Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 apr 2010 - Anul XV, nr. 85 (4376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: În trei săptămâni definitivăm normativele de personal pentru poliţiile locale

Ministrul Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, la reuniunea Comitetului interministerial pentru descentralizare, că instituţia pe care o conduce se pregăteşte ca în trei săptămâni să definitiveze normativele de personal pentru poliţiile locale, urmând să propună modificări în baza bugetului.

Vasile Blaga a arătat, ieri, stadiile în care se află o serie de ministere în ceea ce priveşte descentralizarea.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a menţionat că, în ceea ce priveşte înfiinţarea poliţiilor locale, proiectul legii este în dezbatere în Senat, însă speră ca în aproximativ o săptămână acesta să fie definitivat. Blaga a precizat că se pregăteşte, în trei săptămâni, să definitiveze şi normativele de personal pentru poliţiile locale, urmând ca pe noua construcţie bugetară să vină şi cu modificări la noul proiect de lege, "în sensul în care vom reveni la acea gândire din 2007, cu 51 la sută din cheltuieli suportate de administraţiile publice locale, iar 49 la sută suportate de Guvern, dar cu standarde clare de cost, de această dată".

Totodată, Vasile Blaga a mai arătat că, în două săptămâni, vor fi gata şi standardele de cost pentru Evidenţa Populaţiei.

Ministrul a mai prezentat şi situaţia descentralizării în educaţie, sănătate, agricultură, cultură şi transport.

În ceea ce priveşte educaţia, Blaga a arătat că au fost aprobate standardele de cost pentru cheltuielile salariale şi că s-au respectat cerinţele aleşilor locali.

În sănătate, rămâne termenul de 1 iulie pentru realizarea transferului managementului asistenţei medicale acordate în spitale către autorităţile publice locale şi, respectiv, Primăria Municipiului Bucureşti. Vasile Blaga a menţionat că, deşi standardele de cost din sănătate nu iau în considerare standardele de funcţionare a echipamentului medical, crede că "s-a deschis pârtia", luni, după ce Guvernul a aprobat proiectul Legii educaţiei.

Referitor la domeniul agriculturii, Blaga a arătat că nu a fost promovat proiectul descentralizării în forma propusă, ci doar parţial, pe etape. El a mai spus că nu au fost transferate competenţe, astfel că standardele de cost şi de calitate nu au fost calculate. Ministrul a precizat că nu se transferă competenţe fără implicarea surselor în aceste activităţi.

La capitolul transporturi, Blaga a anunţat că nu s-au descentralizat competenţe administrative şi nu a fost realizat transferul de patrimoniu, cu o singură excepţie - zona liberă Sulina Port. Ministrul a mai spus că, prin adresa 255 din 3 februarie 2010, Ministerul Transporturilor a arătat că, pe termen scurt şi mediu, nu poate descentraliza nici o activitate, în contextul în care sunt şi probleme cu administraţiile publice locale, care nu vor să preia unele porturi.

Blaga a mai menţionat că nu a primit, deocamdată, "intenţii din partea Ministerului Mediului vizavi de descentralizare", dar că le aşteaptă.

Guvernul şi administraţia locală nu vor reuşi să deruleze programul de descentralizare dacă Ministerul Finanţelor nu înţelege că trebuie să aibă o altă abordare faţă de acest proces şi nu va avea deschiderea de a discuta despre susţinerea financiară a măsurilor aferente, consideră premierul Emil Boc

El a lansat acest avertisment ieri, la reuniunea Comitetului tehnic interministerial pentru descentralizare, în contextul în care discuta despre rolul important al Ministerului Administraţiei în derularea programului de descentralizare.

"O componentă structurală importantă de reformă este şi coordonarea procesului de descentralizare la nivelul Guvernului (de către Ministerul Administraţiei - n.r.), dar în parteneriat şi cot la cot cu Ministerul Finanţelor, care trebuie să înţeleagă că dacă nu are o altă abordare şi dacă nu va avea deschiderea necesară să discute soluţii care să vizeze şi resursele financiare, noi toţi cei de aici vorbim la masă degeaba. Fără resursele financiare aferente, atât câte sunt, transparent alocate şi în funcţie de competenţe, niciodată descentralizarea nu se va realiza", a spus Boc.

El a asigurat că orice proiect privind transferul de atribuţii de la autoritatea centrală către comunitatea locală va include şi finanţarea necesară.

Premierul a susţinut aceste declaraţii avându-l alături la masă pe ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care nu a reacţionat, ci a continuat să studieze un set de hârtii aflate în faţa sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: În trei săptămâni definitivăm normativele de personal pentru poliţiile locale.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: În trei săptămâni definitivăm normativele de personal pentru poliţiile locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei