Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 aug 2010 - Anul XV, nr. 181 (4472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Din punctul de vedere muzical, rămân un nostalgic comunist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am invocat şi cu altă ocazie caseta muzicală, scoasă pe piaţă acum să tot fie 15 ani, poate şi mai bine, intitulată „Şlagăre comuniste”. Un titlu cam nedrept, deoarece şlagărele comuniste reunite acolo nu sunt cu totul comuniste, unele neavând altă vină decât că s-au suprapus involuntar peste acele vremuri, fiind însă lipsite de orice fărămiţă de mesaj proletcultist, ca să mă exprim aşa.

Cum am acasă un casetofon comunist încă verde, reascult cu plăcere „şlagărele comuniste”, insistând pe cele semnate şi interpretate de fraţii Grigoriu, reuniţi în atât de faimosul odinioară „Trio Grigoriu”. Mă delectez mai ales cu bijuteriile „Broscuţa îndrăgostită”, „Cabana Trei Brazi”, „Macarale”... Îmi ung inima cu miere de salcâm şi mă trezesc fredonându-le şi bucurându-mă de ele, fiindcă versurile acelor cântece am ajuns să le cunosc pe dinafară, de la excesul de fredonări.

De fapt, aici am vrut să ajung: la versurile acelor cântece. Citez, de pildă, începutul de la „Macarale”: „Zeci de blocuri râd în soare argintii, / În zori de zi; / Suie-agale, pe albastrele cărări, / Macarale suie în zări”... Dar macaralele nu sunt ocupate doar cu clăditul blocurilor, ci se dedică şi lucrărilor mai gingaşe. Una dintre ele prinde de ceafă două inimi, aşa cum pisica îşi prinde puii, le ridică în aer, făcându-le să se îmbine acrobatic, la maximă înălţime: „O macaraaaa, încetineeel, / Mi-a adus un bileţel, / Îl prind iute şi-l citesc: / Spor la lucru şi te iubesc!” Unde-s macaralele şi macaragiii de altădată ?!

Minunată este şi fabula muzicală „Broscuţa îndrăgostită”. Broscuţa cu numele de scenă Oac este  indiscutabil „cea mai bună cântăreaţă-n lac”, asta şi pentru că ea „cântă-n orice ton, fără microfon.” E şi „vedetă mare de cinematograf”, calitate în care „zilnic dă pe foi de nufăr autograf”. Păcatul ei este că vedetismele i s-au urcat la cap şi a căpătat un comportament infatuat. Adăugând că broscuţa Oac e topită după distinsul domn Brotac, „primul dirijor pe lac”, vă las să vă delectaţi singuri cu restul poveştii, căutând-o pe „Youtube”.

De ce am adus în vorbă aceste cântece? Fiindcă or fi ele comuniste, dar pe onoarea mea că mă mişcă mai mult decât lălăiturile din ziua de azi, compuse de oameni care posedă un fond de cuvinte de 200 de unităţi şi un număr de neuroni mai modest decât al broscuţei Oac. Din punctul de vedere muzical, jur cu mâna pe sfânta Constituţie, rămân un nostalgic comunist.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din punctul de vedere muzical, rămân un nostalgic comunist.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Din punctul de vedere muzical, rămân un nostalgic comunist5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei