Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un senator şi un secretar general de la Interne, audiaţi în legătură cu afaceri nelegale

Senatorul PDL Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, numit în funcţia de secretar general al MAI în 5 ianuarie 2011, sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie are în atenţie 40 de persoane care, prin intermediul unor firme, au fost implicate în importuri nelegale de mărfuri din diferite ţări, prin Portul Constanţa, inclusiv prin Oil Terminal, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al MAI, a fost luat de anchetatori, ieri, în jurul orei 13.15, de la locuinţa sa din Eforie Sud, pentru a fi adus la DNA, în Bucureşti, anchetatorii ridicând din casa acestuia mai multe documente şi un computer.

Locuinţa lui Laurenţiu Mironescu a fost percheziţionată, ieri, de anchetatori începând cu ora 6.00, în prezenţa acestuia.

Percheziţiile s-au încheiat în jurul orei 13.15, când anchetatorii au părăsit locuinţa lui Mironescu împreună cu acesta.

De asemenea, din vila pe care Mironescu o are la Eforie Sud au fost ridicate mai multe documente şi un calculator.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, ieri la prânz, că l-a demis din funcţia de secretar general al MAI pe Laurenţiu Mironescu, în urma implicării acestuia în fraudele din Portul Constanţa.

 

Boc a semnat deciziile prin care Laurenţiu Mironescu este înlocuit în MAI cu Alexandru Dumitrana

Premierul Emil Boc a semnat deciziile prin care Laurenţiu Mironescu este eliberat din funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar postul este preluat de Alexandru Dumitrana, până în prezent secretar general adjunct în minister.

Ambele decizii au intrat luni seara în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, ieri la prânz, că l-a demis din funcţia de secretar general al MAI pe Laurenţiu Mironescu, în urma implicării acestuia în fraudele din Portul Constanţa.

 

Senatorul PDL Mircea Banias, pus oficial sub acuzare

Senatorul PDL Mircea Banias a declarat, ieri, la ieşirea de la DNA, că a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, pentru trafic de influenţă.

Mircea Banias a declarat jurnaliştilor că nu înţelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susţinând că nu a discutat nici un moment cu lucrători ai Portului Constanta şi nu cunoaşte absolut nimic despre transportul cu produse din China.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Laurenţiu Mironescu, senatorul a spus că e prieten cu acesta, iar din anul din 2005 deţin împreună părţi sociale la o societate cu specific maritim.

În ce priveşte legătura cu Emil Banias, senatorul a arătat că fratele său şi el au înfiinţat o fundaţie tot cu specific maritim din care parlamentarul s-ar fi retras în urmă cu doi ani.

Senatorul Banias a fost adus de poliţişti ieri, la ora 9.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde i s-au prezentat acuzaţiile care i se aduc, parlamentarul ieşind de la audiere în jurul orei 11.50.

Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, parlamentarul fiind adus, ieri, pentru a fi audiat la sediul DNA - Structura Centrală.

 

Suspectaţi într-un caz privind evaziune fiscală cu produse petroliere

Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petrolier aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.

Dosarul privind transporturile ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, în care ieri au fost făcute percheziţii, ar fi pornit de la o anchetă preluată în lucru, iniţiat, de către Parchetul Tribunalului Bucureşti, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Conform surselor citate, în acest dosar ar fi fost arestate preventiv trei persoane, între care un "boschetar", fiind investigate fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Sursele citate au precizat că zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în Portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Lurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali.

În ce priveşte modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria "motorină" care fie nu erau vămuite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piaţa neagră.

Acest dosar a fost instrumentat iniţiat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, fiind ulterior declinat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cauza specificului infracţiunilor cercetate, respectiv evaziunea fiscală, şi din cauza prejudiciului care în numai două luni a atins de un milion de euro, fapt ce a atras procedural competenţa DNA, au mai spus sursele judiciare.

Potrivit surselor citate, la momentul la care cauza se afla în lucru la Parchetul Capitalei, în dosar s-a reuşit arestarea preventivă a trei persoane, respectiv a "boschetarului" şi a altor două persoane din spatele acestuia, o alta fiind lăsată în libertate de către instanţă.

Zeci de percheziţii au loc, ieri dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu. La descinderi participă poliţişti de frontieră, coordonaţi de procurori DNA, acţiunea începând la ora 6.00.

Reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră au declarat pentru MEDIAFAX că aproximativ 50 de percheziţii au loc în Constanţa şi în Capitală, într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă instrumentat de Poliţia de Frontieră în octombrie 2010.

Percheziţiile - 25 în Constanţa şi 25 în Bucureşti - vizează aducerea la audieri, la sediul DNA, a mai multor persoane, printre care senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa, şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu, au declarat surse judiciare.

Secţia de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu.

Senatorul Mircea Banias a fost deja adus la DNA - Structura Centrală, pentru a fi audiat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că pe adresa Senatului nu a sosit până acum nicio solicitare de la DNA sau Parchetul instanţei supreme pentru percheziţii în cazul senatorului PDL Mircea Banias.

Potrivit articolului 72 din Constituţie, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

"În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", potrivit articolului 72 din Constituţie.

Poliţiştii de frontieră au făcut, ieri dimineaţă, percheziţii şi în clădirea vămii Agigea Sud, precum şi la sediul Romtrans din localitate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

De asemenea, în cadrul descinderilor au fost vizaţi şefii vămilor din Constanţa şi din Bucureşti, precum şi mai mulţi vameşi şi un poliţist de frontieră de la Transporturi Navale din Constanţa.

Aceştia sunt suspectaţi de implicare într-un dosarul instrumentat de Poliţia de Frontieră încă din octombrie 2010, privind transporturi ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, prin porturile de la Marea Neagră, în containere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un senator şi un secretar general de la Interne, audiaţi în legătură cu afaceri nelegale.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un senator şi un secretar general de la Interne, audiaţi în legătură cu afaceri nelegale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei