Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.
Alte măsuri analizate de Guvern sunt integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi "reintegrarea profesională a celor apţi de muncă", modificarea procedurii de stabilire şi calcul a valorii punctului de pensie, plata pensiilor de invaliditate şi urmaş din Fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în cazul drepturilor rezultate din astfel de accidente.
Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Documentul, semnat de ministrul Muncii, relevă că în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor de pensionari şi Consiliului Legislativ, precum şi în urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate şi înregistrate modificări la proiectul de lege.
"Astfel, din dorinţa îmbunătăţirii conţinutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma înaintată Parlamentului în vederea asumării de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contribuţiei de asigurări sociale; Descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi reintegrarea profesională a celor apţi de muncă; Integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat ce funcţionează în cadrul cultelor recunoscute prin lege, în baza principiului obligativităţii", se arată în documentul guvernamental obţinut de MEDIAFAX.
Documentul prevede şi "plafonarea bazei lunare de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale la 5 salarii medii brute", revenindu-se astfel la sistemul din urmă cu trei ani.
Legislaţia în vigoare stabileşte că baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale este constituită din venitul brut realizat lunar sau salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.
Prevederea a fost stabilită de Guvern în 2007, odată cu abrogarea articolului care stabilea la acea dată că baza de calcul nu poate depăşi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.
Sursele citate au arătat că toate aceste prevederi au fost deja analizate la nivelul Guvernului, dar urmează să mai fie discutate între Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că discuţiile asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii vor începe imediat după adoptarea de către Parlament a bugetului pe 2010.

 

Florin Chilian: O idee profund nefericită

Cântăreţul Florin Chilian a declarat pentru MEDIAFAX că ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele din drepturi de autor sau contracte de colaborare este o idee "profund nefericită", care va transforma ţeapa la plata impozitelor într-un sport naţional.
"În situaţia în care fiecare dintre noi ne-am pune întrebarea unde se duc banii noştri, ar trebui să nu mai plătim asta până nu ni se dă un raport complet pentru unde se duc banii noştri", a spus Florin Chilian.
"Ideea asta mi se pare profund nefericită, dar asta nu ne dă decât ideea exactă a stării de cadavru în ceea ce priveşte statul român. România e închisă - cineva a încuiat-o şi a aruncat cheia. Noi nu mai avem domenii strategice care să aducă bani la buget", a mai spus el.
De asemenea, el a subliniat faptul că nivelul vânzărilor în industria muzicală a scăzut "teribil de mult". "Artiştii nu o duc foarte bine, decât cei care sunt atârnaţi pe lângă vreo figură marcantă din Guvern. O să le fie foarte greu".
Chilian a mai spus că "ţeapa la plata impozitelor" o să se constituie, în acest caz, într-un sport naţional. "De acum înainte cred că o să devin campion naţional şi olimpic la tras ţeapa. Nu mai e nimic de făcut", a spus acesta.

 

Sergiu Nicolaescu: Nu e normal

Cineastul Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, a declarat pentru MEDIAFAX, privind deducerea contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) din veniturile pe drepturi de autor, că acest lucru nu este normal, neexistând nici o legătură între CAS şi creaţie.
"Ce legătură are cu CAS-ul creaţia? Nu e nici o legătură pe lumea asta", a spus Nicolaescu.
"Mă voi lupta pe linia mea", a spus Sergiu Nicolaescu, precizând că este preşedintele Comisiei de Cultură din Senat. "Astea sunt invenţii să scoată cât mai mulţi bani", a mai spus cineastul şi senatorul PSD.



Vlădescu este de acord, "în principiu", cu introducerea CAS pentru drepturi de autor

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat ieri că este de acord "în principiu" cu introducerea CAS pentru drepturi de autor, afirmând că toţi beneficiarii de venituri salariale trebuie să contribuie la asigurările sociale şi de pensii.
"Faptul că un venit salarial din muncă este supus impozitării pentru pensii şi asigurări sociale mi se pare normal. În principiu sunt de acord cu această măsură", a afirmat Vlădescu la dezbaterile din comisiile parlamentare pe tema bugetului pe 2010.
El nu a precizat o dată la care ar putea fi introdusă această măsură şi a menţiona că este nevoie de intrarea în vigoare a legii pensiilor.



Dorina Lazăr: Dacă este vorba de un an de criză, accept tot felul de taxe, dar să se aplice tuturor

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon din Capitală, a declarat, referitor la discuţia despre impunerea plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor sau contracte de colaborare, că acceptă, într-un an de criză, taxele aferente situaţiei economice.
"Dacă este vorba de un an de criză, accept tot felul de taxe", a spus aceasta. "Vreau doar ca lucrurile care mi se aplică mie să se aplice tuturor categoriilor şi toată lumea să facă toate eforturile să ieşim din criză", a mai declarat Dorina Lazăr.

 

Moculescu: Să ieşim în stradă şi să demonstrăm

Compozitorul Horia Moculescu a declarat pentru MEDIAFAX că modificarea actualului regim al drepturilor de autor prin ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele din drepturi de autor sau contracte de colaborare este o ruşine din partea Guvernului.
"Mi se pare normal să apeleze la acest tezaur inegalabil pe care-l reprezintă câştigurile oamenilor din creaţie. Mi se pare normal ca Guvernul să apeleze la o «soluţie salvatoare», lovind cu străşnicie în mogulii artelor. Este singura soluţie care ne mai salvează... Mă mir că nu s-au gândit la această variantă mai demult", a declarat Horia Moculescu.
"Eu mă gândesc să-mi consum toate minutele şi să-mi convoc toţi colegii, iar în prima zi frumoasă să ieşim şi să demonstrăm", a mai spus compozitorul. "E o ruşine", a concluzionat acesta.



Ciutacu: În an de criză, când se închid instituţii media, intenţia Guvernului este iresponsabilă

Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat pentru MEDIAFAX, cu privire la discuţiile din Guvern pe tema ridicării excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii sociale, că, într-un an de criză, în care se închid instituţii media, intenţia Guvernului este "cel puţin iresponsabilă".
"Este o mizerie care revine periodic la începutul fiecărui an fiscal. Prin metoda tradiţională, se arată, unor categorii socio-profesionale incomode oricărei puteri politice, pisica. Şi mă refer la jurnalişti, la actori şi, în general, la alte meserii liberale care funcţionează pe drepturi de autor şi convenţii civile. Într-un an de criză, în care se închid pe capete instituţii media, intenţia Guvernului este cel puţin iresponsabilă. În alte ţări din lume, la fel de în criză ca şi România sau unele şi mai şi, s-au acordat facilităţi media. La noi, nu doar că nu s-a pus problema de facilităţi, ba chiar se străduiesc din răsputeri să ne îngreuneze activitatea", a declarat Ciutacu.
Totodată, acesta a precizat că ponderea sumelor încasate la buget nu va fi atât de semnificativă. "Am serioase îndoieli că suma pe care o vor încasa bugetele prin eliminarea acestor excepţii şi după colapsul media va fi atât de semnificativă în pondere astfel încât să merite riscul de a obtura libertatea de exprimare", a mai spus redactorul-şef al Jurnalul naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii.
 Vizualizări articol: 750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei