Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 dec 2009 - Anul XIV, nr. 288 (4274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiză

Bucuria penibilă

Bucuria ţopăită a liderilor PSD şi PNL, afişată fără nici o reţinere sau chibzuială după exit-poll-uri, arată că "revoluţia bunului simţ" este o glumă proastă în gura prezidenţiabililor de la noi. În mai puţin de 24 de ore, toţi cei care susţineau că au învins împreună se dovedesc a fi fost penibili.
Trei institute de sondare îl arătau pe Mircea Geoană, duminică seară, câştigător al prezidenţialelor şi doar unul pe Traian Băsescu, dar la o diferenţă mică. Liderii PSD şi PNL, în frunte cu Geoană şi Antonescu, au renunţat la orice prudenţă şi au început să se bucure exagerat. Traian Băsescu a declarat, însă, că îi asigură pe români că a câştigat alegerile, adăugând că sondajele reale de la ora 19.00 arătau că l-a depăşit pe Mircea Geoană.
Social-democraţii au destupat, la 21.00, sticlele de şampanie, cadou de la Gigi Becali. Ovaţiile susţinătorilor de la PSD, PC şi PNL în haine roşii, albastre şi galbene, se împleteau cu lacrimile susţinătoarelor. Geoană a ţopăit, a râs, a trimis bezele, a făcut semnul victoriei, a felicitat mulţimea strânsă la Kiseleff, şi-a pupat soţia - "Mihaela, dragostea mea!" - şi copiii, a vorbit, prin camerele de luat vederi, cu mama lui, aflată în faţa televizorului, şi cu tatăl lui, aflat în ceruri. A spus că e o zi mare pentru democraţie şi a adăugat că speră ca Băsescu să treacă peste supărare şi să cedeze puterea democratic. I-a mulţumit "lui Crin" şi liberalilor, fără de care nimic nu s-ar fi putut întâmpla. Alături de Geoană, alţi lideri PSD s-au grăbit să anunţe câştigarea scrutinului, Adrian Năstase şi Ion Iliescu dovedindu-se nu la fel de lipsiţi de măsură, dar teribil de pofticioşi în a semna certificatul de deces politic al lui Băsescu.
Festivalul pupăturilor şi îmbrăţişărilor a continuat la PNL, unde Antonescu, Orban şi ceilalţi au intrat în hora lipsei de chibzuinţă.
PDL a început rapid numărătoarea paralelă, Adriean Videanu anunţând, în ritm alert, evoluţia centralizărilor de date care proclamau victoria lui Traian Băsescu. Timp de câteva ore, ieşirile lui Videanu s-au succedat cu cele ale lui Viorel Hrebenciuc, cei doi acuzându-se şmechereşte că încearcă să-şi justifice înfrângerile. La un moment dat, în noapte, Traian Băsescu a tras linie: "Un fleac, i-am ciuruit".
Ieşirile coordonatorului campaniei social-democraţilor au încetat, la PSD începând o şedinţă tensionată. La ora şase, un Viorel Hrebenciuc cu ochii umflaţi de oboseală a anunţat că situaţia nu e roz, ci fraudată. Ultimele speranţe au murit odată cu anunţul de luni dimineaţă al Biroului Electoral Central: Traian Băsescu - 50,43%, Mircea Geoană - 49,57%, după centralizarea voturilor din 95,40% din secţii.
Altfel, bucuria afişată nu este blamabilă, este chiar de înţeles după ani de luptă politică şi după o campanie epuizantă. Dar combinată cu decretarea victoriei fără nici o umbră de dubiu, de reţinere, în condiţiile unui scor extrem de strâns, dovedeşte cel puţin o lipsă flagrantă de decenţă şi prudenţă. Dacă liderii PSD şi PNL ar fi îndemnat la răbdare şi la bucurie reţinută, înfrângerea ar fi putut fi onorabilă. Aşa, nu au făcut decât să-şi dovedească suficienţa, penibilitatea şi, mai ales, limitele.

Cristian FIERBINŢEANU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucuria penibilă.
 Vizualizări articol: 885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Bucuria penibilă4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Din pacate... trimis de
( 8 dec 2009, 12:19:11
Recunosc ca am fost sustinatorul lui Geoana nu al celor presupusi din spatele lui dar din pacate asta e realitatea; nu poti sa te bucuri ca ai castigat doar pe baza unor sondaje . Asta impreuna cu vizita lui la SOV in preziua confruntarii cu Basescu intaresc din pacate eticheta lui Iliescu:un prostanac.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei