Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 aug 2010 - Anul XV, nr. 181 (4472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Grup de lucru la Guvern, pentru prevenirea condamnărilor României la CEDO pentru restituiri

Guvernul a constituit un grup de lucru interministerial cu scopul de a lua măsuri menite să evite condamnările României la CEDO în urma proceselor în materia restituirii proprietăţilor naţionalizate de stat în anii regimului comunist, informează, marţi, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat.

"În vederea identificării de măsuri pentru prevenirea în viitor a unor noi condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în materia restituirii proprietăţilor preluate de stat în perioada regimului comunist, a fost constituit, la nivelul Guvernului, un grup de lucru interministerial format din mai multe instituţii: Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Ministerul Afacerilor Externe - prin Agentul Guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Justiţiei", se arată într-un comunicat de presă de marţi al MJ.

O altă măsură ce ar urma să ducă la scăderea numărului condamnărilor României la CEDO este adoptarea proiectului de lege privind răspunderea materială a magistraţilor. Proiectul, elaborat de Ministerul Justiţiei, se află în prezent în dezbatere publică şi a fost transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizare, se mai arată în comunicat.

 

3,1 milioane de euro în urma proceselor pierdute, numai anul acesta

Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească, în primele şase luni şi jumătate din 2010, peste 3,1 milioane de euro în urma proceselor pierdute, reprezentând puţin peste un sfert din suma plătită în 2009, informează Ministerul Justiţiei.

Conform unei statistici întocmite de MJ pe baza datelor primite de la Agentul Guvernamental al României la CEDO, în 2009 instanţa europeană a analizat 4.247 de plângeri îndreptate împotriva României, admiţând doar 3 la sută dintre acestea.

"Pentru 2009, despăgubirile sunt de aproximativ 12 milioane de euro", a precizat Ministerul Justiţiei.

Instituţia afirmă că cele mai multe condamnări ale României în faţa CEDO, 91, au fost date pentru încălcarea dreptului de proprietate, alte 72 fiind primite pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil şi alte 15 pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

În anul 2010, până în data de 16 iulie, suma despăgubirilor la plata cărora statul român a fost condamnat de CEDO ajunsese la 3.191.519 euro.

"Problematica condamnării României la CEDO s-a aflat în permanenţă în atenţia Ministerului Justiţiei. Motivele care conduc la condamnarea statului român la plata unor daune pentru încălcarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului sunt complexe şi rezidă într-un cumul de factori acumulaţi în timp", se arată în comunicatul citat, context în care MJ aminteşte de propunerile de "reformare" a codurilor de procedură, civilă şi penală care "să asigure, ca obiectiv esenţial, crearea în materia procedurilor judiciare a unui cadru legislativ modern care să răspundă pe deplin imperativelor funcţionării unei justiţii moderne, adaptate aşteptărilor sociale".

 

Introducerea de norme procedurale cu efecte imediate

Ministerul Justiţiei arată în continuare că, având în vedere termenul la care se preconizează că cele două coduri de procedură vor intra în vigoare, "s-a impus şi instituirea unor norme procedurale cu efecte imediate", norme introduse prin proiectul de lege cunoscut sub numele de "mica reformă" a sistemului judiciar. Cele mai importante dintre acestea sunt măsurile pentru accelerarea soluţionării proceselor, care au ca scop înlăturarea "uneia dintre disfuncţionalităţile majore ale justiţiei din România - lipsa de celeritate în soluţionarea cauzelor".

"Întrucât procedurile judiciare se dovedesc deseori greoaie, formaliste, costisitoare şi de lungă durată, prin elaborarea proiectului de Lege pentru accelerarea soluţionării proceselor, Ministerul Justiţiei a urmărit introducerea unor măsuri legislative punctuale, care vizează, în principal, simplificarea şi sporirea celerităţii soluţionării cauzelor. De asemenea, proiectul elaborat are impact direct şi asupra executării hotărârilor judecătoreşti, una dintre cauzele care au condus la condamnarea României de către CEDO", se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grup de lucru la Guvern, pentru prevenirea condamnărilor României la CEDO pentru restituiri.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grup de lucru la Guvern, pentru prevenirea condamnărilor României la CEDO pentru restituiri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei