Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 apr 2012 - Anul XVII, nr. 96 (5001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbări

Culturi de soia, în locul campusului universitar de la Moara

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cele aproximativ 30 de hectare de teren din localitatea Moara pe care ar fi trebuit să se înceapă construcţia noului campus al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost arate, iar în scurt timp vor fi cultivate cu soia.

După ce, ani de-a rândul, zecile de hectare de pământ destinate construcţiei campusului au fost acoperite de buruieni, iar proiectul s-a oprit la etapa studiului de fezabilitate, conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” a încheiat un parteneriat cu Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava potrivit căruia Staţiunea va folosi pământul USV pentru diferite experimente cu culturi de soia.

 

Culturi de soia, pentru un an

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat că „este vorba despre un contract de cercetare încheiat în luna martie a acestui an. Facultatea de Inginerie Alimentară şi Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă fac un studiu al culturii de soia. Staţiunea se ocupă de toate etapele agricole şi de culturi, iar apoi se face o analiză”. Contractul de cercetare a fost semnat pentru un an de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia. Rectorul Popa a spus că „nu avea rost să stea terenul fără nici o întrebuinţare, având în vedere că nu se fac lucrări acolo”.

Demarat în anul 2007, proiectul de construcţie a noului campus universitar prevedea ca în patru ani lucrările să fie gata.

Potrivit estimărilor, întreaga investiţie la Campusul II al USV se ridică la 300 de milioane de euro.

 

Investiţia, oprită la studiul de fezabilitate

În luna februarie a acestui an, lucrările la studiul de fezabilitate al campusului II al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au intrat pe ultima sută de metri, iar de atunci, întreaga investiţie a rămas în standby, din cauză că nu mai sunt bani.

Potrivit planului urbanistic şi al studiului de prefezabilitate, Campusul II al Universităţii sucevene ar urma să aibă o zonă cu spaţii de învăţământ şi cercetare, o zonă cu restaurant şi casă de cultură şi muzeu, o zonă sportivă cu bazin de înot, sală polivalentă, bazin nautic, o zonă administrativă şi de întreţinere, o zonă cu grădină botanică şi parc dendrologic ce cuprinde sectorul serelor, sectorul dendrologic şi vegetaţie, sectorul plantelor ornamentale, rozariul, sectorul taxonomic, sectorul florei globale, al vegetaţiei de stâncărie, al vegetaţiei de baltă, sectorul plantelor utilitare. Totodată, în zona liberă vor fi realizate o grădină japoneză cu un pavilion pentru servitul ceaiului şi cafelei, dar şi o mică grădină franţuzească.

Proiectul mai prevede realizarea unui canal pentru canotaj care să aibă lungimea de 500 de metri, lăţimea de 30 de metri şi adâncimea de trei metri.
Deocamdată însă, toate sunt doar pe hârtie şi pe schiţe şi machete, iar terenul grandiosului campus este folosit pentru culturi de soia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culturi de soia, în locul campusului universitar de la Moara.
 Vizualizări articol: 1221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Culturi de soia, în locul campusului universitar de la Moara3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bun... trimis de
(26 apr 2012, 12:17:00
Dar nu poate domnul Flutur Marele Absorbant de Fonduri Europene să aducă şi aici niste bani din visteria de miliarde de euro cu care se laudă?
2.   Pamflet trimis de
(26 apr 2012, 15:37:41
....si o gradina spaniola si o gradina portugheza si o gradina irlandeza si un spatiu de baut cafeaua, unul de baut vodka, unul de baut bere ( aici ar trebui amenajat si un spatiu de vomat si unul de ragait), ...ar mai fi util un spatiu de masaj, eventual erotic, de dansat din buric, un spatiu de manele...... Doar oameni buni, mergeti in occident sau in orient la universitati adevarate si vedeti daca au asa ceva.Acolo au spatii de invatat si de cercetare. Si studenti adevarat. Si profesori adevarati (nu care in 89 aveau liceul si fiind angajai la universitate pe diverse posturi, au facut facultate fara sa mearga la ore, adica li s-a dat o diploma fara acoperire si acum sunt mari cadre universitare). Mai bine ar micsora taxele, cazarea, cantina ,ar pensiona pe cine trebuie pensionat, ar dota universitatea cu ce e necesar, ar introduce examen adevarat la admitere si ar da examene in sesiune pe bune...asa....e cu spatii pentru orice, dar universitate nu e. Asta e parerea mea.happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei