Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2012 - Anul XVII, nr. 48 (4953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertizare

Orban: La ani de zile după finalizarea unui proiect, CE poate face control şi retrage fondurile

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a atras atenţia, ieri, că, "la ani de zile după finalizarea unui proiect, poate să vină o verificare din partea CE care să conducă la o retragere parţială sau totală de fonduri", el spunând că este o chestiune care în special pentru POSDRU se va face.

"Sunt situaţii în care se returnează parte din bani sau total. Se pleacă de la atingerea acelor obiective pentru care au fost finanţate proiectele. Este foarte interesant că, de multe ori, obiectivele nu sunt numai cantitative, ci şi calitative. Şi atunci, examinarea e mult mai sofisticată, criteriile sunt mult mai severe şi Comisia Europeană, în condiţiile în care constată că obiectivele nu au fost îndeplinite, solicită rambursarea totală sau parţială a sumelor implicate", a spus Orban.

El a precizat că, la acest moment, nu există o situaţie centralizată, deoarece sunt verificări care se fac şi care "durează ani de zile". "La ani de zile după finalizarea unui proiect, poate să vină o verificare din partea Comisiei Europene care să conducă la o retragere parţială sau totală de fonduri. Am atras atenţia că e o chestiune care în special pentru POSDRU se va face. Deci, această verificare se va face nu numai în ceea ce priveşte legalitatea cheltuielilor, dar şi în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor proiectelor respective", a avertizat Orban.

Ministrul a mai spus că a decis centralizarea la nivelul MAEur şi monitorizarea modului în care se implementează toate recomandările misiunilor de audit făcute fie de autoritatea română în domeniu, fie de Comisia Europeană.

"Sunt sute de recomandări pe care le vom monitoriza de acum înainte foarte strict, pentru că am constatat că nu este suficient să avem încredere în diferite persoane care funcţionează în cadrul structurilor, că este nevoie de această verificare suplimentară. Sigur că nouă ne complică existenţa, e o sarcină în plus foarte complicată, dar este absolut necesară în vederea evitării, pe viitor, a unor situaţii de genul întreruperii de plăţi la POSDRU", a spus Orban.

 

„Sunt foarte multe chestiuni care în mod cert vor trebui corectate”

El a precizat că verificarea suplimentară presupune că MAEur va monitoriza săptămânal modul în care sunt implementate sutele de recomandări făcute de autorităţile de audit, "recomandări de sistem cât şi acele recomandări operaţionale care privesc diferite acţiuni care desfăşoară fonduri comunitare".

Întrebat unde rămân cele mai multe probleme, el a spus că "în continuare rămâne modul în care domeniul achiziţiilor publice funcţionează".

"Şi măsura în care se implementează recomandările legate de verificarea conflictului de interese la nivelul beneficiarilor în acest domeniu. Este o zonă foarte importantă asupra căreia lucrăm foarte mult şi sperăm că, prin paşii pe care îi facem, prin măsurile pe care le introducem, să schimbăm radical situaţia în acest domeniu, care ne-a condus anul trecut în semestrul al doilea la acea perioadă de peste 5 luni în care nu am transmis nici un fel de cereri de rambursare către Comisia Europeană", a spus Orban.

El a insistat că nu exclude posibilitatea repetării situaţiei din cadrul POSDRU la alte programe operaţionale.

"Nu exclud că s-ar putea să intervină chestiuni similare, dar deocamdată nu avem o ameninţare imediată în domeniu şi tocmai ceea ce facem este să luăm măsurile necesare ca să evităm să se repete situaţii de genul ăsta. Dar nu pot să garantez sută la sută că nu ar mai putea să se ivească situaţii de genul acesta, pentru că sunt foarte multe chestiuni care în mod cert vor trebui corectate", a spus Orban.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: La ani de zile după finalizarea unui proiect, CE poate face control şi retrage fondurile.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: La ani de zile după finalizarea unui proiect, CE poate face control şi retrage fondurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei