Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără consult medical, riscând agravarea bolii

 

Circa 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor pentru tuse, febră, nas înfundat, dureri de gât sau de cap, fără a merge în prealabil la un consult medical şi riscând astfel agravarea bolii şi intoxicarea celor mici, arată un studiu prezentat ieri de ARPIM şi Ministerul Sănătăţii.

Aceeaşi cercetare arată că 35% dintre copii au luat antibiotice fără să fi fost consultaţi de către un medic.

De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele şi analgezicele.

În privinţa motivelor automedicaţiei, românii se bazează, în principal, pe experienţa anterioară în astfel de situaţii, considerând că ştiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.

 

Medicaţie pe baza informaţiilor de pe internet sau de la prieteni

Studiul indică, de asemenea, cazuri în care părinţii administrează copiilor medicamente pe baza informaţiilor de pe internet, de la prieteni sau de la farmacişti.

Deşi sunt conştienţi în privinţa riscurilor generale ale automedicaţiei, românii nu au o părere clar conturată când vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des menţionat aspect fiind legat de creşterea toxicităţii ficatului.

În privinţa profilului membrilor de familie care recurg la automedicaţie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se află bunicii, relevă acelaşi studiu.

La automedicaţie recurg frecvent mamele cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani. În general, acestea administrează medicamente copiilor cu vârste mai mari, în general peste 6 ani. Mamele aleg medicaţia copiilor bazându-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleaşi simptome şi ştiu puţin despre efectele secundare ale acestei practici.

 

Buncii, mai cumpătaţi la tratamente

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicaţie, îngrijesc de regulă copii mai mici, cu vârste între 2 şi 5 ani. Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicaţiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, creşterile ritmului cardiac, toxicitatea etc. Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursă de informare, dar şi farmaciştii sau site-urile specializate.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a ţinut să precizeze că 60 de procente dintre patologiile la copilul mic sunt reprezentate de patologia infecţioasă, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virală, care, spre deosebire de cea bacteriană, nu este sensibilă la antibiotice.

În acest context, Streinu Cercel a recomandat părinţilor să administreze copiilor doar medicaţia prescrisă de medic. "Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultaţie medicală precedentă. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate", a mai spus Streinu Cercel.

Prezentă, şi ea, la conferinţa de lansare a studiului, cântăreaţa Anca Ţurcaşiu a spus că a testat o dată automedicaţia "pe propria piele", iar boala a trenat aproape o lună. Niciodată, însă, artista nu a procedat în acest fel cu băiatul ei, acum în vârstă de 13 ani.

Cercetarea despre automedicaţie, realizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) în colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuată în martie 2012, la nivel urban, pe 601 respondenţi - părinți cu copii între 2 și 14 ani. Studiul are o marjă de eroare de 4%.

Pentru conştientizarea părinţilor asupra riscurilor automedicaţiei, ARPIM şi Ministerul Sănătăţii au lansat, tot ieri, campania "Medicamentele nu sunt bomboane", care va dura până la sfârşitul anului, după cum a precizat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Luţan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără consult medical, riscând agravarea bolii.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără consult medical, riscând agravarea bolii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei