Intr-un stat de drept...nimeni nu este mai presus de lege, nici daca este PDL nici daca este PSD...nici daca este...badea Cartan din comuna Cartisoara. Cred ca stie o tara intreaga ca justitia a distru si adus Romania in halul in care a ajuns...ajutant direct si indirect...toate hotiile, magariile si nemerniciile...celor care au avut...mai mult ori mai putin...puterea.." in mana" Altfel nu se explica faptul cum niste marati de bigetari(...fie ei si parlamantari, ministri, presedinti de stat...si nu numai)...au reusit sa transfere....averea nationala in avere individuala...sub supravegherea si ocrotirea institutiilor care trebuiau sa pazeasca acesta avere . Sincer ma asteptam al alte puncte de vede ale celor ...care constituie puterea legislativa in stat. macar ....o tacere deplica...era mult mai indicata ...decat...compatimiri si pareri de rau .Ce mai poate intelege ce-l care fura o paine...si primeste 5 ani....ptr furt calificat ori talharie...si ingradire de drepturi, etc... Ori batranii care ptr 10cm de teren taiat din hat....au fost condamnati penal...ptr 6-8 si 12 luni . Lasati puteril;e in stat sa-si faca treaba, iar ce-i care va simtiti...cu ...penalul pe caciula , vorba Mantuitorului " Speriativa"..... Si Guvernul, dar si parlamantu-i plin.
Insa ar ma fi o varianta: Puterile( ..si ce-i care fac parte din ele),...sa nu mai poate fi obiectul cercetarilor penale..ori de procedura penala . Si multa lume...n-ar mai avea...insomnii!!
1.1  RE: Politicienii si justitia.....! trimis de
(22 iun 2012, 14:59:03
Suntem o naţie umilă, aproape mereu fricoasă, complet iraţională, profund tradiţională, cam neîncrezătoare, foarte naivă, absolut făloasă, nicidecum mândră, extrem de săracă, de regulă lăsătoare, în mare parte incultă, în esenţă omenoasă, veşnic nemulţumită, rareori revoltată, deseori nehotărâtă, câteodată neobrăzată, prea risipitoare, tare invidioasă, sincer emoţională, uneori tristă, alteori veselă…
1.2  RE: Politicienii si justitia.....! trimis de
(22 iun 2012, 17:25:37
să recunoaştem :
Pe vremea împuşcatului Năstase se trăia mai bine
acu' abea-ţi permiţi un glonţ în gât ( pe timp de Criză )
Băsiştii au pus în blander tot felu' de doctrine
pe scumpetea asta nu-ţi mai permiţi un cui şi-o priză

Azi e ziua lui iar "pangasius băsescu" îl otrăveşte
c-o "Reformă Sanitară" în tendinţe africane
Şi (vorba românului) vom vedea cine la urmă zâmbeşte
pân'atunci : să fii sănătos , să ne trăieşti,Adriane !!!
2.   O fi și năstase ăsta vre-un fel de evanghelist... trimis de
(22 iun 2012, 16:10:45
... sau batâr Eusebius din Cezareea de lasă testamente către fii informatorilor.
Propunea cineva nu știu unde ca AdrianNa Stase să fie canonizată, sanctificată și bătută în cuie deasupra vreunui triptic.
atunci zic să se întrunească un conciliu ecumenic în care să se introducă în Carte un nou testament și anume testamentul prorociței AdrianNa Stase.
Dacă traducerea în greacă a VT este cunoscută sub numele de Septuaginta iar forma canonizată a VT și NT din limba latină poartă numele de vulgata, atunci Noua Biblie pesedistă, incluzând testamentul AdrianNei, ar putea purta denumirea de Vulvata.
FIREȘTE CĂ această scriere sacră va fi binecuvântată de DaniEL Afaceristul împreună cu întreg sinodul BOR alcătuit din mitropoliți cu epoleți (including Petrișor ZAINEA SIDOROCVICI)
3.   Dar chiar nu va este rusine?Huooo sarlatanilor! trimis de
(23 iun 2012, 21:18:35
Shakespeare ar pali de ciuda la citirea acestui scenariu.
4.   FIE LAUDAT trimis de
(25 iun 2012, 09:15:47
SA-L FACA SFANT CE P.... M....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei