Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vass: Plata corectă a taxelor, eliminarea pensiilor de invaliditate ilegale reduc cu 4% cheltuielile

Colectarea corectă a fondurilor la buget şi eliminarea din plată a pensiilor de invaliditate acordate incorect ar duce la o reducere a cheltuielilor de patru procente din PIB, a declarat miercuri, la o dezbatere despre pensii, consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass.

Vass a precizat România are cu 350.000 mai mulţi pensionari pe caz de invaliditate decât nivelul mediu european, acest lucru fiind cauzat de anumite abuzuri în domeniu.

"În medie, la ponderea numărului de pensionari cu populaţia concluzia este că sunt cu 350.000 de persoane pensionate pe invaliditate mai mult decât în statele europene. Sunt toate corecte sau nu? Există o prezumţie de abuz relevantă care, într-un scenariu ipotetic de modelare economică, îmi spune că un control serios în domeniu şi corecţia aferentă duc la o diminuare cu 1,2 procente din PIB a cheltuielilor cu aceste pensii. Deci, dacă se rezolvă problema abuzurilor, reuşim să diminuăm cu 1,2 procente cheltuielile cu pensiile", a explicat consiliera premierului.

Ea a mai arătat că dacă şi colectarea la bugetul de stat s-ar face corect, prin rezolvarea excepţiilor nejustificate, s-ar putea colecta la PIB alte 2,9 procente.

"Este deci vorba de patru procente din PIB economii la cheltuieli care înseamnă diminuare la deficit din doar două probleme mari şi late. Problema nu se poate rezolva pocnind din degete pentru că atunci când încerci să corectezi nişte abuzuri te loveşti de justiţie, iar atunci când vrei să corectezi o lipsă de colectare corectă a fondurilor la buget te loveşti de ANAF şi de conduita românilor de a se conforma", a susţinut Andreea Paul-Vass.

Consilierul pe probleme economice al premierului a mai spus că punctul de pensie se stabileşte în funcţie de argumente economice, dar în România, vreme de 20 de ani, a fost stabilit pur politic.

"De aici acel decalaj între punctul de pensie, dinamica pensiilor reale, dinamica salariilor din economie, a productivităţii şi a creşterii economice. Acest decalaj este uriaş şi a luat amploare din 2008. Deci trebuie făcut ceva. Indiferent că era criză economică sau nu, o decizie trebuia să se ia", a mai spus Vass.

La rândul său, consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, la aceeaşi dezbatere privind sistemul de pensii din România, că măsura de reducere cu 15 la sută a pensiilor stabileşte un echilibru şi evită colapsul pe termen scurt, dar nu rezolvă problema sistemului de pensii.

El a mai arătat că din totalul persoanelor care au ieşit la pensie, doar 1,8 milioane au contribuţie completă, iar 2,2 milioane s-au pensionat anticipat sau pe caz de boală. Consilierul prezidenţial a atras atenţia că dintre aceştia 900.000 au pensie de invaliditate.

"Sunt mai mulţi cu stagiu incomplet decât cu stagiu complet. Şi asta spune ceva despre impasul în care a ajuns sistemul de pensii", a adăugat consilierul prezidenţial.

Lăzăroiu a afirmat că abuzurile şi fraudele care s-au făcut de-a lungul timpului în sistemul de pensii au fost rezultatul unei complicităţi între politicieni, între funcţionari publici, între cei care s-au pensionat şi medici.

"A existat timp de 20 de ani această complicitate şi a făcut posibile aceste abuzuri. Nu se ştie câţi au fraudat sistemul, dar acest lucru trebuie verificat. Măsura de scădere cu 15 la sută stabileşte un echilibru şi evită colapsul pe termen scurt, dar nu rezolvă problema. Este nevoie de o analiză şi de o corecţie a sistemului", a conchis Lăzăroiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vass: Plata corectă a taxelor, eliminarea pensiilor de invaliditate ilegale reduc cu 4% cheltuielile.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vass: Plata corectă a taxelor, eliminarea pensiilor de invaliditate ilegale reduc cu 4% cheltuielile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei