Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2012 - Anul XVII, nr. 48 (4953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dana Năstase, mustrată de ICCJ că nu a cerut chitanţă pentru o sumă considerabilă

Daniela Năstase a fost mustrată, ieri, de preşedintele completului de la instanţa supremă care judecă dosarul Zambaccian că nu a cerut chitanţă pentru 65.000 de dolari pe care i-a dat echipei de muncitori care a făcut lucările de la casa din localitatea Cornu a familiei Năstase.

Daniela Năstase a dat, ieri, prima declaraţie în dosarul Zambaccian, în care este judecată alături de Adrian Năstase pentru fapte de corupţie.

În faţa judecătorilor, Daniela Năstase a răspuns punctual asupra mai multor aspecte, printre care cele privind lucrări de renovare la casa din localitatea Cornu, privind natura juridică a imobilului din strada Christian Tell, vizitele din China, relaţia de prietenie a familiei Năstase cu fostul consul Ioan Păun şi bunurile importante din China.

Daniela Năstase a spus că lucrările de renovare şi extindere de la imobilul din Cornu au început după demararea lucrărilor la imobilul din strada Zambaccian. Aceasta a arătat că a vorbit cu şeful echipei care lucra la imobilul din strada Zambaccian, pe care iniţial l-a rugat să facă măsurători şi să-i ofere un preţ estimativ pentru o lucrare de schimbare a tâmplăriei şi de extindere a unei anexe din Cornu.

 

„Sunt sigură că mătuşa mea a luat banii în urma vânzării acelui imobil”

"Am hotărât să facem o anexă în stil chinezesc şi, totodată, să înlocuim toată tâmplăria de la casa principală. Am ştiut de la bun început amploarea lucrărilor şi Adrian Năstase ştia exact ce trebuia făcut. Am discutat cu Bogdan Bălănescu şi am zis să facă o măsurătoare. După ce a măsurat s-a apucat imediat de treabă şi de-abia după ce o parte din tâmplărie era schimbată m-a anunţat că toată lucrarea duce la 65.000 de dolari", le-a spus Daniela Năstase judecătorilor, care au întrebat-o dacă lucrarea nu era cumva prea scumpă.

Daniela Năstase a explicat că şi ei i s-a părut puţin ridicat preţul, dar că la acel moment, în vâltoarea evenimentelor, nu a mai contat, ea având o referinţă bună asupra echipei de muncitori de la imobilul din strada Zambaccian.

Instanţa a întrebat-o pe Daniela Năstase dacă a plătit toţi banii, de unde proveneau aceştia şi dacă a primit chitanţă pentru tranzacţia făcută. Soţia fostului premier a arătat că cei 65.000 de dolari nu erau banii familiei Năstase, ci erau ai unui cumnat, Dan Odobescu, care la rândul lui îi obţinuse dintr-un împrumut, precizând totodată că nu a cerut nici o chitanţă sau, dacă a cerut, nu a insistat în remiterea ei de către firma cooptată, tocmai din motivul încrederii în capacitatea de lucru a muncitorilor.

La acest moment, preşedintele instanţei de judecată, Hermina Iancu, pe un ton ridicat, a exclamat: "Soţul dumneavoastră era demnitar şi eraţi obligată să vă îngrijiţi, să preconstituiţi o probă pentru acei bani, trebuia să cereţi şi să păstraţi chitanţă".

Daniela Năstase a arătat despre imobilul din strada Christian Tell că nu a aparţinut niciodată de drept familiei Năstase, el fiind cumpărat iniţial de mătuşa sa Tamara Cernasov şi vândut înainte de decesul acesteia unui prieten de familie, Paul Opriş.

"Sunt sigură că mătuşa mea a luat banii în urma vânzării acelui imobil. Nu ştiu cu siguranţă, dar cred că banii i-a depus în bancă, acei bani i-am moştenit. (...) În 1999, Tamara Cernasov a făcut un testament unde legatarul universal eram eu. În certificatul de moştenitor erau trecute toate valorile, precum bani, bunuri, respectiv tot ce s-a găsit în 2005 după decesul ei. Pe Opriş ea îl cunoştea direct, cu mult timp înaintea mea, explicabil fiind faptul că şi el avea o mătuşă care era basarabeancă. Nu am avut nicio implicare în stabilirea cumpărătorului acelui imobil din strada Christian Tell. Am aflat abia după vânzare că a fost cumpărat de Opriş. (...) El m-a sunat să mă roage să-i recomand o firmă bună pentru renovarea rapidă a imobilului, el trăind cu grija unei ciroze galopante. (...) Am vorbit cu unul din angajaţii de la Zambaccian dacă sunt interesaţi de încă o lucrare. Nu mai ţin minte cine era, dar cu siguranţă nu am discutat cu Sergiu Sechelariu sau cu Irina Paula Jianu", a arătat Daniela Năstase în faţa instanţei.

Întrebată în legătură cu achiziţia de bunuri din China, Daniela Năstase a arătat că după ce l-a cunoscut pe consulul Ioan Păun în împrejurări oficiale, l-a rugat pe acesta de mai multe ori să se intereseze de medici şi medicamente naturiste chinezeşti pentru boala mamei sale.

 

Tratamentele naturiste

Pe parcursul declaraţiei Daniela Năstase a arătat că a fost de două ori împreună în China cu Irina Paula Jianu, despre care a susţinut că nu îi este "prietenă", ci doar "cunoştinţă". Ea a precizat că a decis să o ia pe Paula Jianu în China după ce aceasta i-a povestit că şi-ar dori mult să ajungă în China, dar că nu crede că va prinde un astfel de moment, fiindu-i frică de călătoria cu avionul.

Daniela Năstase a mai arătat că la un moment dat i-a dat două tranşe de bani, de 15 şi, respectiv, 20.000 de dolari, lui Ioan Păun, bani cu care fostul consul trebuia să achiziţioneze plante chinezeşti din care să fie făcut medicamentul pentru mama sa, precum şi să plătească doctori specializaţi în boala mamei sale.

Ea a arătat judecătorilor, fiind întrebată de mai multe ori în acest sens, că acei bani nu erau destinaţi pentru achiziţia de alte bunuri decât de medicamente şi tratament medical. Soţia fostului premier a ţinut să precizeze că nici aceste sume nu aparţineau în totalitate familiei Năstase, pentru tratamentele naturiste chinezeşti optând şi alţi apropiaţi ai familiei, care au dat bani.

Ea a explicat că aceste medicamente costau atât de mult datorită faptului că ele se făceau în urma unui amplu procedeu în care un medic specialist chinez consulta persoana şi boala de care aceasta suferea, după care stabilea ingredientele pentru un "medicament individual".

Daniela Năstase a confirma în faţa instanţei că doi medici chinezi au venit de cel puţin două ori în România, fiind cazaţi la un hotel, şi de asemenea că a primit şi medicamentele pentru care a dat bani. Aceasta nu a putut precizat cu certitudine în faţa instanţei dacă Ioan Păun a cheltuit toţi banii exclusiv pentru ceea ce i s-a cerut.

Instanţa l-a audiat, ieri, pentru prima dată, şi pe Adrian Năstase, el declarând că nu l-a şantajat niciodată pe fostul consul Ioan Păun şi că nu i-a dat niciodată bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China.

 

Trimişi în judecată pentru luare de mită şi şantaj

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, în 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, soţia acestuia, pe Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dana Năstase, mustrată de ICCJ că nu a cerut chitanţă pentru o sumă considerabilă.
 Vizualizări articol: 420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dana Năstase, mustrată de ICCJ că nu a cerut chitanţă pentru o sumă considerabilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei