Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apărare

România, invitată să participe la sistemul antirachetă, cu componente pe teritoriul său

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.
Băsescu a precizat că mesajul lui Obama a fost adus la Bucureşti de subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor, cu care a avut o întrevedere în cursul dimineţii de ieri.
El a menţionat că propunerea SUA a fost aprobată de CSAT.
"În şedinţa de astăzi (ieri - n.r.), CSAT a aprobat propunerea părţii americane privind participarea României la sistemul antirachetă. Pe teritoriul naţional vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare ca elemente componente ale sistemului", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României.
"Pentru materializarea deciziei, în perioada imediat următoare vor fi iniţiate negocieri bilaterale pentru încheierea acordurilor necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României. Parlamentul României va fi cel care va aproba acordurile care vor fi negociate în perioada următoare", a menţionat Băsescu.
El a opinat că decizia luată ieri de CSAT este extrem de importantă în consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar că cel mai mare câştig al României este creşterea nivelului de securitate.
"Decizia pe care am luat-o astăzi este extrem de importantă în consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar cel mai important lucru pe care l-am făcut astăzi la capătul unei perioade îndelungate de discuţii cu partenerul american este acela că această decizie şi operaţionalizarea sistemelor cresc foarte mult nivelul de securitate al României. Este cel mai mare câştig pe care îl avem. România nu era protejată împotriva unor eventuale lovituri cu rachete balistice", a adăugat preşedintele Băsescu.
Şeful statului a ţinut să precizeze că dezvoltarea sistemului antirachetă nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse.

 

Potrivit calendarului, sistemul antirachetă va fi operaţional din 2015

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după şedinţa CSAT, că, potrivit calendarului convenit cu partea americană, sistemul antirachetă va fi operaţional pe teritoriul ţării noastre începând cu anul 2015.
"Calendarul convenit cu partea americană vizează operaţionalizarea facilităţilor de pe teritoriu ţării noastre începând cu anul 2015", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele american Barack Obama a anunţat în septembrie că Washingtonul a renunţat la planurile administraţiei Bush privind instalarea unui scut antirachetă în Europa Centrală, în urma reevaluării ameninţărilor din partea Iranului. Scutul antirachetă era format dintr-un radar ce urma să fie instalat în Cehia şi zece interceptoare de rachetă, amplasate în Polonia, proiect pe care Rusia l-a considerat drept o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

 

Blaga: Amplasarea scutului antirachetă în ţara noastră, o victorie a diplomaţiei româneşti

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că amplasarea scutului antirachetă în România este o victorie a diplomaţiei româneşti şi reprezintă o nouă etapă de colaborare cu NATO şi Statele Unite ale Americii.
Blaga a subliniat că scutul nu este îndreptat împotriva nimănui, ci contribuie la securitatea naţională.
Întrebat dacă amplasarea scutului ar putea afecta relaţiile României cu Rusia, Blaga a spus că exclude această posibilitate, deoarece pe teritoriul României vor exista numai "vectori de interceptare".

 

Paşcu despre scutul antirachetă: Probabil că Rusia va obiecta la această chestiune

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, a afirmat, ieri, că probabil că Federaţia Rusă va obiecta la decizia României privind scutul antirachetă, după cum a obiectat şi în cazul amplasării în Polonia.
"Singura chestiune este că noi nu avem enclave ruseşti pe teritoriul nostru, cum se întâmplă în zona respectivă cu Kaliningradul şi, ca atare, cred că ecuaţia ar trebui să fie mai simplă, însă nu mă aştept la o acceptare, deşi bănuiesc, fără să am date, că totuşi o anumită consultare între ruşi şi americani a existat pe acest subiect", a declarat Paşcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, invitată să participe la sistemul antirachetă, cu componente pe teritoriul său.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
România, invitată să participe la sistemul antirachetă, cu componente pe teritoriul său5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei