Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Împărţirea unei salbe, primul proces public la Tribunalul romilor din Sibiu

 

Şapte dintre cei 20 de membri ai Staborului care funcţionează în cadrul primului Tribunal al romilor, inaugurat la Sibiu, au participat, ieri, la prima şedinţă publică şi au avut pe ordinea de zi două cauze, una fiind legată de împărţirea unei salbe între un bărbat şi cumnatul său.

Prima şedinţă publică a unui Stabor al romilor a avut loc ieri, imediat după inaugurarea primului Tribunal al romilor din România, şi a fost condusă de fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, Dorin Cioabă, care este preşedintele Tribunalului romilor din Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost trecute două cauze ale unor familii din judeţele Sibiu şi Vâlcea, una dintre ele fiind amânată din cauză că una dintre părţi nu era prezentă în sala de judecată.

În cealaltă cauză, doi cumnaţi s-au prezentat în faţa Staborului pentru a împărţi o salbă.

Nicolae Mihai i-a cerut cumnatului său, Gheorghe Mihai, o salbă pe care mama sa ar fi trebuit să i-o lase moştenire, în conformitate cu tradiţia etniei, dar a lăsat-o cumnatului său.

În timp ce reclamantul susţinea că salba avea 35 de bănuţi de aur a câte 14 grame, pârâtul susţinea că a fost vorba doar despre cinci astfel de bănuţi, pe care i-a vândut pentru a plăti cheltuielile de înmormântare ale bătrânei, cheltuieli pe care fiul ei a refuzat să le plătească.

După ce au ascultat declaraţiile celor doi, membrii Staborului, coordonaţi de preşedintele Tribunalului romilor, Dorin Cioabă, au cerut părţilor implicate în proces să propună câte doi martori, care vor fi citaţi până la următorul termen, fixat pentru 28 martie.

Dorin Cioabă a spus că nici el şi nici membrii Staborului nu judecă aceste cauze care li se prezintă, ci încearcă să îi împace pe membrii etniei.

"Noi nu suntem judecători, pentru că nu avem voie să judecăm. Judecător este doar Dumnezeu. Noi spunem: noi nu vă judecăm, noi vă împăcăm şi acest lucru este foarte important. Noi vrem să căutăm o cale de mediere a conflictelor", a declarat Dorin Cioabă.

Tatăl său, Florin Cioabă, susţine ideea unei instituţii de mediere a conflictelor între membrii etniei şi afirmă că Tribunalul romilor nu va face justiţie paralelă instituţiilor statului.
"Nu facem instituţii paralele cu ale statului român. Este o instituţie morală în cadrul minorităţii rome. Este Staborul nostru care funcţionează de sute de ani", a declarat Florin Cioabă.

La şedinţa Tribunalului romilor din Sibiu au fost prezenţi, ieri, şapte dintre cei 20 de membri ai Staborului.

Potrivit lui Dorin Cioabă, cei şapte sunt din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, sunt persoane respectate de comunităţile din care provin şi au o vechime de minim 20 de ani în cadrul Staborului.

Ceilalţi membri ai Staborului vor fi prezenţi la şedinţele de judecată în funcţie de cum le permite timpul, dar şi de cauzele care se vor afla pe rol.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă şi fiul său Dorin au inaugurat, ieri, la Sibiu, primul Tribunal al romilor din România, unde urmează să se întrunească Staborul romilor şi unde vor fi judecate încălcări ale obiceiurilor şi tradiţiilor etniei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărţirea unei salbe, primul proces public la Tribunalul romilor din Sibiu.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Împărţirea unei salbe, primul proces public la Tribunalul romilor din Sibiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei