Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mai 2010 - Anul XV, nr. 108 (4399)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jurnalistul american John Head a susţinut la Câmpulung Moldovenesc o conferinţă despre propria sa luptă cu depresia

Jurnalistul şi scriitorul american John Head a susţinut, ieri, la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, conferinţa "Eu şi sănătatea mintală", în care a vorbit despre propria experienţă în lupta cu depresia, cu care s-a confruntat timp de 20 de ani.

În cadrul expunerii, la care au asistat şi pacienţi ai spitalului, jurnalistul american a explicat că, în perioada când era editor şi scria despre sănătatea mintală, a descoperit că oamenii răspundeau pozitiv când erau prezentate poveştile şi experienţele altor persoane pentru că cititorii înţelegeau că oricine se putea confrunta cu o problemă de sănătate mintală şi a subliniat că n-ar fi fost onest din partea lui să spună doar poveştile altora, dacă ar fi păstrat tăcerea asupra propriei experienţe.

Head a spus că s-a confruntat cu depresia timp de 20 de ani şi că în perioada respectivă credea despre sine că este "un om rău şi slab", că tot ce i se întâmpla era din vina sa, şi a început să ascundă problemele cu care se confrunta, deşi oamenii din jurul său erau îngrijoraţi.

 

Boala i-a afectat viaţa de familie

"Reacţia mea a fost că, cu cât aveam mai mare nevoie de ajutor, cu atât doream mai puţin să-i las pe ceilalţi să mă ajute", a explicat John Head, arătând că perioadele în care se simţea bine deveneau tot mai scurte şi începuse să creadă că perioadele de recădere aveau să devină permanente.

Head a arătat că, în perioada depresiei, viaţa sa devenise dificilă, la fel ca şi munca sa de jurnalist, în condiţiile în care trebuia să vină în contact cu multe persoane şi amâna până în ultimul moment să-i intervieveze pentru a-şi scrie articolele şi că, deşi în perioada respectivă îşi făcea munca foarte bine şi a fost răsplătit cu premii, din cauza bolii nu se mai putea bucura de aceste recunoaşteri ale muncii sale pentru că avea impresia că nu le merită.

Jurnalistul a mai spus că boala sa i-a afectat viaţa de familie şi relaţia cu cei trei fii ai săi, iar la un moment dat singurele trăiri emoţionale pe care aceştia le vedeau la el erau legate de furie.

Head a mărturisit că ajunsese să creadă că familia s-ar fi putut descurca mai bine fără prezenţa sa în casă, însă nu-şi dorea ca fiii săi să crească fără tatăl lor, aşa cum i s-a întâmplat şi lui, dar a venit şi momentul în care a decis să se mute o perioadă ţinând în tot acest timp legătura cu copiii săi.

El a povestit că depresia se accentuase şi suferea atât de mult încât credea că singura eliberare nu putea veni decât odată cu sinuciderea, arătând că la un moment dat chiar a intenţionat să-şi ia viaţa, dar că nu şi-a dus gestul până la capăt pentru că s-a gândit la fiii săi, la familia sa.

 

A doua şansă de viaţă

"M-am gândit că în lume sunt milioane de oameni care ajung în acel punct de cotitură când îşi contemplă viaţa şi sunt pregătiţi să şi-o ia. Eu am avut norocul să depăşesc acel moment, însă prea mulţi oameni reuşesc să facă acest lucru", a spus John Head, subliniind că după acel moment a hotărât să caute sprijin din partea profesioniştilor şi că, din fericire, avea asigurare medicală şi a găsit un medic psihiatru care a dorit să-l ajute după ce a văzut problemele cu care se confrunta.

"Am început o călătorie care mi-a dat o a doua şansă de viaţă. Eram recunoscător pentru felul în care s-a schimbat relaţionarea cu fiii mei, puteam să fac lucruri pentru ei şi împreună cu ei cu drag şi cu prietenie", a explicat scriitorul american, subliniind că experienţa sa personală a fost împărtăşită în cartea sa "Stând în umbră".

Vorbind despre sistemul de sănătate mintală din SUA, John Head a spus că acolo s-a dezvoltat foarte mult conceptul de externalizare a acestor servicii medicale, iar în condiţiile reducerii paturilor în spitalele de psihiatrie s-a pus accentul pe serviciile comunitare, pe tratamentul comunitar.

El a mai spus că în SUA există foarte multe organizaţii care sprijină şi lucrează în numele persoanelor cu probleme de sănătate mintală, dar şi oameni care se implică şi propun proiecte şi politici în domeniul sănătăţii mintale.

"E important ca şi aici să existe cât mai multe organizaţii care să lupte pentru drepturile acestor persoane", a subliniat John Head.

Medicul psihiatru sucevean Alexandru Paziuc a declarat corespondentului MEDIAFAX că jurnalistul şi scriitorul american John Head a acceptat să conferenţieze la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc fiind impresionat de activitatea şi rezultatele colectivului acestei unităţi spitaliceşti şi de proiectele iniţiate la Câmpulung Moldovenesc în domeniul psihiatriei sociale şi de reabilitare a persoanelor cu dizabilităţi psihice şi integrarea lor în comunitate.

Paziuc a spus că o astfel de conferinţă este utilă pentru opinia publică pentru că depresia este o boală a cărei incidenţă este în creştere, iar oamenii nu cunosc îndeajuns ce înseamnă această boală şi că poate fi tratată.

Scriitorul John Head este membru în comitetul consultativ al Programului pentru burse pentru jurnalişti de la Centrul Prezidenţial Carter din SUA.

Experienţa sa profesională include peste 20 de ani de carieră ca jurnalist la Detroit Free Press, USA Today, şi Atlanta Journal Constitution, iar în prezent este senior editor la o companie de sănătate comportamentală din San Rafael - California.

Prima sa carte, "We were the Land`s: Biography of a homeplace", a fost declarată drept cea mai bună carte de memorii a anului 1999 de către Asociaţia Scriitorilor din Georgia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jurnalistul american John Head a susţinut la Câmpulung Moldovenesc o conferinţă despre propria sa luptă cu depresia.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Jurnalistul american John Head a susţinut la Câmpulung Moldovenesc o conferinţă despre propria sa luptă cu depresia5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei