Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2010 - Anul XV, nr. 300 (4591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premierul invită sindicatele la Guvern pentru discuţii privind deblocarea dialogului social

Premierul Emil Boc i-a invitat, astăzi, la Guvern, pe reprezentanţii sindicatelor pentru discuţii privind deblocarea dialogului social, în condiţiile în care sindicatele nu au mai participat la nici o comisie de dialog social şi nu au discutat despre Codul Muncii, care a fost în dezbatere până ieri.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că sindicatele au fost chemate astăzi la ora 16.00 la Palatul Victoria, discuţiile fiind centrate pe deblocarea dialogului social.

"În invitaţie scrie că tema discuţiilor este referitoare la deblocarea dialogului social, dar deoarece această problemă a afectat şi chestiunea privind Codul Muncii, este posibil să vorbim şi despre Codul Muncii", a precizat Apostoiu.

Guvernul a anunţat ulterior că întâlnirea premierului cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale a fost programată, astăzi, pentru ora 12.00, iar reprezentanţii patronatelor vor fi primiţi la ora 16.00.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a arătat, ieri, că modificările la Codul Muncii sunt în defavoarea salariatului, iar Guvernul nu poate folosi ca şi argument acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), deoarece Jeffrey Franks a afirmat deja că nu s-a solicitat României să facă astfel de modificări.

Dandea a declarat că sindicatele se opun ferm adoptării noului Cod al Muncii şi vor încerca să împiedice acest lucru în Parlament, având în vedere că nu au fost consultaţi la elaborarea proiectului de modificare, care s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, până ieri.

Confederaţiile sindicale îl anunţau, în urmă cu o săptămână, pe premier, printr-o scrisoare deschisă, că se suspendă din toate comisiile de dialog social sau oricare alte consultări în cadrul comisiilor ministeriale şi judeţene, inclusiv la Consiliului Economic şi Social, deoarece Guvernul nu ţine cont de partenerii sociali.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală "Meridian" îi scriu premierului că Guvernul le rezervă partenerilor sociali exclusiv rolul de figuranţi, fără să ţină cont de niciuna din propunerile şi solicitările acestora, motiv pentru care au decis să se suspende din toate Comisiile de Dialog Social şi să nu mai participe la nicio altă consultare în comisiile ministeriale şi judeţene, inclusiv la Consiliul Economic şi Social.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că întâlnirile la care participă sunt folosite de Guvern ca justificări ale "consultării democratice", în contradicţie cu spiritul dialogului social european, a Convenţiilor Organizaţiei Internaţionala a Muncii şi a directivelor Uniunii Europene.

"Deşi partenerii sociali, patronatele şi sindicatele, au comunicat că urgenţa pieţei muncii în România este modificarea legii patronatelor, a legii sindicatelor, a legii contractului colectiv de muncă, a legii conflictelor de muncă, a legii inspecţiei muncii şi a legii tribunalelor muncii, şi nu modificarea Codului muncii, solicitată de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană, Guvernul, încă o dată, printr-o simulare a dialogului social, doreşte să impună reguli proprii pe piaţa muncii, care să dea satisfacţie sponsorilor politici", mai arată sindicaliştii în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Potrivit celor cinci confederaţii sindicale, singurele opinii pe care Guvrenul le-a agreat până acum sunt cele care satisfac pretenţiile multinaţionalelor reprezentate de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană, fără a se ţine cont de nici unul din argumentele, propunerile şi solicitările venite din partea patronatelor si sindicatelor, "singurele care pot reprezenta interesele lucrătorilor pe piaţa muncii din România".

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii a fost pus în dezbatere publică, vineri, pe site-ul Ministerului Muncii.

Confederaţiile sindicale şi patronale au respins propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului muncii, afirmând că noile prevederi au fost făcute la presiunea Camerei de Comerţ Româno - Americane şi a Consiliului Investitorilor Străini, fără consultarea partenerilor sociali.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, susţinea, pe 4 septembrie, că problema cea mai gravă privind propunerile de modificare a Codului muncii este principiul prin care sunt promovate respectivele propuneri, fiind implicate structuri care nu sunt parte a dialogului social.

Bogdan Hossu declara că într-o ţară a Uniunii Europene nu este firesc acest lucru, printre propuneri existând unele inacceptabile.

"Problema cea mai gravă privind propunerile de modificare a Codului muncii este principiul prin care sunt promovate aceste propuneri. Ele nu vin de la autorităţile române, ci, potrivit ministrului Muncii, vin de la Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Româno-Americană, care doresc să impună condiţii care nu au de-a face cu directivele Comisiei Europene", a spus Hossu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierul invită sindicatele la Guvern pentru discuţii privind deblocarea dialogului social.
 Vizualizări articol: 353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premierul invită sindicatele la Guvern pentru discuţii privind deblocarea dialogului social0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
(21 dec 2010, 12:27:37
Au fost 5 milioane de români să’l realeagă
Pe Băsel...ce’a făcut el ?l-a pus pe puţă-bleagă
A CINCEA oară premier,cine poa’să’nţeleagă ?

De e ? păi l’aţi reales,dragii mei
La cine vroiaţi să apeleze el? La acei
Ce au habar de economie?...fugi cu melcu,băi!

Soarele răsare din buricul lui...e special
Normal că ne iubeşte,n’aveţi voi habar
D’aia ni’l bagă (pe gât)pe Boc... iar şi iar

PD-l’ul se proşterne în faţa Paşei Băsel
I se îndeplineşte orice...TOTUL PENTRU EL
Nu vă aminteşte d’un partid comunist(niţel)???

Şi’n timp ce Boc stăruieşte’n nestatornicie
România e cuprinsă de’o singură politică...sărăcie
Cui să’i mulţumim ??? Spuneţi’mi şi mie !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei