Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ecografie cu substanţă de contrast, pentru prima dată la UMF

Zeci de medici din România au participat sâmbătă şi duminică, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, la primul curs de ecografie cu substanţă de contrast realizat de iniţiatorii metodei în Canada şi Europa, mulţi bolnavi beneficiind de aceste investigaţii gratuit.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a demarat, în premieră, o serie de trei cursuri de ecografie cu substanţă de contrast, cea mai nouă tehnică din acest domeniu, destinat medicilor ecografişti.

Primul curs a avut loc în perioada 10 - 11 aprilie 2010, aducând în Capitală unii dintre cei mai cunoscuţi profesori, doctori şi cercetători la nivel mondial din zona ultrasonografiei.

Este vorba despre Peter N. Burns, profesor al Universitatii din Toronto, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători şi inventatori pe plan mondial din domeniul ultrasonografiei. Ideilor acestuia s-au concretizat în invenţii adoptate de majoritatea constructorilor de aparate de ecografie.

În deschiderea conferinţei de presă de duminică, Burns a fost prezentat drept "cercetătorul aflat în «pole-position» în domeniul descoperirii unui sistem de dirijare a microbulelor destinate distrugerii celulelor canceroase şi care acţionează controlat asupra tumorilor".

Tot pentru primul curs au fost prezenţi doi dintre membrii comitetului care stabileşte liniile directoare în ecografia cu substanţă de contrast la nivel european, respectiv Fabrizio Calliada, profesor la Universitatea din Pavia şi Mirko D’Onofrio, profesor la Universitatea din Verona.

Ecografia cu substanţă de contrast este o metodă de investigaţie neinvazivă, mai exactă decât ecografia clasică. "Orice pacient doreşte siguranţă în diagnosticarea diferitelor formaţiuni tumorale descoperite, mai ales la nivelul ficatului, pancreasului, rinichiului, sânului sau vaselor, trebuie să solicite această metodă", a explicat Peter N. Burns. Mai mult, această metodă poate fi folosită şi la copii.

Substanţa de contrast folosită în ecografie are mult mai puţine reacţii adverse decât cea utilizată în tomografie, deoarece nu conţine iod şi, în plus, se poate folosi şi la pacienţii cu insuficienţă renală. Un alt avantaj faţă de tomografie este lipsa iradierii, au mai spus specialiştii.

Date din literatura de specialitate arată evidenta superioritate a ecografiei cu substanţă de contrast faţă de tomografia computerizată sau RMN, în special în caracterizarea unor tumori hepatice şi pancreatice.

Profesorul român Adrian Săftoiu, rector al UMF Craiova, a confirmat, duminică, faptul că această metodă este foarte importantă, mai ales în diagnosticul cancerului de ficat, pancreas, rinichi şi afecţiuni genitale.

"Ecografia cu substanţă de contrast este mai ieftină şi nu este toxică, substanţa administrată eliminându-se prin respiraţie şi nu prin urină. Sunt foarte puţine reacţii adverse, cam cinci la un milion. Din păcate, CNAS nu decontează această substanţă, iar bolnavii trebuie să plătescă pentru ea cam 25-30 de euro. Sunt investigate tumorile foarte vascularizate şi prin diagnostic se poate opri vascularizarea acestia", a spus rectorul UMF Craiova.

Cursul început în prezent va continua cu alte două ediţii în toamnă şi în primăvara lui 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ecografie cu substanţă de contrast, pentru prima dată la UMF.
 Vizualizări articol: 1308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Ecografie cu substanţă de contrast, pentru prima dată la UMF4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei