Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 aug 2010 - Anul XV, nr. 181 (4472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţul mediu la care sunt scoase la vânzare locuinţele a scăzut în iulie cu 1%

Preţurile solicitate de proprietarii locuinţelor din principalele şase oraşe din România s-au redus în medie cu 1% în iulie, faţă de iunie, cea mai mare depreciere, de 3,2%, fiind înregistrată în Braşov, potrivit datelor imobiliare.ro.

Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru iulie a fost de 1.151 euro/metru pătrat util, în scădere cu 12 euro/mp util faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.

Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.225 euro/mp, este de 6%, iar în comparaţie cu perioada de vârf a pieţei imobiliare locale, începutul anului 2008, se remarcă o scădere de aproape 45%.

"Chiar dacă şi în iulie, preţurile au confirmat evoluţia înregistrată în lunile anterioare, fiind atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente în majoritatea oraşelor analizate, ritmul de scădere a fost mai puţin spectaculos. De altfel, ultima săptămână a intervalului a adus o uşoară revigorare a preţului în majoritatea oraşelor din ţară", arată sursa citată.

Portalul publică lunar un indice imobiliar care măsoară evoluţia preţurilor locuinţelor din cele mai importante şase oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti pe baza anunţurilor listate de proprietari pe site-ul imobiliare.ro.

 

„Suntem tentaţi să mizăm în continuare pe reduceri de preţuri”

"Analizând principalii factori care influenţează preţurile apartamentelor, puterea de cumpărare, raportul dintre cerere şi ofertă, situaţia macroeconomică în ansamblul ei, starea de încredere a clienţilor, precum şi evoluţia din ultimele luni, în mod firesc suntem tentaţi să mizăm în continuare pe reduceri de preţuri. Totuşi, în ultima săptămână, am avut creşteri cuprinse între 0,2 şi 0,5% în patru din cele şase oraşe analizate", a declarat, în comunicat, directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Analiza pe oraşe arată că în luna iulie indicele imobiliare.ro indică o valoare medie de 1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti, în scădere cu 2,4%, faţă de iunie. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 6% mai mici.

Tendinţa de scădere a fost resimţită atât la nivelul apartamentelor vechi din Capitală, cât şi la nivelul celor noi. Astfel, în timp ce preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scăzut în ultima lună cu 0,9%, preţul pentru locuinţele vechi a coborât cu 2,8%.

În aceste condiţii, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în iulie la 1.427 euro/mp de suprafaţă utilă, iar pentru cele vechi la 1.179 euro/mp.

Braşovul este oraşul unde preţurile apartamentelor au cunoscut cel mai mare ritm de scădere în iulie. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 907 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 3,2% mai puţin decât în iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 3,6% mai mic.

O scădere accentuată s-a înregistrat şi în cazul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene al căror preţ a coborât în iulie sub pragul psihologic de 1.000 de euro/mp, până la 946 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea sunt cu 10,4% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna iulie a ajuns la 905 euro/mp, cu 2% mai puţin faţă de luna precedentă.

În Cluj-Napoca, în luna iulie, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1%, continuând astfel tendinţa de creştere înregistrată în luna precedentă. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru a şaptea lună din an prezintă o valoare medie de 1.023 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este uşor mai scăzută.

Apartamentele noi sunt cele care au tras piaţa în sus în iulie, preţul acestora urcând cu 1,8% ajungând la 984 euro/mp util. Preţul apartamentelor vechi a coborât după o perioadă mai mare de creştere în intervalul analizat. Scăderea înregistrată în luna iulie pentru această categorie imobiliară este de 1,4%, iar preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă este în prezent 1.040 euro/mp util.

 

La Iaşi preţurile au scăzut sub pragul psihologic de 900 euro/mp util

Locuinţele din Constanţa s-au ieftinit cu 1,4% în iulie, când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.007 euro/mp de suprafaţă utilă, ritmul de scădere fiind dublu faţă de luna anterioară. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu 6,4% mai mică.

În iulie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,4% faţă de iunie, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând de la 1.006 euro/mp util până la 1.034 euro/mp util. În schimb, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor vechi din Constanţa a scăzut cu 2,1%, până la 1.003 euro/mp util. Astfel, apartamentele vechi au fost în iulie, după mult timp, mai ieftine decât cele noi.

În Iaşi, indicele imobiliare.ro a coborât sub pragul psihologic de 900 euro/mp util, până la 899 euro/mp util, în scădere cu 1,9% faţă de luna precedentă. Apartamentele noi au înregistrat o scădere consistentă de 3,4%, ajungând la valoarea medie de 963 euro/mp util. Totodată, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, acestea sunt cu 5% mai ieftine. Cu o scădere de 1,5%, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Iaşi a coborât în iulie la 877 euro/mp.

Cu o scădere de 2,6% în iulie şi un preţ mediu de 851 euro/mp util, Timişoara rămâne în continuare cel mai ieftin dintre oraşele analizate. Astfel, trendul de scădere din ultimele luni a continuat în iulie, înregistrându-se astfel o nouă valoare minimă pentru principalul oraş din vestul ţării. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ s-a accentuat, depăşind 13%.

La fel ca în luna anterioară, cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele vechi, de 2,6%, preţul mediu ajungând la 846 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 2,1%, până la 885 euro/mp util. Iulie este a patra lună consecutivă în care Indicele imobiliare.ro pentru Timişoara atinge un nou nivel minim.

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială şi este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele şapte zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul mediu la care sunt scoase la vânzare locuinţele a scăzut în iulie cu 1%.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul mediu la care sunt scoase la vânzare locuinţele a scăzut în iulie cu 1%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei