Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2010 - Anul XV, nr. 4 (4295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Taxa fast food va fi percepută începând cu martie 2010, cuantumul urmează să fie negociat cu firmele

Taxa pe fast food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.
Taxa va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.
Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.
Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii.
Sumele colectate din această sursă vor fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate şi vor reprezenta venituri proprii ale ministerului de resort.
Contribuţiile se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii începând cu data de 1 martie 2010, se arată în document.
Taxa va trebui virată lunar până la data de 25 a lunii următoare celei în care produsele au fost livrate sau comercializate pe piaţa internă, într-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătăţii.
Argumentaţia prezentată în document este că, în Europa, din ce în ce mai multă lume este afectată de excesul de greutate şi de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută şi moartea prematură, alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică reprezentând arii prioritare esenţiale în cadrul politicilor UE în materie de sănătate publică.
"Alimentaţia nesănătoasă duce la creşterea îmbolnăvirilor şi implicit la creşterea cheltuielilor de sănătate, reducerea productivităţii, scăderea capacităţii de muncă, scăderea calităţii vieţii, scăderea sperantei de viaţă", se arată în act.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, marţi, că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.
El a spus că a cerut Comisiei de sănătate a ministerului o poziţie faţă de această propunere pentru a stabili cum pot fi aplicate aceste taxe. De asemenea, ministrul a precizat că va discuta şi cu producătorii şi distribuitorii acestor produse în legătură cu modalitate aplicării acestei taxe.

 

Creşterea preţurilor şi plecarea multinaţionalelor

Taxa pe fast food va duce la creşterea preţurilor şi la mutarea activităţii multor multinaţionalelor în alte ţări, ceea ce înseamnă că va creşte importul de astfel de produse, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
"Aceasta este o taxă nebună, este ca şi cum ne învaţă ei acum mersul pe jos sau ce să mâncăm sănătos. Orice aliment consumat în exces este dăunător, dacă punem o taxă ca să descurajăm cumpărarea unor produse este o nebunie. Vor să distrugă industria alimentară", a precizat Frumosu.
Liderul sindical s-a arătat nemulţumit de faptul că acest proiect este deja elaborat, iar reprezentanţii Guvernului vor să discute cu partenerii sociali "abia acum, în al 12-lea ceas".
Liderul sindical este de părere că această măsură va avea repercusiuni negative asupra industriei şi asupra consumatorului, pentru că orice taxă în plus o va plăti consumatorul. "Degeaba spun ei că o vor plăti producătorii şi distribuitorii, ea se va regăsi în preţ, va conduce obligatoriu la creşterea preţurilor şi la scăderea vânzărilor", a spus Frumosu.
Din cauza acestei taxe, Dragoş Frumosu este de părere că societăţile mici se vor închide şi va creşte numărul de şomeri, ceea ce va duce la importul de produse.
"Mi-e teamă că multe multinaţionale îşi vor muta activitatea în alte ţări, unde fiscalitatea e mai redusă", a adăugat Frumosu.

 

Boc evită să comenteze introducerea taxei fast food

Premierul Emil Boc a evitat, ieri, să comenteze intenţia Ministerului Sănătăţii de a introduce taxa pentru produse fast food, arătând doar că el nu este un om vicios şi că "suma viciilor este constantă".
Solicitat, ieri, de jurnalişti să comenteze intenţia Ministerului Sănătăţii de a introduce taxa pe produse fast-food, Boc a evitat un răspuns.
"După cum vedeţi, nu sunt un om vicios sau suma viciilor este constantă. Nu mă pronunţ până nu am toate informaţiile necesare", a spus Boc.
Ulterior, Emil Boc a declarat că Guvernul nu a luat încă în discuţie intenţia ministrului Sănătăţii de a introduce această taxă, proiectul fiind încă supus dezbaterii publice.
Întrebat din nou de ziarişti cum comentează intenţia ministrului Sănăţii, Cseke Attila, de a introduce o taxă pe produse fast-food şi pe dulciuri, Boc a răspuns: "Vedeţi de ce nu îmi plac? Am mai slăbit. Repet, nu am discutat acest proiect, este supus dezbaterii publice. Mă voi pronunţa în urma discuţiilor care vor apărea pe marginea proiectului şi vom lua o decizie. Importantă este dezbaterea în acest moment".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxa fast food va fi percepută începând cu martie 2010, cuantumul urmează să fie negociat cu firmele.
 Vizualizări articol: 380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxa fast food va fi percepută începând cu martie 2010, cuantumul urmează să fie negociat cu firmele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei