Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2010 - Anul XV, nr. 300 (4591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fostul administrator şi ex-preşedintele Galaxy Tobacco SA, deferiţi justiţiei pentru evaziune

Fostul administrator şi fostul preşedinte al Galaxy Tobacco, alături de un fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, au fost deferiţi justiţiei pentru o evaziune fiscală de 44 milioane de euro, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, care deţineau calităţile de mai jos la momentul săvârşirii faptelor: Vasile Duţă - administrator şi director general al SC Galaxy Tobacco SA şi Celestini Antonello - preşedinte şi acţionar la SC Galaxy Tobacco SA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală; Graţiala Denisa Iordache - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Livia Bădescu - şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală; persoana juridică SC Galaxy Tobacco SA (fosta Societate Naţională Tutunul Românesc), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală", informează, luni, DNA.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone tutun brut către firma italiană SC CTS SRL.

Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg.Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie de comercializare. Emiterea şi executarea celor două contracte a avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat.

Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, inculpaţii Duţă Vasile şi Celestini Antonello, reprezentanţi ai firmei SC Galaxy Tobacco SA au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL, explică DNA.

Într-o primă fază, în cursul lunii martie 2008, SC Galaxy Tobacco SA a efectuat o livrare de tutun brut în cantitate de 231,7 tone în favoarea firmei SC CTS SRL din Italia, livrarea făcându-se dintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), cu încălcarea dispoziţiilor privind supravegherea fiscală. Prin urmare, statul român nu a încasat acciza aferentă cantităţii de tutun brut livrat în Italia, prejudiciul provocat fiind de 8.240.878,8 lei, reprezentând acciza neîncasată.

Într-o a doua fază, în perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a transferat proprietatea a 871,2 tone tutun brut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti, Rm.Sărat, Urziceni, Tg.Jiu) către SC CTS SRL Italia, prin întocmirea unor acte juridice frauduloase şi operaţiuni fictive, scopul final fiind eludarea obligaţiilor fiscale (achitarea TVA şi a accizei aferente cantităţii de tutun) prin ascunderea sursei impozabile. Prin neplata obligaţiilor fiscale a fost creat un prejudiciu de 177.932.898,49 lei.

"În această a doua situaţie, producerea pagubei a fost înlesnită de activitatea inculpatelor Iordache Graţiela Denisa, în calitatea sa de secretar de stat în MFP, exercitând cumulativ şi atribuţiile de director la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor şi Bădescu Livia, în calitatea sa de şef serviciu - Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la Galaxy Tobacco SA la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele două societăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA", arată DNA.

Anterior emiterii acestei adrese, ANV îşi exprimase un punct de vedere contrar.

Prin activitatea infracţională descrisă a fost creat un prejudiciu total bugetului de stat însumând 186.173.777,29 lei (aproximativ 44 milioane euro), rezultat din neachitarea obligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 de tone de tutun.

Ministerul Finanţelor Publice prin ANAF - Garda Financiară s-a constituit parte civilă cu suma reprezentând prejudiciul total, respectiv TVA şi accize neachitate.

În vederea recuperării prejudiciului s-a luat măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Duţă Vasile, Celestini Antonello şi a persoanei juridice SC Galaxy Tobacco SA.

Regimul suspensiv de plată a accizelor (impozite aplicate produselor sensibile) a fost conceput de legiuitor ca un instrument de lucru al societăţilor comerciale, iar antrepozitul fiscal a fost creat, ca şi concept, ca o pârghie de supraveghere a operaţiunilor cu produse sensibile din punct de vedere fiscal. În plus, în cazul comercializării de tutun brut/tutun parţial prelucrat, legiuitorul a impus un sistem de accizare similar nivelului accizelor datorate pentru alte tutunuri de fumat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul administrator şi ex-preşedintele Galaxy Tobacco SA, deferiţi justiţiei pentru evaziune.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul administrator şi ex-preşedintele Galaxy Tobacco SA, deferiţi justiţiei pentru evaziune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei