Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2012 - Anul XVII, nr. 48 (4953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Morar despre cei şase ani de mandat: Orice demers are nevoie de maturizare

Procurorul şef al Direcţia Naţională Anticorupţie, Daniel Morar, a susţinut că orice demers al procurorilor este unul greu şi că a avut nevoie de maturizare, care poate a venit cam târziu, însă "important e că a venit", el remarcând şi schimbarea de optică la nivelul Înaltei Curţi.

Întrebat dacă are ce să-şi reproşeze, dacă regretă ceva sau ce ar mai avea de făcut după şase ani de conducere a DNA, Daniel Morar a spus: "Este o întrebare destul de grea. Ce am să-mi reproşez sau ce trebuia să fac ?! Haideţi să fim pozitivi, să vedem ce am făcut. În mare, rezultate DNA au fost bune. Eu spun ca activitatea şi consistenţa anchetelor procurorilor anticorupţie s-au schimbat semnificativ. Lucrul acesta se vede nu din ceea ce facem la urmărire penală, ci din hotărârile judecătoreşti pronunţate".

Morar a spus că se observă calitatea anchetelor prin confirmările pe care le fac judecătorii în dosarele DNA, în medie fiind acelaşi procent pe an.

Şeful DNA a precizat că procurorii anticorupţie raportează achitaţii în funcţie de numărul faţă de care s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă, nu la trimiterile în judecată.

Potrivit unei statistici a DNA, raportat la numărul persoanelor definitiv judecate, în 2011 achitările în cauzele Direcţiei au o pondere de 10,3 la sută.

Astfel, procurorul şef Daniel Morar a spus că procentul de zece în materie de achitări este bun pentru orice ţară europeană.

"Sunt procurori care se laudă cu procente de 60-70. Eu m-aş îngrijora dacă aş avea 90-100 la sută de condamnări. Se întâmplă în regimuri închise, totalitare, unde procurorii dictează ritmul şi soluţiile. Nu se întâmplă într-o societate deschisă", a declarat Morar, adăugând că şi lui i-ar plăcea ca DNA să înregistreze un număr mai mic de achitări în dosare.

Procurorul şef a precizat că DNA merge cu cauze grele în instanţă şi că instituţia nu se mai limitează la a trimite în judecată dosare cu credite, aşa cum se întâmpla în anul 2005.

"Orice demers de genul acesta este greu şi are nevoie de maturizare. Poate că a venit cam târziu, dar important e că a venit. De exemplu, în 2010 doar un membru al Parlamentului a fost condamnat, iar anul acesta au fost trei, plus alţi cinci nedefinitiv. Probabil, aceste dosare au ajuns la maturitate", a arătat Daniel Morar.

În acest context, procurorul şef Morar a spus că nu poate să nu observe schimbarea de optică, cel puţin la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Vedeţi un alt ritm de judecată şi a ajuns să pronunţe hotărâri oarecum neaşteptate pentru procurori şi presă, faţă de modul cu care eram obişnuiţi", a spus Morar, precizând că sunt decizii şi de achitare, şi de condamnare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morar despre cei şase ani de mandat: Orice demers are nevoie de maturizare.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Morar despre cei şase ani de mandat: Orice demers are nevoie de maturizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei