Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2010 - Anul XV, nr. 79 (4370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moţiunea simplă pe tema educaţiei va fi dezbătută astăzi în plenul Senatului

Plenul Senatului urmează să dezbată, astăzi după-amiază, moţiunea simplă pe tema educaţiei, iniţiată de 41 de senatori ai PNL şi PSD, în care este criticat proiectul de lege propus de MECTS, apreciindu-se că este necesară elaborarea unui alt act normativ în domeniu.

Dezbaterea moţiunii cu tema "Educaţia - de la supravieţuire la colaps", semnată de 41 de senatori, figurează la primul punct al ordinii de zi a şedinţei de astăzi a Senatului, programată să înceapă la ora 15.00.

Printre semnatarii moţiunii se numără Gabriel Berca, senatorul care şi-a anunţat marţi demisia din PNL, precizând că se va înscrie în PDL. Acesta ar avea posibilitatea să-şi retragă adeziunea la moţiune înainte de începerea dezbaterilor.

Moţiunea simplă a fost depusă în 31 martie la Senat, liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, mulţumind atunci senatorilor PSD care au semnat textul, astfel încât să se realizeze numărul de 35 de adeziuni necesar pentru iniţierea acesteia. De asemenea, el a ţinut să îi mulţumească senatorului PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al învăţământului, pentru "corectele observaţii şi rectificări" pe textul iniţial al moţiunii.

Semnatarii moţiunii simple pe tema educaţiei spun că acest demers este un apel la trezirea conştiinţei întregii clase politice, cerând elaborarea unei noi Legi a învăţământului şi susţinând că drumul pe care a pornit actualul Guvern în domeniul educaţiei s-a încheiat. Potrivit textului moţiunii simple pe Educaţie, iniţiatorii anunţă că înaintează moţiunea cu privire la agravarea crizei din învăţământul românesc "ca urmare a lipsei de viziune strategică, a lipsei de transparenţă şi de capacitate managerială ale Guvernului Boc".

"Cifrele din sistemul Educaţiei ilustrează, domule Funeriu, (...) tabloul exact al incapacităţii dumneavoastră de a susţine domeniul pe care temporar şi în mod dezastruos îl gestionaţi, incapacitatea domnului Emil Boc de a conduce corect acest guvern (...). După ignorarea cu bunǎ ştiinţǎ a Pactului pentru Educaţie, autorii noii Legi a Educaţiei şi, nu în ultimul rând, preşedintele Traian Bǎsescu (al cărui interes pentru Educaţie este doar mimat), continuǎ sǎ susţină cu ipocrizie cǎ doresc restructurarea din temelii a acestui domeniu şi cǎ reforma învăţământului, în viziunea domniilor lor, va scoate România din crizǎ. Nimic mai fals", se arată în textul moţiunii depuse de liberali cu ajutorul PSD.

Iniţiatorii moţiunii transmit guvernanţilor că, în opinia lor, "drumul pe care a pornit actualul Guvern în domeniul educaţiei s-a încheiat".

"Domnule ministru Funeriu, direcţia în care doriţi să duceţi Educaţia este greşită. Reforma pe care o duceţi dumneavoastră şi Guvernul din care faceţi parte este greşită. Acţiunile şi politicile din domeniul educaţiei se rezumă la disponibilizările a 15.000 de cadre didactice - o acţiune aberantă, salarii mai mici, diminuarea resurselor şi a investiţiilor din educaţie, lansarea unui proiect de lege a educaţiei care rămâne sub nivelul nevoilor României şi în discordanţă cu practica europeană şi care va aduce daune elevilor, studenţilor, dascălilor şi familiilor de cetăţeni români", spun semnatarii moţiunii pe educaţie.

Pe de altă parte, iniţiatorii îi spun ministrului Funeriu că "poate că profesorii nu vor muri de foame", dar, în mod sigur, sub conducerea sa "înţeleaptă", "Educaţia va fi împinsă la moarte sigură".

"Un proiect de lege a educaţiei care politizează, birocratizează şi subminează Educaţia. Cu totul altul era spiritul Pactului Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008 de toate partidele parlamentare. Câte dintre aceste principii se regăsesc, domnule prim-ministru, în acest nou proiect de lege a educaţiei, elaborat într-o manieră total netransparentă şi pentru care acordaţi un timp de dezbatere atât de scurt? Consideram că aţi invocat Pactul pentru Educaţie pentru a vă legitima demersul într-o manieră politicianistă şi că aţi recurs la aceste două săptămâni pentru că, în realitate, nu doriţi un dialog serios, nici cu sindicatele din învăţământ, nici cu partidele parlamentare şi nici cu reprezentanţii societăţii civile", spun reprezentanţii Opoziţiei.

Ei spun că doresc să creadă că "un ministru de talia" lui Funeriu este conştient de faptul că "şi-a asumat un mare risc în privinţa acestui proiect, neacceptat tocmai de cǎtre acei factori asupra cǎrora efectele legii se repercuteazǎ în mod direct – sindicate, rectori, pǎrinţi, studenţi, elevi".

"Proiectul legii educaţiei, în concepţia Guvernului Boc, este o probǎ de diletantism, lipsit de viziune şi perspectivă, este un colaj peticit, care amestecă termeni juridici cu improvizaţii de psihologie, pedagogie şi management, fără a ţine seama de tradiţia şcolii româneşti şi în total dezacord cu realitatea sistemului, cu specificul naţional, cu nevoile societăţii româneşti şi, nu în ultimul rând, cu recomandările UE în domeniu. Apar multe inconsecvenţe, confuzii conceptuale, contradicţii, care creeazǎ ambiguitǎţi nedorite. (...) Aplicarea legii necesitǎ 136 de hotǎrâri de guvern", se menţionează în textul moţiunii.

În finalul textului, liberalii nu solicită concret demiterea lui Funeriu, ci spun că "trebuie subliniatǎ necesitatea elaborǎrii unui alt proiect de lege al Educaţiei - de cǎtre persoane cu înaltǎ competenţǎ - şi care sǎ ţinǎ seama de interesul public".

Conform Regulamentului, o moţiune simplă se adoptă cu votul secret al majorităţii senatorilor. Moţiunile simple adoptate se publică în Monitorul Oficial şi sunt obligatorii pentru Guvern şi membrii săi, precum şi pentru celelalte persoane vizate.

Din totalul de 137 de senatori, PNL are 22 de parlamentari, iar PSD+PC - 42, număr insuficient pentru adoptarea moţiunii simple.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moţiunea simplă pe tema educaţiei va fi dezbătută astăzi în plenul Senatului.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moţiunea simplă pe tema educaţiei va fi dezbătută astăzi în plenul Senatului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei