Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 oct 2009 - Anul XIV, nr. 248 (4234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Personalul didactic nu mai poate primi distincţii în acest an

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a anunţat inspectoratele şcolare judeţene că personalul didactic nu mai poate primi distincţii în acest an, întrucât fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu nu a respectat calendarul privind premierea.
"Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, doamna Oana Badea, a notificat inspectoratele şcolare judeţene că, din cauza nerespectării de către fostul ministru Ecaterina Andronescu a calendarului privind premierea cadrelor didactice performante din învăţământul preuniversitar, MECI nu poate emite, în luna octombrie, ordinul privind acordarea de distincţii personalului didactic îndreptăţit să le primească", se arată într-un comunicat de miercuri al instituţiei.
În documentul trimis inspectoratelor şcolare judeţene sunt prezentaţi paşii pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării i-a făcut până la data de 1 octombrie pentru acordarea distincţiilor "Gheorghe Lazăr".
Astfel, potrivit sursei citate, Ministerul Educaţiei a solicitat şi inspectoratele şcolare judeţene au trimis, în termen, lista cadrelor didactice care au obţinut, în urma evaluării, validarea Consiliului de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În 9 iunie, Direcţia Acreditarea, Evaluarea şi Performanţa în Cariera Didactică a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare judeţene confirmarea existenţei fondurilor pentru plata premiilor aferente distincţiilor. Doar trei judeţe au confirmat posibilitatea acordării distincţiilor "Gheorghe Lazăr", respectiv Covasna (cinci distincţii), Prahova (40) şi Bucureşti (115).
În urma centralizării situaţiilor a fost întocmit ordinul de ministru şi depus la Cabinetul ministrului Ecaterina Andronescu, în aşa fel încât acesta să poată fi semnat până la data de 15 iunie 2009, precizează sursa citată.
"Abia în data de 30 septembrie 2009, fostul ministru Ecaterina Andronescu a semnat ordinul privind acordarea de distincţii şi premii personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat, depăşind cu mult termenul prevăzute de legislaţia în vigoare. În nota MECI se face precizarea că anexele, parte integrantă din OM 5399/30.09.2009, nu sunt ştampilate, ceea ce constituie un viciu în procedura de emitere a unui act administrativ şi, în consecinţă, nu poate produce efecte juridice", se mai arată în comunicatul MECI.
Distincţiile pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar - Diploma "Gheorghe Lazăr", Diploma de Excelenţă şi Adresa de mulţumire publică - se acordă în conformitate cu prevederile Ordinului de Ministru nr. 5435/2006, pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea de distincţii şi premii personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat.
Potrivit articolului 13, alineatul 8, "Ministerul Educaţiei şi Cercetării verifică listele înaintate de inspectoratele şcolare şi elaborează ordinul de acordare a distincţiilor, până la data de 15 iunie". Alineatul 9 al aceluiaşi articol, litera a) prevede că "plata premiilor se va face de unitatea de învăţământ la care sunt (au fost) angajate cadrele didactice beneficiare, din bugetul consiliilor locale/consiliilor judeţene, cu încadrarea în bugetul aprobat şi alocat cu această destinaţie".
"Ministerul Educaţiei recunoaşte calificarea şi profesionalismul cadrelor didactice care au primit validarea consiliilor de administraţie ale inspectoratelor şcolare. Ca urmare, în anul financiar următor, inspectoratele şcolare judeţene vor acorda prioritate profesorilor care au fost validaţi de consiliile de administraţie în cursul acestui an", se mai precizează în acelaşi comunicat.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut, marţi, reprezentanţilor MECI să identifice sursele financiare pentru acordarea distincţiilor "Gheorghe Lazăr" în toată ţara.
"Invocând lipsa fondurilor necesare, fosta conducere a MECI a emis ordinul pentru acordarea premiilor doar pentru trei judeţe, în condiţiile în care acestea ar fi trebuit acordate încă din luna iunie", a spus secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.
FEN a cerut, în 12 octombrie, premierului Emil Boc, ministru interimar al Educaţiei, printr-o scrisoare deschisă, rezolvarea problemelor legate de asigurarea plăţii salariilor, a sporurilor şi premiilor, acordarea a 100 de euro pentru cărţi şi eliminarea concediului de zece zile fără plată, arătând că de modul de soluţionare a acestora depinde declanşarea sau nu a grevei generale.
Guvernul a alocat, săptămâna trecută, 260 de milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar până la sfârşitul anului. Fondurile sunt asigurate din sume defalcate din TVA (170 milioane de lei) şi din Fondul de rezervă (90 milioane de lei), fiind distribuite pentru unităţi de învăţământ din 29 de judeţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalul didactic nu mai poate primi distincţii în acest an.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Personalul didactic nu mai poate primi distincţii în acest an1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei