Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 apr 2012 - Anul XVII, nr. 96 (5001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin 10 ori în ultimul an

 

Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin 10 ori în ultimul an, aceasta fiind una din principalele modalităţi de petrecere a timpului liber, alături de ieşirile în parc, la concerte, spectacole şi piese de teatru, arată un studiu Daedalus Millward Brown.

Ieşirea la picnic este o activitate realizată mai frecvent de cei tineri (18-44 ani) şi de către bărbaţi, potrivit aceleiaşi cercetări.

Cei mai mulţi dintre românii de la oraş înţeleg prin picnic activitatea de a face grătar, de a asculta muzică şi de a juca diverse jocuri (cărţi, remi, şah, fotbal, volei, badminton), toate acestea fiind indicate de majoritatea respondenţilor.

Mult mai puţini sunt cei care spun că au mers la picnic pentru pescuit, pentru a citi sau pentru a face drumeţii.

 

Nemulţumiri

Principalele aspecte de care sunt deranjaţi cei care merg la picnic sunt legate de existenţa gunoaielor (menţionată de 97,3%), de lipsa dotărilor (89,6%), a spaţiilor special amenajate (68,5%) şi a parcărilor (63%), potrivit studiului.

Un alt motiv de nemulţumire este gălăgia, reclamată în special de cei de peste 45 de ani, în timp ce persoanele de sex feminin sunt mai degrabă deranjate de aglomeraţie.

Totodată, peste 34% dintre românii se declară deranjaţi de fum, în ciuda faptului că majoritatea celor care merg la picnic spun că această activitate înseamnă, în primul rând, să faci grătar.

 

Soluţii

La capitolul soluţiilor pentru un picnic curat, cei mai mulţi respondenţi au indicat dotarea spaţiilor cu coşuri de gunoi şi toalete, salubrizarea regulată a zonelor şi implicarea autorităţilor locale în administrarea acestora.

Altfel, despre Legea picnicului au auzit aproape 40% dintre românii din mediul urban, în special cei de peste 45 de ani, arată acelaşi studiu.

În privinţa efectelor pozitive ale acestui act normativ, cei mai mulţi respondenţi au menţionat păstrarea curăţeniei şi reducerea poluării, iar principala nemulţumire legată de Legea picnicului este faptul că aceasta impune anumite locuri şi limitează opţiunile.

Studiul a fost realizat în perioada 1-30 martie 2012, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi din mediul urban.

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic a intrat în vigoare în 30 martie.

Actul normativ reglementează activităţile de picnic desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, având ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

 

Controale ample în zonele tradiţionale de picnic, în absenţa celor special amenajate

 

 

Ministrul Mediului a anunţat controale ample în zonele tradiţionale de picnic din întreaga ţară în zilele libere de 1 Mai, admiţând totodată lipsa spaţiilor special amenajate pentru ieşirile românilor la picnic şi cerând o statistică a acestora de la autorităţile locale până la sfârşitul lunii mai.

Ministrul Korodi Attila a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a cerut autorităţilor locale din întreaga ţară o statistică a locurilor de picnic şi campare.

"Din păcate, realitatea României de astăzi este că suferim un deficit la capitolul amenajării spaţiilor de picnic şi al dotării acestora cu cele necesare: containere dedicate colectării selective a deşeurilor, amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice. Aici autorităţile locale au de lucru în perioada următoare. (...) Dar cum ştim, de la promulgarea Legii picnicului până la aplicare este cale lungă în multe cazuri! Nu-mi doresc întârzierea reacţiei autorităţilor locale în această privinţă. Este şi motivul pentru care le-am solicitat oficial ca, până în data de 30 mai, să ne furnizeze lista locurilor destinate campării sau activităţilor de picnic", a spus Korodi.

Autorităţile locale vor fi aşadar obligate să furnizeze, până la data stabilită de minister, o listă care să conţină localizările şi suprafeţele în metri pătraţi ale acestor zone, termenul până la care primăriile amenajează aceste spaţii, conform Legii picnicului, dar şi planul de acţiuni de ecologizare a zonelor folosite până acum de populaţie pentru astfel de activităţi, dar în care grătarele şi picnicurile vor fi interzise.

Cu toate că încă nu există o hartă clară a acestor locuri de picnic, ministrul Mediului a anunţat că începând cu perioada zilelor libere de 1 Mai vor fi efectuate controale pentru descurajarea celor care nu-şi strâng gunoaiele înainte de a pleca de la picnic sau de la grătar.

"Ştim cu toţii că în această perioadă cei mai mulţi dintre români aleg să se bucure de zilele libere în jurul grătarelor, în mijlocul naturii, alături de familie. Acest mod tradiţional de a petrece intrarea în sezonul cald coincide pentru autoritatea de mediu cu o intensificare a activităţii de control în teritoriu. Obiectivul acesteia este de a monitoriza buna desfăşurare a activităţii de picnic, cu scopul final de protecţie a naturii. Am decis să intensificăm controalele, pentru că experienţele anilor trecuţi arată că, în urma unor astfel de momente, cantităţile de deşeuri menajere aruncate în râuri, lacuri sau păduri cresc considerabil", a declarat Korodi.

Totuşi, ministrul a insistat asupra componentei de prevenţie a controalelor, spunând că autorităţile nu vor da amenzi decât în cazul în care cei prinşi în neregulă nu se supun cerinţelor celor din echipele de control.

"Celor care au planuri de vacanţă în aer liber pot să le spun că este recomandat ca, pe lângă cele necesare distracţiei, să nu uite de sacul de gunoi pe care ar fi bine să-l aibă în dotare", a mai spus ministrul Mediului, precizând că nu vor primi amenzi cei care merg la picnic în zone încă neamenajate dar îşi adună, la sfârşitul distracţiei, resturile şi deşeurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin 10 ori în ultimul an.
 Vizualizări articol: 414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin 10 ori în ultimul an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei