Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 mar 2011 - Anul XVI, nr. 53 (4651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va interzice etnobotanicele, cu până la 100.000 lei amendă şi închisoare opt ani

 

Guvernul va interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.

Marfa va putea fi confiscată, iar firma suspendată pe baza unor "indicii temeinice" iniţiale, în care inspectorul îşi poate manifesta "neîncrederea" asupra conformităţii produsului cu documentele însoţitoare, înainte de analiza de laborator.

Sancţiunile vor fi introduse odată cu stabilirea unei definiţii clare a noţiunii de "substitut" care permite fabricarea produselor etnobotanice, relevă proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea etnobotanicelor, obţinut de MEDIAFAX.

Denumit proiect "privind interzicerea substitutelor în vederea asigurării sănătăţii şi a protecţiei populaţiei", documentul se bazează pe reglementările adoptate de Polonia în noiembrie 2010, prin care au fost interzise atât fabricarea şi introducerea pe piaţă a unor astfel de substanţe, cât şi funcţionarea magazinelor care le comercializează.

Prin acest act normativ, Guvernul va defini noţiunea de "substitut" drept orice substanţă de origine naturală sau sintetică, în orice stare fizică, sau orice produs, plantă, ciupercă sau părţi ale acestora care, indiferent de modul de ambalare, de procedeul de administrare, de conţinut, de prezentare, de publicitate sau de denumire, poate fi utilizată pentru a produce efecte psihoactive şi/sau are un impact negativ asupra stării de sănătate individuală sau colectivă ori asupra comportamentului social şi care nu este reglementată de alte dispoziţii legale în vigoare.

Ordonanţa va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispoziţie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, deţinerea, introducerea în România, importul, publicitatea şi promovarea de orice fel şi prin orice mijloace, inclusiv electronice, a substitutelor.

 

Cine va controla respectarea interdicţiilor

Modul în care este respectată interdicţia va fi controlat de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

"În cazul existenţei unor indicii temeinice cu privire la identificarea unui substitut, reprezentanţii organelor cu atribuţii de control ai autorităţilor competente dispun retragerea oficială de pe piaţă şi ridicarea sau indisponibilizarea acestuia pe o durată de până la 18 luni, perioadă în care sunt efectuate evaluările, analizele şi studiile necesare pentru a se stabili dacă substanţa sau produsul respectiv prezintă un risc potenţial asupra sănătăţii. Concomitent, reprezentanţii organelor cu atribuţii de control ai autorităţilor competente pot dispune suspendarea activităţii operatorului economic pe aceeaşi perioadă de timp şi pot propune închiderea site-ului de prezentare electronică în care respectivele substanţe şi/sau produse sunt introduse pe piaţă, promovate sau li se face publicitate", se arată în proiect.

Prin "indicii temeinice" se va înţelege acea apreciere premergătoare unei analize de laborator, făcută de un reprezentant autorizat al unui organ de control, prin care acesta îşi manifestă "neîncrederea" cu privire la faptul că o anumită substanţă, un anumit produs sau părţi ale acestuia nu este ceea ce se pretinde a fi conform documentelor şi declaraţiilor însoţitoare. Acestea pot rezulta din caracteristicile produsului, modul de ambalare, raportul disproporţionat dintre cantitate şi preţ, modul de prezentare a produsului, denumirea, etichetarea, instrucţiunile de folosire şi orice alte indicaţii şi informaţii disponibile.

Odată cu retragerea de pe piaţă, ridicarea sau indisponibilizarea substanţelor şi/sau a produselor asupra cărora există indicii temeinice că sunt substitute, organul cu atribuţii de control va preleva probe care vor fi transmise spre a fi analizate în scopul evaluării.

Analizele trebuie efectuate de laboratoare acreditate din România, nominalizate prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor competente, şi/sau de laboratoare acreditate din Uniunea Europeană. Costurile aferente analizelor vor fi suportate de către organismele cu atribuţii de control, dar vor fi recuperate de la producător, importator, comerciant ori distribuitor, după caz, în situaţia în care substanţele se dovedesc a fi substitute.

 

Amenzi şi închisoare

"Dacă urmare a evaluărilor reiese că produsul nu are efecte psihoactive şi/sau un impact negativ asupra stării de sănătate individuală, colectivă sau asupra comportamentului social şi, prin urmare, nu constituie o ameninţare pentru viaţa şi sănătatea umană, măsura de retragerea de pe piaţă se revocă. Dacă substanţele, produsele, plantele, ciupercile sau părţile acestora se dovedesc ca fiind substitute, acestea se distrug", este prevăzut în proiect.

Pentru încălcarea interdicţiei de producere, comercializare, deţinere, intermediere a transmiterii, importul şi promovarea substitutelor, dacă aceasta nu va fi considerată infracţiune, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 lei şi 50.000 lei, pentru persoanele fizice, şi între 75.000 lei şi 100.000 lei pentru persoanele juridice. Nu va fi posibilă achitarea în 48 ore a jumătate din minimul amenzii aplicate, facilitate prevăzută de legislaţia în vigoare, iar plângerea contravenţională nu va suspenda executarea sancţiunii contravenţionale.

Persoanele fizice sau juridice care încalcă în mod repetat interdicţia vor fi sancţionate cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

Anul trecut, Guvernul a stabilit o listă de substanţe interzise la comercializare, pentru a combate produsele etnobotanice.

În proiectul obţinut de MEDIAFAX se reclamă însă faptul că eforturile depuse pentru combaterea acestui fenomen sunt zădărnicite de uşurinţa cu care se poate modifica formula chimică a substanţelor nocive, astfel că, la scurt timp după modificarea cadrului legislativ, au apărut pe piaţă alte substanţe cu structură chimică diferită care pot fi comercializate liber, identificarea lor fiind deosebit de dificilă. Aceasta deoarece distribuitorii înlocuiesc foarte des tipul substanţei sub o anumită denumire comercială, cunoscând faptul că, pentru a fi identificată, este nevoie de timp şi analize de laborator complexe şi costisitoare.

 

Fenomen care se amplifică exponenţial din 2008 încoace

"Cu toate că listele au fost actualizate de două ori în cursul anului 2010, apariţia pe piaţă de noi substanţe face ca măsurile întreprinse de către autorităţi să fie eficiente doar parţial. Comercianţii specializaţi continuă să îşi desfăşoare activitatea cu astfel de substanţe, oferind spre vânzare în permanenţă produse noi, potenţial extrem de periculoase pentru sănătatea persoanelor. Devine evident că simpla elaborare a unor liste cu aceste noi substanţe psihoactive (care devin cu uşurinţă desuete din cauza rapidităţii cu care se pot crea noi substanţe) nu este suficientă pentru contracararea acestui fenomen", se arată în document.

O altă problemă indicată este că site-urile de vânzare online a unor astfel de substanţe sunt găzduite pe servere din afara ţării, pentru a se îngreuna identificarea lor, domeniile sunt diferite, iar IP-urile sunt schimbate periodic. Majoritatea substanţelor comercializate nu au o reglementare specială şi nici o destinaţie specifică, fapt de care profită comercianţii ale căror magazine au avizele necesare desfăşurării activităţii şi autorizaţia de funcţionare de la primării. Costurile şi volumul analizelor de laborator necesare pentru evidenţierea existenţei unor substanţe introduse în aceste produse sunt foarte mari, blocând deseori activitatea Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

"Au fost identificate aproximativ 450 «magazine de vise», fără a fi identificate laboratoare care să prepare produsele, acestea venind gata ambalate şi în amestecuri deja realizate, introduse în România prin firme de curierat rapid, preponderent din China, cu o valoare a pachetelor declarată sub 10 dolari, pentru a fi evitat controlul vamal. De asemenea, acestea mai sunt introduse în ţară şi din germania, Olanda, Italia şi Anglia", este o altă atenţionare a Guvernului.

Conform datelor prezentate în document, în 2009 au fost înregistrate, la nivelul întregii ţări, 1.195 cazuri de persoane care au solicitat asistenţă spitalicească, printre care mulţi minori, iar în 2010 au fost consemnate 2.760 cazuri. Până în prezent, niciunul dintre magazinele care comercializează produse psihoactive nu a solicitat autorizaţie de la Ministerul Sănătăţii.

"Începând cu anul 2008, societatea românească a început să se confrunte cu un fenomen care se amplifică exponenţial, legat de dezvoltarea comercializării unor produse denumite generic «plante entobotanice » şi «droguri uşoare», care, sub aceste denumiri comerciale manipulatoare ce au scopul inducerii unei percepţii pozitive din partea societăţii, ascund în realitate substanţe echivalente sau similare drogurilor de risc şi de mare risc, producând stări halucinogene, atacând sistemul nervos central, efectele fiind ireversibile, iar dependenţa instalându-se foarte rapid. Noutatea absolută a fenomenului este tendinţa reţelelor implicate de a prezenta comercializarea şi consumul acestor substanţe ca fiind legale, în timp ce efectele sunt asemănătoare cu cele ale drogurilor interzise. Mai mult, penetrarea extrem de rapidă în populaţie, în special în rândul tinerilor şi chiar al adolescenţilor, se poate explica prin faptul că fenomenul a fost indus în special în ţările din fostul bloc comunist, în care consumul drogurilor clasice este încă la dimensiuni reduse faţă de ţările din lumea occidentală", se mai arată în proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va interzice etnobotanicele, cu până la 100.000 lei amendă şi închisoare opt ani.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va interzice etnobotanicele, cu până la 100.000 lei amendă şi închisoare opt ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei