Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2009 - Anul XIV, nr. 262 (4248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Streinu-Cercel: Vaccinarea împotriva virusului AH1N1 este recomandată, dar nu obligatorie

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat, vineri, că vaccinarea împotriva virusului pandemic AH1N1 este recomandată, dar nu obligatorie, la fel ca şi în cazul celorlalte campanii de imunizare, precizând însă că responsabilitatea poate face diferenţa în privinţa numărului de îmbolnăviri.
"Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jur împotriva bolii. Repet, responsabilitatea este foarte importantă în această perioadă şi poate face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri", a spus secretarul de stat.
Campania de vaccinare împotriva gripei AH1N1 va începe în 26 noiembrie, iar vaccinul va fi livrat Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a cea a municipiului Bucureşti, iar acestea, la rândul lor, le vor da medicilor de familie şi celor şcolari, după caz, pentru începerea imunizării.
"În caz de necesitate vor fi mobilizate la vaccinare toate categoriile de medici. Pentru limitarea răspândirii virusului am stabilit grupe ţintă: elevii începând cu vârsta de 15 ani şi studenţii din oraşele universitare Iaşi, Bucureşti, Craiova, Cluj, Timişoara, personalul medico-sanitar şi personalul serviciilor esenţiale, respectiv poliţia şi armata. Din 4 ianuarie vor fi vaccinaţi şi elevii cu vârste cuprinse 6 şi 14 ani, a mai spus Streinu-Cercel.
Secretarul de stat a precizat că produsul realizat de Institutul Cantacuzino respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători.
Întrucât modul de producere a vaccinului pandemic este similar cu cel pentru gripa de sezon, reacţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu cele date de vaccinul sezonier, respectiv roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore în cazul persoanelor sensibile, a menţionat Streinu-Cercel.
"Atragem atenţia că orice alt tip de informaţii referitoare la acest subiect sunt rău-voitoare şi vor trebui asumate de cei care le utilizează ca un atac la sănătatea populaţiei", a spus Streinu-Cercel.
El a mai spus că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul se sprijină pe Institutul Cantacuzino de a produce cantitatea necesară de vaccin cu care să poată fi limitată extinderea efectului cu virusul gripal pandemic şi cu cel sezonier.
Streinu-Cercel a adăugat că, până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce aproximativ cinci milioane de doze de vaccin pandemic, urmând ca în 2010 să mai producă încă cinci milioane de doze. Pentru cele 10 milioane de doze vaccin pandemic costurile se ridică la aproximativ 50 de milioane de lei.
"Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi CE, Ministerul Sănătăţii va asigura vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care 5% din personalul serviciilor publice esenţiale - medico-sanitar, personalul care asigura securitatea naţională şi locală, sectoarele economice vitale - şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire şi la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii", a declarat secretarul de stat.
Comitetul naţional pentru gripă a luat decizia ca în România vaccinarea pandemică să fie realizată în cadru organizat, astfel că vaccinul împotriva AH1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis.
"Este o măsură de protecţie suplimentară pentru a ne asigura că vaccinul va ajunge la grupe-ţintă, astfel încât să putem evita în realitate numărul de îmbolnăviri", a spus Streinu-Cercel
De asemenea, secretarul de stat a precizat că până la sfârşitului acestui an va fi încheiată achiziţia de măşti şi materiale dezinfectante.
"Reţelele de epidemiologie şi de boli infecţioase sunt pregătite în acest moment pentru a face faţă situaţiei. Dată fiind aglomeraţia de la Institutul « Matei Balş», am luat decizia de amenaja un spaţiu suplimentar", a spus secretarul de stat.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Streinu-Cercel: Vaccinarea împotriva virusului AH1N1 este recomandată, dar nu obligatorie .
 Vizualizări articol: 1206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Streinu-Cercel: Vaccinarea împotriva virusului AH1N1 este recomandată, dar nu obligatorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei