Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 apr 2012 - Anul XVII, nr. 84 (4989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Posturile vacante din asistenţă socială ar putea fi deblocate

Angajările în asistenţă socială ar putea fi reluate, ordonatorii de credit trebuind să se încadrează în cheltuielile de personal din buget, măsura fiind prevăzută într-un proiect de hotărâre al MMFPS, care arată că imposibilitatea angajării personalului de specialitate poate crea probleme majore.

Deficitul de personal în asistenţă socială era, în luna septembrie a anului trecut, de aproximativ 10.500 de persoane, iniţiatorii proiectului de act normativ arătând că imposibilitatea angajării personalului de specialitate creşte riscul apariţiei unor evenimente nedorite care pot aduce atingere calităţii vieţii şi chiar siguranţei beneficiarilor şi, totodată, pot determina probleme majore în ce priveşte asigurarea continuităţii şi calităţii serviciilor sociale.

Ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat a fost suspendată prin Ordonanţa 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009.

Proiectul de Hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) creează posibilitatea ca fiecare ordonator de credite să stabilească posturile absolut necesare a fi ocupate prin concurs, în funcţie de situaţia existentă.

"Sistemul de asistenţă socială are un specific aparte determinat pe de o parte de faptul că activitatea se desfăşoară în mod continuu, şapte zile din şapte şi 24 de ore din 24. În aceste condiţii, obligaţia de a respecta prevederile legale în vigoare cu privire la munca suplimentară şi modalitatea de compensare a orelor suplimentare prin acordarea de zile libere, este dificil de pus în practică atunci când personalul este insuficient", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul supus dezbaterii publice.

Iniţiatorii proiectului precizează că deficitul de personal s-a accentuat din cauza exodului personalului de specialitate (medici, psihologi, educatori, asistenţi sociali, asistenţi medicali, îngrijitori) către unităţile din mediul privat sau către alte stat membre UE, unde oferta financiară era mult mai atractivă, dar şi din cauza faptului că unii angajaţi din sistem s-au reorientat către alte domenii de pe piaţa muncii, tot pentru a obţine venituri mai mari.

"Există instituţii de asistenţă socială în care numărul posturilor vacante depăşeşte 50 la sută din numărul de posturi aprobate, cum ar fi Căminul pentru persoane vârstnice «O nouă şansă» din localitatea Mărăşeşti, judeţul Vrancea", se arată în nota de fundamentare.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că aprobarea deblocării posturilor din domeniul asistenţei sociale va permite desfăşurarea activităţilor specifice cu respectarea condiţiilor minime prevăzute de legislaţia în vigoare şi va asigura sustenabilitatea serviciilor sociale destinate celor mai vulnerabile categorii de populaţie.

Poriectul de hotărâre privind ocuparea posturilor vacante din sistemul de asistenţă socială va fi în dezbatere publică, pe site-ul MMFPS, până în 15 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Posturile vacante din asistenţă socială ar putea fi deblocate.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Posturile vacante din asistenţă socială ar putea fi deblocate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei