Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 sep 2009 - Anul XIV, nr. 224 (4210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din cauza eliminării obligaţiei de plată a salariilor pe card cheltuielile Trezoreriei se majorează cu 15 mil.lei

Eliminarea obligativităţii de plată a salariilor pentru bugetari prin carduri bancare va majora cheltuielile Trezoreriei statului cu aproximativ 15 milioane lei anual, ca urmare a creşterii comisioanelor achitate pentru asigurarea necesarului de numerar şi a costurilor de transport şi pază a banilor
Guvernul a decis, ieri, printr-un proiect de lege, ca angajaţii din sistemul bugetar să poată opta între achitarea salariilor prin card sau în numerar.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern după ce Curtea Constituţională a decis, în luna iunie, că prevederile privind obligativitatea plăţii drepturilor salariale prin card sunt neconstituţionale.
Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX că eliminarea cardului ca unic instrument de plată a salariilor în sectorul bugetar va determina o creştere a cheltuielilor Trezoreriei.
"Se preconizează majorarea cheltuielilor bugetului trezoreriei statului, determinate atât de creşterea comisioanelor care vor fi achitate pentru asigurarea necesarului de numerar pentru plata drepturilor salariale, cât şi de majorarea cheltuielilor ocazionate de transportul, paza şi procesarea numerarului. Cuantumul cheltuielilor suplimentare este estimat la aproximativ 15 milioane lei pe an", au arătat sursele citate.
Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în 2007, Guvernul a decis că "ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finanţare, vor lua măsurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor".
Avocatul Poporului a sesizat însă Curtea Constituţională asupra acestei prevederi, iar Curtea a admis că obligativitatea de plată a salariilor prin card este neconstituţională.
Curtea a arătat că angajaţii obţin venituri mai mici din cauza comisioanelor la retragerea de numerar, iar accesul la bani este condiţionat de existenţa bancomatelor. În plus, magistraţii constituţionali au susţinut că titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, deoarece există o limitare zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă.
Comisioanele la retragerea de numerar de la ATM-uri variază între 0 şi 0,3%, în funcţie de politica instituţiilor de credit şi de negocierile purtate cu acestea de către şefii instituţiilor publice.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii iulie, că ordonanţa de urgenţă care se referă la plata pe card a salariilor pentru angajaţii din sistemul bugetar va fi modificată, astfel încât să permită beneficiarilor să opteze pentru achitarea drepturilor fie pe card, fie în numerar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din cauza eliminării obligaţiei de plată a salariilor pe card cheltuielile Trezoreriei se majorează cu 15 mil.lei.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din cauza eliminării obligaţiei de plată a salariilor pe card cheltuielile Trezoreriei se majorează cu 15 mil.lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei